En klassiker i kryddhyllan!

Kryddpeppar – allt du behöver veta

Kryddpepparn har en söt och fruktig smak och används i många delar av världen. Här får du lära dig mer om kryddpeppar, som på engelska heter ”allspice”, och hur du kan använda den.
Läs om andra pepparsorter

Vad är kryddpeppar?

Kryddpepparn är en krydda som till smaken påminner om en blandning av kanel, nejlika och muskot. Det finns både hela kryddpepparkorn och mald kryddpeppar. Historiskt sett har kryddpepparn varit en väldigt populär krydda här i Sverige; förr i tiden användes den faktiskt mer än både vit- och svartpeppar. 

I vilka maträtter används kryddpeppar?

Kryddpeppar passar till fisk, olika sorters kött, kål och lök. Du hittar kryddpeppar i många traditionella svenska rätter, som kroppkakor, kalops, köttbullar och sill. Kryddpepparn är också en populär krydda i Mellanöstern samt i karibisk och latinamerikansk matlagning.

Vad är skillnaden på kryddpeppar och svartpeppar?

Kryddpeppar och svartpeppar är inte släkt med varandra, utan härstammar från olika växter. De två kryddorna används på olika sätt och har olika smakprofiler.

Varifrån kommer kryddpeppar?

Kryddpeppar är torkade bär från trädet Pimenta dioica. Bären skördas omogna och får sedan torka. Kryddpepparträdet har sitt ursprung från Jamaica och Centralamerika, och Jamaica är idag världens största producent av kryddpeppar. 

Goda maträtter smaksatta med kryddpeppar

  • Lyxig kalops med mormorskokta morötter

    Lyxig kalops med mormorskokta morötter

    Betyg 4.7 av 5.
    197 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.

    Lyxig kalops med mormorskokta morötter
  • Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar

    Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar

    Betyg 4.3 av 5.
    172 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer.

    Förtjust i kroppkaka? Ta genvägen via potatispastan gnocchi i denna matiga pytt med kroppkakans smaker. Bacon, kryddpeppar och lingon ger den rätta touchen. Bjud med små fina gröna ärter och rårörda lingon. Husmanskost med en modern, italiensk twist!

    Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar
  • Ugnsbakad spetskål med ingefära och soja

    Ugnsbakad spetskål med ingefära och soja

    Betyg 4.7 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ugnsbakad spetskål med smak av ingefära, japansk soja och kryddpeppar blir en modern variant av brunkål, men med en asiatisk och modern touch. Toppa kålen med salladslök vid serveringen.

    Ugnsbakad spetskål med ingefära och soja
  • Julköttbullar

    Julköttbullar med kryddpeppar

    Betyg 4.1 av 5.
    219 personer har röstat
    Receptet har 53 kommentarer.

    Julköttbullar är en klassiker på det svenska julbordet! Dessa goda köttbullar med kryddpeppar passar utmärkt till jul. Julköttbullarna är enkla att tillaga och smakar helt ljuvligt, vill du laga dem i förväg kan du tillaga dem i ugn.

    Julköttbullar
  • Älgköttbullar med kryddpeppar

    Älgköttbullar med kryddpeppar

    Betyg 4.5 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Köttbullar när de är som godast: gjorda på älgfärs som ger en smak av vilt, med ansjovis som ger sälta, och kryddade med kryddpeppar.

    Älgköttbullar med kryddpeppar
  • Moussaka med potatis

    Moussaka med potatis

    Betyg 4.4 av 5.
    65 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.

    Moussaka med potatis
  • Klassiska kroppkakor

    Klassiska kroppkakor

    Betyg 4.5 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Ett härligt recept på klassiska kroppkakor med fläskfyllning. Du gör kakorna av potatis, fläsk, lök, ägg och mjöl. Servera de goda kroppkakorna med skirat smör och saftiga rårörda lingon.

    Klassiska kroppkakor
  • Vegokåldolmar med gräddsås

    Vegokåldolmar med gräddsås

    Betyg 3.4 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Klassiska kåldolmar på nytt vis! Dessa vegokåldolmar görs på savojkålsblad och fylls med vita bönor, traditionella kryddor och färska örter. Som sig bör serveras dolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

    Vegokåldolmar med gräddsås
  • Brantevikssill

    Brantevikssill

    Betyg 4.5 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.

    Brantevikssill är en god, lite söt och kryddig sill. Sillen är enkel att göra när du varvar 5-minuterssill med lök, mortlade kryddpepparkorn, citronpeppar, lagerblad och dill. 

    Brantevikssill

Artiklar (1571)

En doft av

Kardemumma

Visste du att kardemumman ibland kallas för kryddornas drottning? Här får du reda på allt annat du behöver veta om kardemumma – och goda tips på hur du kan använda denna populära krydda.

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

Somriga favoriter

7 snabba middagar

Vi har listat vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!