ÖVER 60 MIN | Medel

Rotfruktssallad med frögratinerad getost

Denna ostiga rotfruktssallad gör du genom att blanda stavar av ugnsrostade rotfrukter med krispiga blad av hjärtsallad, salta oliver och en enkel frisk citrondressing. Ovanpå allt (det nyttiga) placeras rejält med bitar av frögratinerad getost! Vilken succé!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  2. Ansa och skölj morötterna. Skala rotsellerin. Skär rotfrukterna i grova stavar. Blanda rotfruktsstavarna med hälften av olivoljan. Krydda med salt och peppar. 
  3. Häll ut rotfrukterna på den varma plåten. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 20 minuter, eller tills de är mjuka. Rör försiktigt runt då och då. Skala och skär lökarna i grova klyftor. Lägg lökarna på rotfruktsplåten när ca 10 minuter återstår.  
  4. Höj ugnens värme till 250°C på övervärme.
  5. Blanda fröna. Tryck fast fröblandningen på ena snittytan av ostskivorna. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper med fröna uppåt.  
  6. Sätt in plåten högt upp i ugnen 8-10 minuter, eller tills frön och ost fått fin färg. 
  7. Ansa och lossa salladsbladen från varandra. 
  8. Blanda 3 msk citronsaft (för 4 port) med honung och resten av olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Blanda rotfrukter, lök, oliver, sallad och dressing. Lägg upp på ett fat och toppa med gratinerad ost.
  10. Till servering: Servera rotfruktsalladen med gratinerad ost och bröd.

För alla

Fri från ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

Näringsvärdet är beräknat exkl. bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 7 morötter (7 st motsvarar ca 600 g)
  • 1 rotselleri (à ca 900 g)
  • 5 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 rödlökar
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 2 msk sesamfrön
  • 8 skivor chèvreost (à ca 50 g)
  • 2 hjärtsalladshuvuden
  • saften av 1 citron (1 citron motsvarar 3 msk saft)
  • 2 msk flytande honung
  • 2 dl oliver
Till servering
  • bröd

Näringsvärde
Per portion

Energi 3555 kJ / 848 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept