Päronkaka med kardemumma

65
16
Päronkaka med kardemumma

En saftig mjuk kaka med havredryck och olja i stället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en vegansk päronkaka som inte kommer att göra någon besviken! Variera fyllningen efter smak och säsong.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017

Päronkaka med kardemumma

Ingredienser

10-12 bitar
3 1/2 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk malen ingefära
2 krm salt
2 1/2 dl havredryck
1 dl neutral rapsolja (+ extra till formen)
300 g päron (fast sort, t ex conference)
1/2 dl mandelspån
vallmofrön (till formen)

För alla

Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Päron och kardemumma är en klassisk smakkombination. Men kakan blir minst lika god med äpple och kanel, plommon och finrivet citronskal eller krusbär och vanilj.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

65

Kommentarer

Terese

2022-09-26

God och saftig kaka. Hade dock varken mandelflarn eller vallmofrön hemma. Men jag hoppade över toppingen och bröade formen med kokosflingor istället. Det blev jättegott! 😋

Petra

2021-09-04

Tyvärr slöseri med tid, kan bara avråda från att lägga energi på att göra den här kakan. Möjligen är den ok om man är vegan och inte har så många alternativ (jag har själv varit vegan och då hade jag mycket lägre krav). Vallmofröna gav en konstig, nästan besk bismak och själva kakan smakade bara trist, trots kardemumman, som brukar kunna lyfta det mesta. Vill man ha det knastriga skalet kanske mannagryn är ett bättre alternativ än vallmo?

Johanna

2020-11-15

Väldigt god och saftig kaka! Jag kokade en sockerlag med stjärnanis, kanelstång och lite citronsaft som jag slog över päronbitarna. De fick stå och dra i lagen en stund. Sedan silade jag av lagen innan jag blandade ner bitarna i smeten. Blev väldigt gott. Snåla inte med vallmofröna, de tillförde verkligen en dimension till kakan!

Näringsvärde per portion

Energi 1063 KJ / 254 kCal
Fett 12 g
Salt 0.36 g
Kolhydrater 34 g
Protein 3 g
Läs mer om näringsvärden