Koka potatis - så gör du!
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Gör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar. Byt ut en del av potatisen mot jordärtskocka, laga en riktigt snabb laxpudding eller lyxa till det med löjrom. Här får du inspiration i form av våra allra godaste varianter av potatisgratäng!
Tips: Här hittar du alla våra recept på potatisgratäng.
Nej nu är det nästan för enkelt! Varva färdig potatisgratäng med lax och du har en falsk laxpudding att avnjuta efter endast 20-25 minuter.
En riktigt lyxig potatisgratäng att bjuda på när du vill imponera lite extra på dina gäster! Låt några dillstjälkar koka med potatis, vitlök, grädde och mjölk till en krämig blandning. Gratinera potatisgratängen med ost, toppa sedan snyggt med löjrom, pepparrot och dill.
Potatisgratäng med löjrom och pepparrotTänk utanför gratängformen nästa gång du gör egen potatisgratäng och smaksätt den på det ljuvligaste sättet. För med torkad dragon och dijonsenap smakar potatisgratängen helt plötsligt som bearnaisesås! Bara så gott till stekt kött, fläskkarré eller portobello.
Potatisgratäng med dragon och dijonPiffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.
Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomatLaga en krämig gratäng med sötpotatis och fetaost! Sötpotatis, grädde, mjölk och ost smaksätts med rosmarin och gratineras i ugnen tills den är gyllene. Perfekt till söndagsmiddagen och en lite lyxigare matlåda.
SötpotatisgratängDen här ljuvligt krämiga potatisgratängen med gorgonzola, päron, Västerbottensost och muskot kammade hem förstapriset i Buffés potatistävling 2012. En helt oemotståndlig smaksuccé! Gör sig bra till kallskuret, prova till exempel tillsammans med favoriten dubbelmarinérad fläskfilé!
Potatisgratäng med gorgonzola och päronBehåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan bidrar med örtig fräschör. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk har du koll på både smak och konsistens.
Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjanByt ut hälften av potatisen i din gratäng mot gulbetor. Lyxa med smulad fetaost och en vällagrad ost på toppen. Tricket för att få gratängen så där perfekt krämig är att först koka potatis och gulbetor i gräddmjölken. Snyggt solgul blir den också!
Gulbets- och potatisgratängGör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar som tunt skivad fänkål, vitt vin och finrivet citronskal. Tillsammans med grädde, mjölk och vitlök blir potatisgratängen till en riktig fullträff! Inte minst till fisk - ångkokt, bakad eller rökt.
Potatisgratäng med fänkål och rieslingHemlagad potatisgratäng som toppas med smakrika ostar som gruyère och parmesan, det smakar riktigt gott. Lägg fräst schalottenlök i botten av grytan, fyll på med tunna potatisskivor i en vacker spiral, så imponerar du extra på dina gäster.
Potatisgratäng med parmesan och gruyèrePotatisgratängen såg dagens ljus i de franska alperna, i regionen Dauphiné. Första gången den dyker upp i litteraturen är i slutet av 1700-talet. »Gratin dauphinois« eller »pommes mde terre dauphinoise« (potatis från Dauphiné) heter den på franska. I gratängens hemland görs den av potatis, mjölk, grädde eller crème fraiche och vitlök och kryddas ofta med riven muskotnöt.
Det finns flera fördelar med att först koka de råa potatisskivorna med lök, mjölk och grädde i en kastrull. Gratängen blir krämig, och vill man förbereda till fest så är den minst lika god när man värmer den nästa dag. Dessutom håller man extra bra koll på att potatisen blir lagom mjuk och krämig. Lägg inte potatisskivorna i vatten, för då försvinner stärkelsen. Tjockleken påverkar koktiden, men med förkokning har man extra koll.
Marilyn, amandine och ratte är några exempel på bra fasta potatissorter. Mjöliga potatissorter som mandelpotatis eller apache ska inte förkokas; då finns risken att det blir mos av alltihop.
Bäst blir det med dubbelt så mycket mjölk som grädde, till exempel 6 dl mjölk (3 %) och 3 dl vispgrädde. Det ger en mild smak av potatis och vitlök, samtidigt som gratängen får en krämig och fin konsistens. Havregrädde kan fungera, men då bör man addera ytterligare kryddor eller andra smaksättare för att balansera upp havresmaken.
Laga i förväg och värm vid servering. Bäst resultat får man genom att förkoka potatisen i mjölk och grädde. Om gratängen ska ätas samma dag så minska mängden grädde och mjölk och låt vila minst 30 minuter.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Här är potatisgratängen som kommer få dina smaklökar att krulla sig.
Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Här hittar du tips på allt från olika köttrecept till smarriga såser och sallader.
I oktober firar vi bland annat potatisens, kanelbullens, grynkorvens och äggets dag.
Sugen på en värmande, mustig middag? Låt ugnen göra jobbet! Vi bjuder på 3 härliga recept.