ÖVER 60 MIN | Medel

Vegansk shepherd's pie

Shepherd's pie är en klassisk engelsk köttfärspaj med mos. Här gör vi den vegansk och använder sojafärs som bas. Den smakrika färssåsen toppas av ett krämigt lager veganskt potatismos innan den gratineras.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Potatismos: Skala och skär potatisen i stora bitar. Koka mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt margarinet. Mosa med en potatisstöt och tillsätt havredryck. Smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Färs: Hacka löken och salvian fint. Fräs löken i olja tillsammans med rosmarin och salvia tills löken är mjuk. Tillsätt färs och tomatpuré, pressa i vitlök och fräs ytterligare några minuter tills det får lite färg. Häll på vattnet och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. 
  4. Häll färsen i en oljad ugnsform. Toppa med moset och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills moset fått fin färg.

För alla

Kontrollera noga innehållet i sojafärsen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri havredryck eller annan växtbaserad mjölkdryck.

Ingredienser

Portioner: 6
Potatismos
  • 1 1/2 kg mjölig potatis
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl havredryck
  • salt
  • svartpeppar
Färs
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk finhackad färsk salvia
  • 2 msk olja (+ extra till formen)
  • 1 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 500 g sojafärs
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl vatten