Gör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar. Byt ut en del av potatisen mot jordärtskocka, laga en riktigt snabb laxpudding eller lyxa till det med löjrom. Här får du inspiration i form av våra allra godaste varianter av potatisgratäng!
Tips: Här hittar du alla våra
recept på potatisgratäng.
Nej nu är det nästan för enkelt! Varva färdig potatisgratäng med lax och du har en falsk laxpudding att avnjuta efter endast 20-25 minuter.
Potatisgratängen såg dagens ljus i de franska alperna, i regionen Dauphiné. Första gången den dyker upp i litteraturen är i slutet av 1700-talet. »Gratin dauphinois« eller »pommes mde terre dauphinoise« (potatis från Dauphiné) heter den på franska. I gratängens hemland görs den av potatis, mjölk, grädde eller crème fraiche och vitlök och kryddas ofta med riven muskotnöt.
Det finns flera fördelar med att först koka de råa potatisskivorna med lök, mjölk och grädde i en kastrull. Gratängen blir krämig, och vill man förbereda till fest så är den minst lika god när man värmer den nästa dag. Dessutom håller man extra bra koll på att potatisen blir lagom mjuk och krämig. Lägg inte potatisskivorna i vatten, för då försvinner stärkelsen. Tjockleken påverkar koktiden, men med förkokning har man extra koll.
Marilyn, amandine och ratte är några exempel på bra fasta potatissorter. Mjöliga potatissorter som mandelpotatis eller apache ska inte förkokas; då finns risken att det blir mos av alltihop.
Bäst blir det med dubbelt så mycket mjölk som grädde, till exempel 6 dl mjölk (3 %) och 3 dl vispgrädde. Det ger en mild smak av potatis och vitlök, samtidigt som gratängen får en krämig och fin konsistens. Havregrädde kan fungera, men då bör man addera ytterligare kryddor eller andra smaksättare för att balansera upp havresmaken.
Laga i förväg och värm vid servering. Bäst resultat får man genom att förkoka potatisen i mjölk och grädde. Om gratängen ska ätas samma dag så minska mängden grädde och mjölk och låt vila minst 30 minuter.
Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.
Vi har en potatis för varje tillfälle! Upptäck vårt breda potatissortiment.