Matskola

Fritera pommes frites

Att fritera är inte svårt och du behöver ingen fritös för att lyckas. Det bästa sättet att fritera pommes frites är att dubbelfritera så de blir krispiga och får fin färg.
Tips: Här finns alla recept på friterad mat.

Så friterar du

 1. 1. Hetta upp oljan till 160°C

  Värm mat-, raps- eller solrosolja till 160°C. Håll koll med en hushållstermometer.
  OBS! Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan. Släck ej med vatten.

 2. 2. Lägg i potatisen

  Lägg försiktigt i en mindre mängd potatisstavar i oljan. Se till att de inte är för blöta eller att du lägger i för mycket, då kan det koka över. Låt fritera några minuter utan att de tar färg.

 3. 3. Låt rinna av

  Ta upp potatisen med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

 4. 4. Fritera igen

  Höj värmen till 180°C och lägg i pommes fritesen igen. Låt fritera tills de fått lagom färg. Låt rinna av på hushållspapper.

När du ändå håller på - annat gott att fritera

 1. Mozzarella sticks

  1. Mozzarella sticks

  Betyg 3.8 av 5.
  25 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Gör egna mozzarella sticks – friterade oststavar av mozzarella med en krispig yta och ett mjukt inre av smält ost. Ett oemotståndligt tilltugg som passar lika bra som tillbehör till hamburgaren som på snacksbordet.

  Mozzarella sticks
 2. Jalapeño poppers

  2. Jalapeño poppers

  Betyg 3.4 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Fyllda och friterade jalapeños blir ett härligt hett tilltugg eller snack, perfekt som plockmat. Jalapeñon fylls med en röra av färskost, riven ost, lime och chili och paneras sedan i ströbröd för en krispig yta.

  Jalapeño poppers
 3. Chili cheese

  3. Chili cheese

  Betyg 4.3 av 5.
  104 personer har röstat
  Receptet har 11 kommentarer.

  Hemmagjorda, friterade ostägg i ett enkelt recept som dock kräver lite fingerfärdighet. Du formar bollarna av en deg med riven ost och jalapeño, panerar dem i panko - det frasiga asiatiska ströbrödet - och friterar dem i olja. Gott!

  Chili cheese
 4. Friterade tortillabröd med goda röror

  4. Friterade tortillabröd med goda röror

  Betyg 4.5 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Gott och lättlagat snacks är Totopos - friterade tortillabröd. Tortillabröden friterar du snabbt och kompletterar sedan med din egen favoritdipp eller någon av rörorna vi tipsar om.

  Friterade tortillabröd med goda röror
 5. Churros

  5. Churros

  Betyg 4.2 av 5.
  1071 personer har röstat
  Receptet har 48 kommentarer.

  Ljuvligt spanskt bakverk som friteras och rullas i socker innan det äts. Doppa churron i smält choklad för extra lyx! Eller varför inte servera dem ihop med den söta kolakrämen dulce de leche.

  Churros
Potatisens historia

Potatisens resa startade för 8000 år sen i Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan högt upp i Anderna. Historiker säger att hela inkakulturen grundande sitt välstånd på potatisen. Den närde hela befolkningen, som också tillverkade starkt öl av den. Till Europa kom potatisen först på 1600-talet med de spanska erövrarna. Från början uppskattades bara de vackra blommorna tills man insåg att knölarna var både goda och nyttiga. Först på 1720-talet tog Jonas Alströmer in potatis från Frankrike som han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Alströmer genomförde omfattande provodlingar och hans forskningsrön om odling och lagring av potatis var avgörande för potatisens etablering i Sverige.

Potatis kunde odlas var som helst utan några märkvärdiga redskap och man behövde inte tröska, torka eller mala för att kunna äta den. Den var dessutom rik på vitaminer och energi. För en samhällsklass som inte hade råd med köksutrustning som spis, ugn, stekjärn etc. blev potatisen populär. Potatis för en stor familj kunde kokas över öppen eld i en enda stor gryta, detta gjorde att potatisen i kraft av enkelhet i användandet och högt energivärde blev en grundpelare i det svenska kosthållet.

Källa: Svensk Potatis AB

Artiklar (1540)

Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.

Tänk utanför gratängformen!

Goda potatisgratänger

Här bjuder vi på recept på några riktigt goda och festliga varianter av potatisgratäng.

Fritera med varmluft!

Laga mat i airfryer

I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om hur du lagar mat i airfryer. Vi svarar på frågor som: Kan man laga all mat i airfryer? Vad blir godast i airfryer? Är det billigare att laga mat i airfryer? Vi listar även våra bästa airfryer recept där flera av dem är både enkla och snabba att laga.

Guide

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Kunskap, tips och recept!

Klarifierat smör

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Här lär vi dig mer!