Smakrikt

Krydda fisken

Fisk är fantastiskt. Krydda till fisk gör den ännu mer fantastisk! Nyttigt, gott och variationsrikt. Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Tips: alla våra fiskrecept!

Mager eller fet fisk

När man pratar om fisk brukar man dela upp det i fet fisk och mager fisk. Båda är lika hälsosamma, men smaksättning och tillagning skiljer sig. 

Fet fisk

Fet fisk, såsom lax, makrill, sardin, öring och strömming älskar syra, till exempel citron. Syran tar ner och balanserar smaken och gör att fisken upplevs som mindre oljig. Feta fiskar går utmärkt att grilla eftersom de tål högre temperaturer. Du kan även laga dem i ungen, men håll koll på innertemperaturen som för lax ska vara 56 °C.

Mager fisk

Mager fisk, såsom torsk, sej, vitling och kolja tycker också om syra, men i mindre mängd. Mager fisk är känsligare för värme och kan lätt bli torr. Ett bra knep är att ge den stekyta i en panna för att sedan grädda klart den i ugnen. Använd en ugnstermometer så du vet när innertemperaturen nått 56 °C och fisken är klar.

Krydda till fisk

 

  • Kapris och dill

    Att dill passar till fisk är ju ingen rocketscience. Kapris är dock en uppstickare som ger fisken sälta och karaktär. Våga testa!
     

  • Chiliflakes och ingefära

    I asiatiska soppor och grytor finns det inget som slår ingefära och chiliflakes. Det ger en kraftig smaksättning men samtigt lite sötma av ingefära.

  • Kokos och limeblad

    Med en gryta med kokosmjölk som bas får du även de minsta familjemedlemmarna att gilla fisk. Bryt av med limeblad för en god citrussmak. Servera din nya vardagsfavorit med ris.

Smakrika fiskrecept

Vad vore fisk och krydda utan inspirerande fiskrecept? Här har vi samlat några av våra smakrika favoriter!

  1. Ugnsbakad lax i sås på tre sätt

    1. Ugnsbakad lax i sås på tre sätt

    Betyg 3.8 av 5.
    48 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Underbart trevligt recept på lax i ugn som går att variera enkelt med hjälp av olika kryddningar. Välj mellan dragon, dijon & örter och sweet chili & ingefära. Vilken kryddning blir din favorit?

    Ugnsbakad lax i sås på tre sätt
  2. Stekt torsk med kapris och rödbetor

    2. Stekt torsk med kapris och rödbetor

    Betyg 3.4 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Smörstekta rödbetor blandat med rödlök, kapris och gräslök är ett utmärkt tillbehör till ett luftigt potatismos och stekt torsk. Här har du en utsökt vardagsrätt.

    Stekt torsk med kapris och rödbetor
  3. Kryddig soja- & ingefärslax

    3. Kryddig soja- & ingefärslax

    Betyg 4 av 5.
    50 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Denna smakrika rätt är både supersnabb och superenkel. Med kryddig ingefära, salt soja och söt honung får du allt smaklökarna gapar efter på ett kick. Servera med nudlar och toppa gärna med sesamfrön.

    Kryddig soja- & ingefärslax
  4. Citrussill med fänkålsfrön

    4. Citrussill med fänkålsfrön

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Lägg in din egen sill! I det här receptet guidar vi dig till hur du gör en härligt fräsch citrussill där det syrliga från apelsin och citron balanseras upp med lakritskaraktären i fänkålsfröna. En succé på sillbordet både till påsk och midsommar!

    Citrussill med fänkålsfrön
  5. Laxfilé i ugn med citron

    5. Laxfilé i ugn med citron

    Betyg 4.3 av 5.
    337 personer har röstat
    Receptet har 37 kommentarer.

    Somrig laxfilé i ugn smaksatt med syrlig citron. Laxfilén tar 25 minuter i ugnen, så du hinner koka perfekt färskpotatis och förbereda övriga tillbehör under tiden. Servera laxen med potatis och en god sås, och gärna en härlig grönsallad!

    Laxfilé i ugn med citron
  6. Helgrillad fisk

    6. Helgrillad fisk

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Grillad fisk som för tankarna till varmare breddgrader! Tillaga en hel, urtagen fisk på grillen och ringla över en örtig vinägrett med hög fräschör från citron. Toppa med kapris.

    Helgrillad fisk
  7. Fisk med kall dill- och äggsås

    7. Fisk med kall dill- och äggsås

    Betyg 4.1 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Fisk med äggsås är en god och lättlagad rätt där det mesta sköter sig själv i ugnen. Medan fisken tillagas behöver du bara svänga ihop en fräsch kall äggsås med crème fraiche och dill. Ge tallriken en färgklick med gröna ärter och servera med kokt potatis.

    Fisk med kall dill- och äggsås

Artiklar (1531)

Världens smaker

Spännande kryddblandningar

Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.

Mat från Sichuan!

Recept med sichuanpeppar

Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.

Trendig smaksättare

Saltsten för matlagning

En saltsten fungerar fint som smaksättare. Så här kan du använda den vid matlagning.

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Snabba smaker

3 snabba middagar

Vi har listat 3 vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.