Matiga sallader

Mixa fritt!

Går det att äta sallad året om? Självklart, säger vi! Här ger vi dig allt från fräscha vårprimörer och svala sommarsmaker till mustiga sallader för ruskiga höstdagar och gnistrande vinter. Du får dessutom lära dig hur du sätter ihop en perfekt sallad!
Tips: Här hittar du alla våra salladsrecept.

7 steg till den perfekta salladen

  1. 1. Balansera smakerna

    Tänk något salt, något sött, något surt och eventuellt något beskt när du blandar ihop din sallad. Söta jordgubbar eller persikor till salt lufttorkad skinka, syrlig citron till feta fiskar som lax och makrill eller bitter sallad som rosé och endive till ädelost.

  2. 2. Textur och temperatur

    Tänk knapriga frön och krutonger tillsammans med tuggiga linser och lena röror av bönor eller avokado. Blanda gärna både varma och kalla komponenter. En klassisk caesarsallad blir så mycket godare om du bjuder den med nygrillad kyckling!

  3. 3. Forma med fantasi

    Gör salladen extra rolig genom att hyvla grönsaker som gurka, morot och zucchini tunt med potatisskalare eller mandolin. Strimla sockerärtor snyggt tunt på längden. Lägg hyvlade grönsaker i iskallt vatten så får du krispiga och snygga grönsaker á la finkrogen.

  4. 4. Marinera basen

    Bönor och linser smakar inte så mycket på egen hand. Koka dem med lagerblad, kryddor och buljong. Marinera dem, eller blanda med exempelvis pesto, när de är färdigkokta så tar de upp mycket smak. Även pasta och potatis vinner på att blandas med en god pesto.

  5. 5. Addera smakhöjare

    Nötter och frön, färska örter och salta ingredienser som kapris och parmesanost sätter piff på den tråkigaste av sallader. Rosta gärna naturella nötter och frön i lite olja och salta lätt – det blir verkligen så mycket godare.

  6. 6. Krämiga klicken över i

    Lite hemgjord Grön ärthummusRaw avokadodressing eller en klassisk Tzatsiki ger salladen en extra dimension.

  7. 7. Frukt

    Sommartider är strålande tider att ha frukt i salladen, nog för att frukt-i-maten-motståndarna är många, men i sallad är frukten kall och brukar uppskattas ordentligt av barn. Melon, jordgubbar, apelsin, äpple, päron och granatäpple är några favoriter. Med frukt blir det extra saftigt, knappt att dressing behövs!

3 toppingar

  1. 1. Ost

    Krämigt, smakrikt eller extra sälta? Oavsett vilken ost du använder brukar osten vara de mest uppskattade juvelerna i salladen. Halloumi eller fetaost för härlig sälta, grönmögelost för mycket smak eller krämig chèvre för att nämna några godingar.

  2. 2. Krispigt

    Pricken över i:et på en saftig sallad är något salt och krispigt. Rostade frön, hackade nötter, krutonger (jättelätt att göra själv!) eller rostad lök är några goda alternativ som ofta finns liggande i skafferiet.

  3. 3. Frukt

    Välj frukt efter säsong, så är det strålande tider att ha frukt i salladen året om. Nog för att frukt-i-maten-motståndarna är många, men i sallad är frukten kall och brukar uppskattas ordentligt av barn. Melon, jordgubbar, apelsin, äpple, päron och granatäpple är några favoriter. Med frukt blir det extra saftigt, knappt att dressing behövs!

Matiga sallader får vår till vinter

  • Primörsallad med matvete och citronett

    Primörsallad med matvete och citronett

    Betyg 4.1 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Blanda till en härlig primörsallad med rädisor och sparris. Matvete bidrar med extra matighet och ett skönt tuggmotstånd. En sötsyrlig citrondressing till, blir pricken över i.

    Primörsallad med matvete och citronett
  • Sallad på rabarber och getost

    Sallad på rabarber och getost

    Betyg 4 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Getost och bakade rödbetor är en pålitlig smakkombo som här får ett lite otippat men sällsynt gott sällskap med rabarber. En välkomponerad sallad där den syrliga rabarbern får en lyckad matchning med getosten och en fänkålsdoftande dressing. Välj gärna olika sorters betor så blir salladen extra färgglad.

    Sallad på rabarber och getost
  • Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Betyg 4.8 av 5.32 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

    Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan
  • Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostad mandel

    Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostad mandel

    Betyg 4.7 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Söta gubbar, krämig mozzarella, aromatisk basilika och knaprig mandel. Vad blir det? Jo, en spännande jordgubbssallad som överraskar dina gäster med en ovanligt lyckad smakkombination. Perfekt som förrätt till kalla delikatesscharkuterier.

    Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostad mandel
  • Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Betyg 4.4 av 5.40 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.

    Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi
  • Sommarsallad med zucchini och vitost

    Sommarsallad med zucchini och vitost

    Betyg 2.8 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Vad sägs om en sommarfräsch sallad i värmen. Denna sallad med zucchini och vitost tar mindre än 30 minuter att göra. Zucchinin ska grillas eller rostas i ugnen i ca 15 min men övrigt ska de andra ingredienserna bara skäras, brytas och blandas. Toppa salladen med härlig mynta.

    Sommarsallad med zucchini och vitost
  • Melon- och fetaostsallad med mynta & rosépeppar

    Melon- och fetaostsallad med mynta & rosépeppar

    Betyg 4.3 av 5.37 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Njut av sommarens favoritsallad året om! Här är en matig variant på melon- och fetaostsallad med quinoa, ugnsbakad blomkål och mortlad rosépeppar. En fantastisk god sallad som passar både till lunch och middag.

    Melon- och fetaostsallad med mynta & rosépeppar
  • Bönsallad med rostad blomkål, gräddfil och jalapeno

    Bönsallad med rostad blomkål, gräddfil och jalapeno

    Betyg 4.2 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    En matig sallad med mexikanska smaker som är gott till det mesta. Ät tillsammans med nachochips eller bröd för en grönare måltid eller servera till grillad kyckling eller stekt lax. Blir det rester över passar de utmärkt som fyllning i quesadillas.

    Bönsallad med rostad blomkål, gräddfil och jalapeno
  • Sallad med rostad pumpa, getost och tahinidressing

    Sallad med rostad pumpa, getost och tahinidressing

    Betyg 4.7 av 5.44 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Låt rostad pumpa ta plats i en sallad med svarta linser, äpplen, valnötter och syrliga granatäppelkärnor. Toppa salladen med smulad getost och ringla över en len tahinidressing smaksatt med soja, citronjuice och lönnsirap.

    Sallad med rostad pumpa, getost och tahinidressing
  • Linssallad med fetaost och rotfrukter

    Linssallad med fetaost och rotfrukter

    Betyg 4.7 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Rostade rotfrukter blir grund till en mättande sallad. Med kokta linser och fetaost är linssalladen en perfekt vardagsmiddag. Ringla över en smakrik pesto vid servering.

    Linssallad med fetaost och rotfrukter
  • Rotfruktssallad med frögratinerad getost

    Rotfruktssallad med frögratinerad getost

    Betyg 4.7 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Denna ostiga rotfruktssallad gör du genom att blanda stavar av ugnsrostade rotfrukter med krispiga blad av hjärtsallad, salta oliver och en enkel frisk citrondressing. Ovanpå allt (det nyttiga) placeras rejält med bitar av frögratinerad getost! Vilken succé!

    Rotfruktssallad med frögratinerad getost
  • Vintersallad med grönkål, druvor, valnötter och ädelostdressing

    Vintersallad med grönkål, druvor, valnötter och ädelostdressing

    Betyg 4 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Grönkålen ligger i topp bland de C-vitaminrika grönsakerna. Perfekt för en vintersallad. Fräst grönkål är stommen i den här salladen som med lite nötter och druvor går snabbt att svänga ihop. En god ostdressing på toppen och det är bara att hugga in.

    Vintersallad med grönkål, druvor, valnötter och ädelostdressing
  • Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin

    Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin

    Betyg 3.8 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    En fräsch, vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin som går snabbt att tillaga. Koka kål och bulgur som du blandar med persilja och olja före du lägger upp på fat. Avnjut toppat med fikon, apelsin, fetaost, granatäppelkärnor och valnötter.

    Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin
Från vardag till fest

Att blanda ihop en sallad av det som finns hemma kan vara en riktig räddare i vardagen. Men sallad som bjudmat? Visst funkar det! Förbered grönsaker och eventuellt matiga komponenter så som bönor, färskpotatis och quinoa. Rosta några nötter och blanda ihop en god dressing eller sås. Ställ fram allt i små skålar och låt var och en göra sin egen salladskombo. Perfekt om man vill bjuda hem vänner och familj på en spontan middag efter en lång dag på stranden, utan att spendera allt för lång tid i köket. 

En matig sallad, gärna upplagt på ett stort fat, är perfekt att servera även på festbuffén, det blir både snyggt och är smidigt. På en buffé kan det vara bra att låta smakerna i salladen vara relativt enkla, så att de går bra ihop med det andra som serveras. Ställ fram ett par olika dressingar eller såser, så kan gästerna själva välja smaksättning. 

Om du har ett visst tema på buffén kan det vara kul att låta temat gå igenom även i salladen. Välj exempelvis råvaror eller dressing som är typiska för det valda temat.

Artiklar Visar 1763 stycken

Rena rama rabarbern

Allt du behöver veta

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Allt om jordärtskockan

Matskola

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.

Safta, sylta och lägg in

Matskola

Att safta och sylta är enkelt. Här får du tips om hur du saftar och syltar OCH goda recept

Sparris - oväntade fakta

Efterlängtad primör

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.