Bild laddas

Benmärgsbuljong

En kopp värmande buljong, tack! När temperaturen kryper nedåt och det är ruskväder finns det få saker som värmer så gott som en kopp varm buljong. Här dyker vi ner i benmärgsbuljong, som är buljong kokt från grunden, och bjuder på ett rykande hett recept från New York.
Bråttom? Här visar vi ett snabbare sätt att koka buljong.

Benmärgsbuljong

Högt näringsvärde

Allt kött innehåller protein, mineraler och fettlösliga vitaminer, men i benmärgen finner man den högsta koncentrationen av dessa näringsämnen. När man kokar benen frigörs näringsämnena i vätskan, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp dem. För att bryta ner benmärgen i största möjliga mån måste buljongen koka riktigt länge. Helst hela natten, eller ännu längre.   

Att koka buljong på köttben är inget nytt - man tror att det är något människan sysslat med sedan elden uppfanns.

  • Värmande buljong "bone broth"

    78
    0
    I New York har man alltid något drickbart i handen – en allt vanligare företeelse är att knalla runt med en kopp varm buljong som har kokats från grunden, så kallad ”bone broth”. Gör din egen buljong på kalvben och drick i stället för blåbärssoppa i skidspåret!
    Värmande buljong "bone broth"
Finns i koppen!

En kopp buljong innehåller bland annat:

  • Glukosamin, som stimulerar nybildningen av kollagen och hjälper kroppen att reparera brosk i leder samt reducera inlammation. 
  • Mineraler, som magnesium, fosfor och kalcium som stärker skelettet. 
  • Gelatin, som kan ha en läkande effekt på bukhinnan och lindra vissa besvär. 
  • Aminosyran glycin, som har en lugnande effekt.

 

Buljong, fond eller consommé - vad är vad?

  • Buljong, från franska bouillon, som betyder bubbla, är ett avkok på kött, fågel, fisk skaldjur eller grönsaker. 
  • Fond, också från köksfranskan, är en reducerad buljong, vilket betyder att buljong kokats ner till ungefär halva mängden vätska. 
  • Consommé, betyder ungefär "fulländad" på franska och är en klar buljong.
Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Bild laddas
Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Bild laddas
Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Bild laddas
Busenkelt!

10 mellanmål barnen kan fixa själva

Här är ett gäng recept på mellanmål som är perfekta för unga kockar att ta sig an.
Bild laddas
Laga smart!

Godaste ugnspannkakan i 4 olika former

Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Bild laddas
Koffeinkick

Kaffe som ingrediens

Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.
Bild laddas
Vi testar!

Bästa sättet att skala ägg

Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Bild laddas