UNDER 45 MIN | Medel

Potatis- och purjolökssoppa med grissini

När man behöver något värmande och tryggt passar denna rätt perfekt! Potatis och purjolökssoppa blir både len och mättande och här äter du dem med grissini för att få in lite tuggmotstånd till rätten.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 43, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala potatisen och skär den i 2-3 cm stora tärningar.
  2. Fräs purjolöken i olivoljan i en kastrull och tillsätt potatisen. Häll i vatten, smulade buljongtärningar, timjan, grädde och mjölk och koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
  3. Mixa soppan slät i en matberedare eller med en mixerstav. Späd eventuellt med lite vatten och smaksätt med salt och peppar.
  4. Servera soppan med grissini.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: uteslut grissini och välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölkdrycken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Koka gärna med 2 lagerblad i soppan, lyft ur dem innan soppan mixas.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 purjolök (à ca 300 g)
  • 2 bakpotatisar (à ca 300 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk timjan
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 1 förp grissini (à 125 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2569 kJ / 613 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept