Kryddpeppar – lär dig mer om den klassiska kryddan
Hur smakar kryddpeppar? I vilka maträtter används den? Är det samma sak som svartpeppar?
Visste du att kardemumman ibland kallas för kryddornas drottning? Här får du reda på allt annat du behöver veta om kardemumma – och goda tips på hur du kan använda denna populära krydda.
Tips! Kolla in alla våra recept med kardemumma
Det är enkelt att förstå varför kardemumma kallas kryddornas drottning, med sin fylliga, aromatiska smak passar den lika bra i bullar som i maträtter och drycker. Vi i Skandinavien och länderna i Mellanöstern är de som är absolut störst konsumenter av grön kardemumma, tillsammans står vi för ungefär hälften av förbrukningen i hela världen.
Grön kardemumma (Elettaria cardamomum) är den kardemumma som vi i Sverige är storkonsumenter av och bland annat använder i bullar och kakor. Det är också den gröna kardemumman som denna artikel handlar om.
Svart kardemumma (Amomum subulatum), som har en rökig smak, passar bra till olika kötträtter och används bland annat för att göra buljongen till den vietnamesiska rätten Phó.
Kardemummakapslar är de hela, gröna frökapslarna som innehåller kardemummakärnorna. Kapslarna används ofta hela i matlagning för att ge en mild smak av kardemumma. Kardemummakärnorna är brunsvarta och används hela, krossade eller malda för en mer intensiv smak.
Kardemumma är en flerårig ört som tillhör ingefärsfamiljen. Plantan kan bli upp mot 4 meter hög och har långa smala blad och vita blommor med rosaröda fläckar.
Ursprungligen kommer den kardemumman från Sydindien och Sri Lanka, men idag odlas den även i bland annat i Sydostasien och Guatemala, som är världens största producent.
Det finns uppgifter om att kardemumma innehåller järn, magnesium och kalium. En del använder kardemumma för att lindra magproblem och hosta.
Nej, kardemumma är inte giftigt.
Den mångsidiga kardemumman är god i allt från bullar och bakverk till drycker och grytor. Här kommer några goda recept med kardemumma i!
Receptet för kardemummakakor som blir precis så där lagom sega som kardemummasnittar ska vara. Kakorna får också förstås en härlig smak av rörsocker och kardemumma.
KardemummakakorTa klassikern kardemummabullar till nya höjder med detta recept på kringlor. Fyllningen av smör, kardemumma, strösocker och florsocker tillsammans med den något salta vetedegen gifter sig i harmoni. Det knastriga sockret på utsidan är pricken över i.
KardemummakringlorHemmagjord granola, finns det något bättre? Här mixar vi nötter och frön som blandas med äppeljuice, kanel och kardemumma. Tar bara 30 minuter att göra, och perfekt att servera med fil eller yoghurt till frukost eller mellanmål.
Hemmagjord granola med äpple och kardemummaFör en enkel men lyxig efterrätt som passar perfekt till nyår: gör ljuvligt fluffig mousse med smak av kardemumma, och toppa kardemummamoussen med krispigt rostad vit choklad och saftiga bitar av äpple.
Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit chokladVem kan motstå doften av nybakad äppelpaj? Här får pajen en extra doft- och smakdimension med brynt smör och rörsocker som ger en karamellig och lite nötig smak. Med kikärtsmjöl istället för vetemjöl i degen blir pajen dessutom glutenfri.
Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemummaEn lingonsmoothie är nyckeln till en riktigt bra start på dagen, eller som mellis för att få en extra energikick. Här görs smoothien med lingon, banan, kardemumma och filmjölk.
Smoothie med lingon och kardemummaVarm choklad gjord av barista havredryck blir exakt så krämigt god som du vill att varm choklad ska vara. Lite extra krydda med mortlad kardemumma ger dig extra vuxen smak.
Varm choklad med kardemummaButternutpumpan rostas med kardemumma och kryddpeppar. Tahini, en paste gjord på mixade sesamfrön, blandas till en syrlig dressing med yoghurt och lime. Oväntad kryddning på en riktigt god pumpa som passar bra till förrätt.
Kardemummarostad pumpa med tahinidressingDen ljuvligt doftande kryddan kardemumma och filmjölk förgyller den här kakan och gör den sagolikt god. Pärlsocker på toppen ger kardemummakakan lite krunch. Så gott!
KardemummakakaAloo gobi är en vegetarisk gryta och betyder ordagrant potatis och blomkål. Även kikärtor, smaksättare i form av bland annat ingefära, curry och kardemumma adderas för att till slut resultera i en härligt färgglad gryta som kanske är en ny favorit på middagsbordet.
Kardemumma, curry, spiskummin, kummin. Annorlunda kryddning gör en enkel grönsaksgryta med linser till en spännande utflykt för smaklökarna utan att behöva gräva djupt i plånboken. Den här vegetariska grytan med inspiration från indiska köket serveras helst med varma naanbröd.
Kryddig gryta med morötter, linser, kokosmjölkHur smakar kryddpeppar? I vilka maträtter används den? Är det samma sak som svartpeppar?
Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.
Maten vi äter påverkar vår planets välmående såväl som människorna som lever och verkar här. Att göra hållbara val innefattar flera aspekter; värna om miljö, klimat, hälsa samt schyssta villkor för människor och djur. Det inrymmer bland annat att äta mer frukt och grönt, äta mindre men bättre kött, välja livsmedel med bra märkningar samt handla svenskt och lokalproducerat.
Rawbollar fullproppade med frukt, nötter och andra energirika nyttigheter.
Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Vi har listat vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.