Grilla vegetariskt, marinera, när får man grilla, hur grillar man och när är det dags att lägga på köttet på grillen? Här får du svar!
Text: Elin Nordström
Dela med vänner
Frågor och svar om grillning
Hur släcker man en grill?
När du har grillat klart är det bra om du har förberett en hink med vatten, alternativt en trädgårdsslang. Släck kvarvarande glöd och se till så att grillen står på en säker plats och var noga med att sätta på locket.
Räkna med att det tar minst 20 minuter innan du får till en bra grillglöd. Detta gäller om du grillar med kol. När kolet har täckts med vit aska är det läge att lägga på råvarorna. Ett hett (hehe) tips är att om du kan hålla handen fem sekunder ovanför glöden utan att bränna dig, då är temperaturen perfekt.
Ja du, i princip det mesta går bra att grilla. Men godast blir det att grilla olika typer av kött, grillost, fisk och en del sallad, grönsaker och frukt.
Uppnår oftast en högre temperatur än gasol och elgrillar. Många tycker att det smakar mer "grill" med kolgrill.
Gasolgrill
Med gasgrill använder man antingen naturlig gas eller propan. Fördelarna med en gasolgrill som många tycker är att den är lättare att hantera. Till exempel är den enkel att sätta på och att stänga av. Den är också himla enkel att rengöra.
Elgrill
Grillen som går hem hos lägenhetsägare då det oftast är tillåtet att grilla med elgrill på balkongen. Den här pjäsen kontrolleras med rattar och knappar. Man använder värme istället för eld och den är också himla enkel att rengöra.
Hur grillar man vegetariskt?
Bästa tipset kommer här: Det är bara att testa! Det finns inga nedskrivna regler. Börjar grillosten förvandlas till en kolbit så är du fel ute men då har du lärt dig något till nästa gång.
Grilla fisken på mycket hett galler så att den får fin färg på båda sidor, vänd inte för snabbt, då finns risk att den fastnar i gallret. Grilla sedan fisken på indirekt värme, 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C (intill ryggbenet nedanför huvudet).
Pensla grillgallret med olja. På så sätt tappar inte grönsakerna lika mycket fukt och vatten. Penslar du olja direkt på grönsakerna så är risken stor att de bränns.
Kyckling passar utmärkt att grilla! Börja med att grilla kycklingen på hög värme för att sedan flytta den till en svalare del av grillen, indirekt värme. På så sätt får du den knaprig och genomstekt. Du kan också lägga på locket för att få en sån jämn temperatur som möjligt.