För en god morgondag

Så handlar du mat mer hållbart

Maten vi äter påverkar vår planets välmående såväl som människorna som lever och verkar här. Att göra hållbara val innefattar flera aspekter; värna om miljö, klimat, hälsa samt schyssta villkor för människor och djur. Det inrymmer bland annat att äta mer frukt och grönt, äta mindre men bättre kött, välja livsmedel med bra märkningar samt handla svenskt och lokalproducerat.

  • Ät mer frukt och grönt

    Frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och baljväxter har ett relativt lågt klimatavtryck. Genom att använda en mer vegetabilisk bas i din matlagning gör du inte bara en skillnad för klimatet utan även för din hälsa. Det finns en hälsofrämjande rekommendation om ett dagsintag av frukt och grönsaker på 500 gram, fryst som färskt. Vid köp av färsk frukt och grönsaker – välj gärna säsongsbaserat. Frysta grönsaker, frukter och bär är alltid i säsong. Rotfrukter och baljväxter har längre hållbarhet än grönsaker, vilket kan vara bra att ha i åtanke för att minska matsvinnet i hemmet. 

  • Ät bättre kött och mer sällan

    Att minska på intaget av kött är en av nycklarna till att minska vårt klimatavtryck. Detta betyder inte att vi måste sluta äta kött, men vi måste äta det mer sällan och välja bättre producerat kött. Bättre kött innebär i det här sammanhanget att välja ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött. 

  • Handla mat med bra märkningar

    Välj livsmedel som är certifierade eller hållbarhetsmärkta när du handlar. Det är ett kvitto på att livsmedlet har producerats under goda förhållanden för både djuret, människan och miljön. Läs mer om vilka hållbarhetsmärkningar som du ska titta efter

  • Ekologiskt 

    Ekologiska gårdar är en främjande nyckel för att bevara och öka den biologiska mångfalden. Att välja ekologiskt innebär att naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel inte har använts i produktionen samt att djuren har fått vistas utomhus eller i sin naturliga miljö. Läs mer om ekologiska råvaror.

  • Svenskt och/eller lokalproducerat

    Sveriges bönder står för en stor del av maten i våra hyllor och det är ett sortiment som växer. Svensk matproduktion borgar för kvalitet och omsorg som är unik på många sätt. Mat som produceras i Sverige är bättre för djuren, landsbygden och bönderna. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas. Läs mer om varför du ska välja svenskproducerat.  

Artiklar (331)

Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!

För klimatsmarta val!

Klimatguidade recept

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?

Minska matsvinnet

Bäst före datum

Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!