Spännande kryddblandningar
Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.
Fisk är fantastiskt. Krydda till fisk gör den ännu mer fantastisk! Nyttigt, gott och variationsrikt. Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Tips: alla våra fiskrecept!
När man pratar om fisk brukar man dela upp det i fet fisk och mager fisk. Båda är lika hälsosamma, men smaksättning och tillagning skiljer sig.
Fet fisk, såsom lax, makrill, sardin, öring och strömming älskar syra, till exempel citron. Syran tar ner och balanserar smaken och gör att fisken upplevs som mindre oljig. Feta fiskar går utmärkt att grilla eftersom de tål högre temperaturer. Du kan även laga dem i ungen, men håll koll på innertemperaturen som för lax ska vara 56 °C.
Mager fisk, såsom torsk, sej, vitling och kolja tycker också om syra, men i mindre mängd. Mager fisk är känsligare för värme och kan lätt bli torr. Ett bra knep är att ge den stekyta i en panna för att sedan grädda klart den i ugnen. Använd en ugnstermometer så du vet när innertemperaturen nått 56 °C och fisken är klar.
Att dill passar till fisk är ju ingen rocketscience. Kapris är dock en uppstickare som ger fisken sälta och karaktär. Våga testa!
I asiatiska soppor och grytor finns det inget som slår ingefära och chiliflakes. Det ger en kraftig smaksättning men samtigt lite sötma av ingefära.
Med en gryta med kokosmjölk som bas får du även de minsta familjemedlemmarna att gilla fisk. Bryt av med limeblad för en god citrussmak. Servera din nya vardagsfavorit med ris.
Vad vore fisk och krydda utan inspirerande fiskrecept? Här har vi samlat några av våra smakrika favoriter!
Underbart trevligt recept på lax i ugn som går att variera enkelt med hjälp av olika kryddningar. Välj mellan dragon, dijon & örter och sweet chili & ingefära. Vilken kryddning blir din favorit?
Ugnsbakad lax i sås på tre sättSmörstekta rödbetor blandat med rödlök, kapris och gräslök är ett utmärkt tillbehör till ett luftigt potatismos och stekt torsk. Här har du en utsökt vardagsrätt.
Stekt torsk med kapris och rödbetorDenna smakrika rätt är både supersnabb och superenkel. Med kryddig ingefära, salt soja och söt honung får du allt smaklökarna gapar efter på ett kick. Servera med nudlar och toppa gärna med sesamfrön.
Kryddig soja- & ingefärslaxLägg in din egen sill! I det här receptet guidar vi dig till hur du gör en härligt fräsch citrussill där det syrliga från apelsin och citron balanseras upp med lakritskaraktären i fänkålsfröna. En succé på sillbordet både till påsk och midsommar!
Citrussill med fänkålsfrönSomrig laxfilé i ugn smaksatt med syrlig citron. Laxfilén tar 25 minuter i ugnen, så du hinner koka perfekt färskpotatis och förbereda övriga tillbehör under tiden. Servera laxen med potatis och en god sås, och gärna en härlig grönsallad!
Laxfilé i ugn med citronGrillad fisk som för tankarna till varmare breddgrader! Tillaga en hel, urtagen fisk på grillen och ringla över en örtig vinägrett med hög fräschör från citron. Toppa med kapris.
Helgrillad fiskFisk med äggsås är en god och lättlagad rätt där det mesta sköter sig själv i ugnen. Medan fisken tillagas behöver du bara svänga ihop en fräsch kall äggsås med crème fraiche och dill. Ge tallriken en färgklick med gröna ärter och servera med kokt potatis.
Fisk med kall dill- och äggsåsDet finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.
Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
En saltsten fungerar fint som smaksättare. Så här kan du använda den vid matlagning.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Vi har listat vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.