Skördefest - godaste höstmaten i säsong
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Socker finns i många olika sorter, färger, smaker och grovlek. Men vad är skillnaderna mellan olika typer av socker och vilken ska användas när? Vi guidar dig.
Tips: Här hittar du alla våra recept på kakor!
Ett oraffinerat brunt socker med fyllig smak. Framställs av sockerrör genom att saften pressas och koncentreras till en kristalliserad sirap. Används i matlagning och bakning, samt är gott att strö över frukt och bär.
Tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor, men i övriga delar av världen även av sockerrör. Används i bakning, drycker och i matlagning för en rundare, balanserad smak.
Strösocker som malts och siktats till ett fint pulver. Innehåller ofta stärkelse för att undvika bildande av klumpar. Har en söt smak och används i bakning, desserter och till dekoration.
Ett fuktigt, gyllenbrunt socker som är en blandning av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Har en kryddig, mindre söt smak och används i matlagning, drycker och bakning.
Fuktigt, finkornigt rörsocker som utvinns av sockerrör från Mauritius. Finns i två olika nyanser, en mörkare med svag smak av lakrits och en ljusare med smak av karamell. Används i bakning, desserter och matlagning.
En färdig blandning av strösocker och den konsistensgivande kolhydraten pektin, citronsyra och kaliumsorbat. Används vid sylt- och marmeladkokning.
Sötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!
Gör eget vaniljsocker! Det enda du behöver är strösocker och vaniljstång. Du smaksätter enkelt sockret med vaniljstången genom att mixa dem tillsammans. Förvara i burk och ta fram vid behov.
Sugen på en vegansk dessert? Gör vegansk pavlova! Här med en botten av vegansk maräng gjord på kikärtsspad toppad med hallonsorbet, färska hallon, kokos och mynta. Både festligt och superenkelt.
Plocka fram de frysta lingonen och baka magiska lingonbullar! En bulldeg kavlas tunt och fylls med smör, lingon och dulce de leche. Resultatet? Saftiga, karamelliga, syrliga och sockriga drömbakverk.
Curd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.
Koka ihop smör, muscovadosocker och grädde till en ljuvlig kolasås smaksatt med pecannötter och flingsalt. Fantastiskt gott i all enkelhet till vaniljglass. För inget går väl upp mot sött och salt ihop! Pecannötterna kan bytas mot salta jordnötter om man så önskar.
Den här smaskiga efterrätten med stekta bananer trollar du snabbt fram med några få ingredienser. Toppa bananerna med knapriga sötsaker som finns hemma i skafferiet, som hackad choklad, nötter, krossade småkakor, kokos eller rivet limeskal.
Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.
Gör egen marmelad av päron, som får smak av citron och rosmarin. Servera gärna päronmarmeladen till ostbrickan. Hemgjord marmelad är dessutom en uppskattad gå bort-present!
Gör en fyllig kompott på körsbär smaksatt med apelsin och citron. Den smakrika körbärskompotten är supergod på scones, till yoghurt, frukostgröten eller till desserten.
Grapefrukt kan användas till mycket mer än du tror! Prova att koka en grapefruktmarmelad. Marmeladen är enkel att göra, den blir syrlig och söt, och passar perfekt till ost, scones eller rostat bröd.
Prova att laga sylt i ugn! Det ger sylten en fyllig och koncentrerad smak, och dessutom sköter den sig själv medan du ägnar dig åt annat. Här får plommon sällskap av kardemumma, syrlig citron och en hint av vanilj.
Visste du att ...
… 40 procent av världsproduktionen av råsocker sker i Indien och Brasilien?
… man i norra Indien började framställa socker ur sockerrör redan på 500-talet f.Kr.?
… socker från början användes för jäsning och konservering samt även i medicinskt syfte?
… vi i Sverige i genomsnitt äter cirka 40 kilo tillsatt socker per år och per person?
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Vi har listat rätterna som är ett måste för Thanksgiving och bjuder på fakta om högtiden.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Fredag och vi tipsar om billiga och supergoda recept.
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Här tipsar vi om olika kombinationer där osten spelar huvudrollen.