Benmärgsbuljong

En kopp värmande buljong, tack! När temperaturen kryper nedåt och det är ruskväder finns det få saker som värmer så gott som en kopp varm buljong. Här dyker vi ner i benmärgsbuljong, som är buljong kokt från grunden, och bjuder på ett rykande hett recept från New York.
Bråttom? Här visar vi ett snabbare sätt att koka buljong.

Benmärgsbuljong

Högt näringsvärde

Allt kött innehåller protein, mineraler och fettlösliga vitaminer, men i benmärgen finner man den högsta koncentrationen av dessa näringsämnen. När man kokar benen frigörs näringsämnena i vätskan, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp dem. För att bryta ner benmärgen i största möjliga mån måste buljongen koka riktigt länge. Helst hela natten, eller ännu längre.   

Att koka buljong på köttben är inget nytt - man tror att det är något människan sysslat med sedan elden uppfanns.

  • Värmande buljong

    Värmande buljong "bone broth"

    Betyg 3.8 av 5.
    84 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    I New York har man alltid något drickbart i handen – en allt vanligare företeelse är att knalla runt med en kopp varm buljong som har kokats från grunden, så kallad ”bone broth”. Gör din egen buljong på kalvben och drick i stället för blåbärssoppa i skidspåret!

    Värmande buljong "bone broth"
Finns i koppen!

En kopp buljong innehåller bland annat:

  • Glukosamin, som stimulerar nybildningen av kollagen och hjälper kroppen att reparera brosk i leder samt reducera inlammation. 
  • Mineraler, som magnesium, fosfor och kalcium som stärker skelettet. 
  • Gelatin, som kan ha en läkande effekt på bukhinnan och lindra vissa besvär. 
  • Aminosyran glycin, som har en lugnande effekt.

 

Buljong, fond eller consommé - vad är vad?

  • Buljong, från franska bouillon, som betyder bubbla, är ett avkok på kött, fågel, fisk skaldjur eller grönsaker. 
  • Fond, också från köksfranskan, är en reducerad buljong, vilket betyder att buljong kokats ner till ungefär halva mängden vätska. 
  • Consommé, betyder ungefär "fulländad" på franska och är en klar buljong.

Artiklar (1577)

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!

Värmande

Slurp!

Här hittar du recept på goda soppor med värmande buljong som bas.

För dig som älskar räkor

Räkor

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.