Hur kokar man bäst potatis?
Hur man kokar potatis är ingen konst så länge du kan knepen!
Potatisen är en älskad, mångsidig och näringsrik knöl. Oavsett om du gillar din potatis fast eller mjölig, eller med eller utan skal hittar du en potatis för varje tillfälle hos oss! Lär dig mer om våra potatisfavoriter, få smarta tillagningstips och ta del av goda potatisrecept här.
En avlång knöl som är ruskigt god att ugnsrosta, gärna tillsammans med kryddor som vitlök och timjan. Asparges nötiga smak, som faktiskt kan påminna om smörig kastanj, passar fint till anjovis, gräddfil och till exempel gräslök.
En het potatis med många fans, Marilyn hyllas av kockar och är döpt efter sitt läckra utseende. Är du redo för en knöl med spännande krämig konsistens och nötig smak? Den krämiga konsistensen gör att Marilyn passar extra bra till smashed potatoes!
Nötigt delikat, särskilt med skalet på. Det här är en av våra nyaste sorter. La Vie har en fast men ändå härligt krämig konsistens, det gör att den passar bra att både koka, steka och ugnsrosta! Starka smakkompisar är palsternacka, lök och timjan.
Ugnsrosta gärna denna fina avlånga knöl. Med sin rika, fasta och smöriga smak och lilla storlek gör den sig bäst hel. För en extra smakhöjning, prova att koka Ratte med skalet på och stek sedan i smör med färska örter. Andra smakkompisar är citron, olivolja och muscovadosocker.
En lite större potatissort som är vackert avlång med ljusgult kött. Denna delikata knöl passar utmärkt till potatissallad, att koka eller ugnsbaka. Gärna med skalet på.
Med gyllengult och fast kött funkar Amandine faktiskt till det mesta. Smaken är smörig och fyllig med nötig ton och lyfter tillsammans med fänkålsfrön, kallpressad rapsolja eller varför inte lite färskskördad timjan.
Letar du efter en potatis att mosa eller purea, look no further. Mild och nötig i smaken, liten och avlång i formen. Denna knöl kokas med fördel försiktigt, helst med skalet på och får gärna bli klar på eftervärme. Västerbottensost, hasselnötter, dill och crème fraiche lyfter smaken.
En riktig trotjänare i svenska kök och potatisland. Fast potatis kan vara flera olika sorter men de har alla en sak gemensamt – de passar finfint att både koka, steka, ugnsrosta eller att ha i en soppa. Och du, har den ett tunt skal är det gott att låta det sitta kvar när du tillagar den!
Mjöliga knölar som dessa tycker om sås, både kall, varm, mild och smakrik. Mjölig potatis kan bestå av flera olika sorter men de har det viktigaste gemensamt – de är perfekta till gratänger, mos eller kokta. Koka dem försiktigt och inte för länge och gärna med skalet på.
En liten och nätt färskpotatis, eller primör om du så vill. Konsistensen är fast och krämig och gör sig riktigt bra kokad till exempel i en potatissallad. Smaken är mild och nötig och passar extra bra tillsammans med curry, sesamfrön och yoghurt.
Förvara dina potatisar rätt
Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt. 5-8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras kallt förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens.
Behåll skalet på!
Vi får i oss ännu mer antioxidanter om vi behåller skalet på potatisen. Antioxidanter oskadliggör fria radikaler och ämnen som ökar risken att få till exempel diabetes och sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.
Perfekt kokt potatis - varje gång
Sätt på vattnet redan när du börjar skala potatisen. Ju längre tid i varmt vatten, desto mer urlakas potatisen på sitt näringsvärde. Ytterligare en anledning är att man snabbt vill ta potatisen förbi 60°C-stecket. Då tar den åt sig vätska och stärkelsekornen sväller. Stannar man länge vid den temperaturen kan potatisen bli seg, blött och vattnig. Vid kokning vill man att stärkelsekornen ska svälla men inte sprängas sönder, då läcker den klistriga stärkelsen ut och det blir ett segt mos. Det är inte för inte man kan göra tapetklister av potatismjöl…När du har kokat färdigt potatisen så låt den ånga av. Sätter du på locket när du hällt av vattnet går temperaturen upp igen.
Potatisen - en 8000 år gammal knöl
Potatisens resa startade för 8000 år sen i Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan högt upp i Anderna. Historiker säger att hela inkakulturen grundande sitt välstånd på potatisen. Den närde hela befolkningen, som också tillverkade starkt öl av den. Till Europa kom potatisen först på 1600-talet med de spanska erövrarna. Från början uppskattades bara de vackra blommorna tills man insåg att knölarna var både goda och nyttiga. Först på 1720-talet tog Jonas Alströmer in potatis från Frankrike som han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Hans forskningsrön om odling och lagring av potatis var avgörande för potatisens etablering i Sverige.
Potatis kunde odlas var som helst utan några märkvärdiga redskap och man behövde inte tröska, torka eller mala för att kunna äta den. Den var dessutom rik på vitaminer och energi. För en samhällsklass som inte hade råd med köksutrustning som spis, ugn, stekjärn etc. blev potatisen populär. Potatis för en stor familj kunde kokas över öppen eld i en enda stor gryta, detta gjorde att potatisen i kraft av enkelhet i användandet och högt energivärde blev en grundpelare i det svenska kosthållet.
Hur man kokar potatis är ingen konst så länge du kan knepen!