Tänk utanför gratängformen!

Oemotståndliga potatisgratänger

Gör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar. Byt ut en del av potatisen mot jordärtskocka, laga en riktigt snabb laxpudding eller lyxa till det med löjrom. Här får du inspiration i form av våra allra godaste varianter av potatisgratäng!
Tips: Här hittar du alla våra recept på potatisgratäng.

Potatisgratänger med variation

  1. Falsk laxpudding

    1. Falsk laxpudding

    Betyg 4.1 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Nej nu är det nästan för enkelt! Varva färdig potatisgratäng med lax och du har en falsk laxpudding att avnjuta efter endast 20-25 minuter.

    Falsk laxpudding
  2. Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

    2. Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En riktigt lyxig potatisgratäng att bjuda på när du vill imponera lite extra på dina gäster! Låt några dillstjälkar koka med potatis, vitlök, grädde och mjölk till en krämig blandning. Gratinera potatisgratängen med ost, toppa sedan snyggt med löjrom, pepparrot och dill.

    Potatisgratäng med löjrom och pepparrot
  3. Potatisgratäng med dragon och dijon

    3. Potatisgratäng med dragon och dijon

    Betyg 4.5 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Tänk utanför gratängformen nästa gång du gör egen potatisgratäng och smaksätt den på det ljuvligaste sättet. För med torkad dragon och dijonsenap smakar potatisgratängen helt plötsligt som bearnaisesås! Bara så gott till stekt kött, fläskkarré eller portobello.

    Potatisgratäng med dragon och dijon
  4. Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

    4. Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

    Betyg 4.8 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Piffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.

    Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat
  5. Sötpotatisgratäng

    5. Sötpotatisgratäng

    Betyg 4.4 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Laga en krämig gratäng med sötpotatis och fetaost! Sötpotatis, grädde, mjölk och ost smaksätts med rosmarin och gratineras i ugnen tills den är gyllene. Perfekt till söndagsmiddagen och en lite lyxigare matlåda.

    Sötpotatisgratäng
  6. Potatisgratäng med gorgonzola och päron

    6. Potatisgratäng med gorgonzola och päron

    Betyg 3.2 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Den här ljuvligt krämiga potatisgratängen med gorgonzola, päron, Västerbottensost och muskot kammade hem förstapriset i Buffés potatistävling 2012. En helt oemotståndlig smaksuccé! Gör sig bra till kallskuret, prova till exempel tillsammans med favoriten dubbelmarinérad fläskfilé!

    Potatisgratäng med gorgonzola och päron
  7. Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

    7. Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

    Betyg 3.8 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan bidrar med örtig fräschör. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk har du koll på både smak och konsistens.

    Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan
  8. Gulbets- och potatisgratäng

    8. Gulbets- och potatisgratäng

    Betyg 3.6 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Byt ut hälften av potatisen i din gratäng mot gulbetor. Lyxa med smulad fetaost och en vällagrad ost på toppen. Tricket för att få gratängen så där perfekt krämig är att först koka potatis och gulbetor i gräddmjölken. Snyggt solgul blir den också!

    Gulbets- och potatisgratäng
  9. Potatisgratäng med fänkål och riesling

    9. Potatisgratäng med fänkål och riesling

    Betyg 5 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Gör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar som tunt skivad fänkål, vitt vin och finrivet citronskal. Tillsammans med grädde, mjölk och vitlök blir potatisgratängen till en riktig fullträff! Inte minst till fisk - ångkokt, bakad eller rökt.

    Potatisgratäng med fänkål och riesling
  10. Potatisgratäng med parmesan och gruyère

    10. Potatisgratäng med parmesan och gruyère

    Betyg 4.9 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Hemlagad potatisgratäng som toppas med smakrika ostar som gruyère och parmesan, det smakar riktigt gott. Lägg fräst schalottenlök i botten av grytan, fyll på med tunna potatisskivor i en vacker spiral, så imponerar du extra på dina gäster.

    Potatisgratäng med parmesan och gruyère
Allt om potatisgratäng

Potatisgratängens historia

Potatisgratängen såg dagens ljus i de franska alperna, i regionen Dauphiné. Första gången den dyker upp i litteraturen är i slutet av 1700-talet. »Gratin dauphinois« eller »pommes mde terre dauphinoise« (potatis från Dauphiné) heter den på franska. I gratängens hemland görs den av potatis, mjölk, grädde eller crème fraiche och vitlök och kryddas ofta med riven muskotnöt.

Förkokt är bäst

Det finns flera fördelar med att först koka de råa potatisskivorna med lök, mjölk och grädde i en kastrull. Gratängen blir krämig, och vill man förbereda till fest så är den minst lika god när man värmer den nästa dag. Dessutom håller man extra bra koll på att potatisen blir lagom mjuk och krämig. Lägg inte potatisskivorna i vatten, för då försvinner stärkelsen. Tjockleken påverkar koktiden, men med förkokning har man extra koll.

Välj rätt potatissort

Marilyn, amandine och ratte är några exempel på bra fasta potatissorter. Mjöliga potatissorter som mandelpotatis eller apache ska inte förkokas; då finns risken att det blir mos av alltihop. 

Mjölk + grädde= sant

Bäst blir det med dubbelt så mycket mjölk som grädde, till exempel 6 dl mjölk (3 %) och 3 dl vispgrädde. Det ger en mild smak av potatis och vitlök, samtidigt som gratängen får en krämig och fin konsistens. Havregrädde kan fungera, men då bör man addera ytterligare kryddor eller andra smaksättare för att balansera upp havresmaken.

Förbered till festen

Laga i förväg och värm vid servering. Bäst resultat får man genom att förkoka potatisen i mjölk och grädde. Om gratängen ska ätas samma dag så minska mängden grädde och mjölk och låt vila minst 30 minuter.

Välj gärna svenska råvaror

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror
ICAs potatissortiment

ICAs potatissortiment

Vi har en potatis för varje tillfälle! Upptäck vårt breda potatissortiment.

ICAs potatissortiment

Artiklar (1588)

Guide

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Matskola

Fritera

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.

För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.