Här dyker vi ner i benmärgsbuljong och bjuder på ett värmande recept mot höstrusk och kyla
Matiga sallader
Mixa fritt!
Går det att äta sallad året om? Självklart, säger vi! Här ger vi dig allt från fräscha vårprimörer och svala sommarsmaker till mustiga sallader för ruskiga höstdagar och gnistrande vinter. Du får dessutom lära dig hur du sätter ihop en perfekt sallad!
Tips: Här hittar du alla våra salladsrecept.
7 steg till den perfekta salladen
1. Balansera smakerna
Tänk något salt, något sött, något surt och eventuellt något beskt när du blandar ihop din sallad. Söta jordgubbar eller persikor till salt lufttorkad skinka, syrlig citron till feta fiskar som lax och makrill eller bitter sallad som rosé och endive till ädelost.
2. Textur och temperatur
Tänk knapriga frön och krutonger tillsammans med tuggiga linser och lena röror av bönor eller avokado. Blanda gärna både varma och kalla komponenter. En klassisk caesarsallad blir så mycket godare om du bjuder den med nygrillad kyckling!
3. Forma med fantasi
Gör salladen extra rolig genom att hyvla grönsaker som gurka, morot och zucchini tunt med potatisskalare eller mandolin. Strimla sockerärtor snyggt tunt på längden. Lägg hyvlade grönsaker i iskallt vatten så får du krispiga och snygga grönsaker á la finkrogen.
4. Marinera basen
Bönor och linser smakar inte så mycket på egen hand. Koka dem med lagerblad, kryddor och buljong. Marinera dem, eller blanda med exempelvis pesto, när de är färdigkokta så tar de upp mycket smak. Även pasta och potatis vinner på att blandas med en god pesto.
5. Addera smakhöjare
Nötter och frön, färska örter och salta ingredienser som kapris och parmesanost sätter piff på den tråkigaste av sallader. Rosta gärna naturella nötter och frön i lite olja och salta lätt – det blir verkligen så mycket godare.
6. Krämiga klicken över i
Lite hemgjord Grön ärthummus, Raw avokadodressing eller en klassisk Tzatsiki ger salladen en extra dimension.
7. Frukt
Sommartider är strålande tider att ha frukt i salladen, nog för att frukt-i-maten-motståndarna är många, men i sallad är frukten kall och brukar uppskattas ordentligt av barn. Melon, jordgubbar, apelsin, äpple, päron och granatäpple är några favoriter. Med frukt blir det extra saftigt, knappt att dressing behövs!
3 toppingar
1. Ost
Krämigt, smakrikt eller extra sälta? Oavsett vilken ost du använder brukar osten vara de mest uppskattade juvelerna i salladen. Halloumi eller fetaost för härlig sälta, grönmögelost för mycket smak eller krämig chèvre för att nämna några godingar.
2. Krispigt
Pricken över i:et på en saftig sallad är något salt och krispigt. Rostade frön, hackade nötter, krutonger (jättelätt att göra själv!) eller rostad lök är några goda alternativ som ofta finns liggande i skafferiet.
3. Frukt
Välj frukt efter säsong, så är det strålande tider att ha frukt i salladen året om. Nog för att frukt-i-maten-motståndarna är många, men i sallad är frukten kall och brukar uppskattas ordentligt av barn. Melon, jordgubbar, apelsin, äpple, päron och granatäpple är några favoriter. Med frukt blir det extra saftigt, knappt att dressing behövs!
Matiga sallader får vår till vinter
Primörsallad med matvete och citronett
Blanda till en härlig primörsallad med rädisor och sparris. Matvete bidrar med extra matighet och ett skönt tuggmotstånd. En sötsyrlig citrondressing till, blir pricken över i.
Sallad på rabarber och getost
Getost och bakade rödbetor är en pålitlig smakkombo som här får ett lite otippat men sällsynt gott sällskap med rabarber. En välkomponerad sallad där den syrliga rabarbern får en lyckad matchning med getosten och en fänkålsdoftande dressing. Välj gärna olika sorters betor så blir salladen extra färgglad.
Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan
Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!
Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostad mandel
Söta gubbar, krämig mozzarella, aromatisk basilika och knaprig mandel. Vad blir det? Jo, en spännande jordgubbssallad som överraskar dina gäster med en ovanligt lyckad smakkombination. Perfekt som förrätt till kalla delikatesscharkuterier.
Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi
Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.
Sommarsallad med zucchini och vitost
Vad sägs om en sommarfräsch sallad i värmen. Denna sallad med zucchini och vitost tar mindre än 30 minuter att göra. Zucchinin ska grillas eller rostas i ugnen i ca 15 min men övrigt ska de andra ingredienserna bara skäras, brytas och blandas. Toppa salladen med härlig mynta.
Melon- och fetaostsallad med mynta & rosépeppar
Njut av sommarens favoritsallad året om! Här är en matig variant på melon- och fetaostsallad med quinoa, ugnsbakad blomkål och mortlad rosépeppar. En fantastisk god sallad som passar både till lunch och middag.
Bönsallad med rostad blomkål, gräddfil och jalapeno
En matig sallad med mexikanska smaker som är gott till det mesta. Ät tillsammans med nachochips eller bröd för en grönare måltid eller servera till grillad kyckling eller stekt lax. Blir det rester över passar de utmärkt som fyllning i quesadillas.
Sallad med rostad pumpa, getost och tahinidressing
Låt rostad pumpa ta plats i en sallad med svarta linser, äpplen, valnötter och syrliga granatäppelkärnor. Toppa salladen med smulad getost och ringla över en len tahinidressing smaksatt med soja, citronjuice och lönnsirap.
Linssallad med fetaost och rotfrukter
Rostade rotfrukter blir grund till en mättande sallad. Med kokta linser och fetaost är linssalladen en perfekt vardagsmiddag. Ringla över en smakrik pesto vid servering.
Rotfruktssallad med frögratinerad getost
Denna ostiga rotfruktssallad gör du genom att blanda stavar av ugnsrostade rotfrukter med krispiga blad av hjärtsallad, salta oliver och en enkel frisk citrondressing. Ovanpå allt (det nyttiga) placeras rejält med bitar av frögratinerad getost! Vilken succé!
Vintersallad med grönkål, druvor, valnötter och ädelostdressing
Grönkålen ligger i topp bland de C-vitaminrika grönsakerna. Perfekt för en vintersallad. Fräst grönkål är stommen i den här salladen som med lite nötter och druvor går snabbt att svänga ihop. En god ostdressing på toppen och det är bara att hugga in.
Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin
En fräsch, vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin som går snabbt att tillaga. Koka kål och bulgur som du blandar med persilja och olja före du lägger upp på fat. Avnjut toppat med fikon, apelsin, fetaost, granatäppelkärnor och valnötter.
Att blanda ihop en sallad av det som finns hemma kan vara en riktig räddare i vardagen. Men sallad som bjudmat? Visst funkar det! Förbered grönsaker och eventuellt matiga komponenter så som bönor, färskpotatis och quinoa. Rosta några nötter och blanda ihop en god dressing eller sås. Ställ fram allt i små skålar och låt var och en göra sin egen salladskombo. Perfekt om man vill bjuda hem vänner och familj på en spontan middag efter en lång dag på stranden, utan att spendera allt för lång tid i köket.
En matig sallad, gärna upplagt på ett stort fat, är perfekt att servera även på festbuffén, det blir både snyggt och är smidigt. På en buffé kan det vara bra att låta smakerna i salladen vara relativt enkla, så att de går bra ihop med det andra som serveras. Ställ fram ett par olika dressingar eller såser, så kan gästerna själva välja smaksättning.
Om du har ett visst tema på buffén kan det vara kul att låta temat gå igenom även i salladen. Välj exempelvis råvaror eller dressing som är typiska för det valda temat.
Artiklar Visar 1763 stycken
Rena rama rabarbern
Allt du behöver veta
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Allt om jordärtskockan
Matskola
Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Ätbart ogräs - ogräs du kan äta!
Naturens skafferi
Gott, näringsrikt och helt gratis. Här är 6 ätbara ogräs och tips på hur du använder dem.
Safta, sylta och lägg in
Matskola
Att safta och sylta är enkelt. Här får du tips om hur du saftar och syltar OCH goda recept
Mumsiga äppelrecept - ta vara på skörden!
Säsongens bästa!
Det finns mycket du kan göra med äpplen - inspireras av säsongens bästa recept med äpple!
Nice cream - vegan- och allergivänliga glassar
Vegan- och allergivänliga glassar!
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!
Sparris - oväntade fakta
Efterlängtad primör
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Tänk på allt gott du kan göra med äpplen. Här har du 8 sätt att ta vara på äppelskörden!