Fisk är fantastiskt. Krydda till fisk gör den ännu mer fantastisk! Nyttigt, gott och variationsrikt. Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Tips: alla våra
fiskrecept!
När man pratar om fisk brukar man dela upp det i fet fisk och mager fisk. Båda är lika hälsosamma, men smaksättning och tillagning skiljer sig.
Fet fisk, såsom lax, makrill, sardin, öring och strömming älskar syra, till exempel citron. Syran tar ner och balanserar smaken och gör att fisken upplevs som mindre oljig. Feta fiskar går utmärkt att grilla eftersom de tål högre temperaturer. Du kan även laga dem i ungen, men håll koll på innertemperaturen som för lax ska vara 56 °C.
Mager fisk, såsom torsk, sej, vitling och kolja tycker också om syra, men i mindre mängd. Mager fisk är känsligare för värme och kan lätt bli torr. Ett bra knep är att ge den stekyta i en panna för att sedan grädda klart den i ugnen. Använd en ugnstermometer så du vet när innertemperaturen nått 56 °C och fisken är klar.
Att dill passar till fisk är ju ingen rocketscience. Kapris är dock en uppstickare som ger fisken sälta och karaktär. Våga testa!
I asiatiska soppor och grytor finns det inget som slår ingefära och chiliflakes. Det ger en kraftig smaksättning men samtigt lite sötma av ingefära.
Med en gryta med kokosmjölk som bas får du även de minsta familjemedlemmarna att gilla fisk. Bryt av med limeblad för en god citrussmak. Servera din nya vardagsfavorit med ris.
Vad vore fisk och krydda utan inspirerande fiskrecept? Här har vi samlat några av våra smakrika favoriter!