ÖVER 60 MIN | Medel

Päronkaka med kardemumma

En saftig mjuk kaka med havredryck och olja i stället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en vegansk päronkaka som inte kommer att göra någon besviken! Variera fyllningen efter smak och säsong.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt havredryck och olja. Rör till en jämn smet.  
  3. Dela och kärna ur päronen. Skär ½-1 päron (för 10-12 bitar) i tunna skivor och resten i mindre bitar.
  4. Rör ner päronbitarna i smeten.
  5. Olja en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och bröa med vallmofrön. Häll i smeten. Toppa med päronskivorna i ett fint mönster. Strö mandelspån över.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter, kontrollera med provsticka att kakan är torr.
  7. Låt kakan svalna helt.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Päron och kardemumma är en klassisk smakkombination. Men kakan blir minst lika god med äpple och kanel, plommon och finrivet citronskal eller krusbär och vanilj.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
  • 3 1/2 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 krm salt
  • 2 1/2 dl havredryck
  • 1 dl neutral rapsolja (+ extra till formen)
  • 300 g päron (fast sort, t ex conference)
  • 1/2 dl mandelspån
  • vallmofrön (till formen)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1063 kJ / 254 kCal