Att göra egen glass blir supergott, och det är också mycket enklare än man kan tro. Vi har listat 16 (!) glassrecept som är proppfulla med frukter och bär. De flesta svänger du ihop på under en kvart.
Tips: Här finns ännu fler glassrecept!
Med våra recept kan du äta glass till både frukost, mellis och kvällsmål.
Med fryst mango hemma är det enkelt att trolla fram en snabb vardagsdessert. Mixa med lite tjock yoghurt, limejuice och florsocker så har du en fräsch ”glass” på nolltid. Kokos- och limeströsslet är inte nödvändigt, men det lyfter smaken ett extra snäpp.
Snabb mangoglass med kokos- och limeströsselSnabblagad glass med banan och jordnötssmör. Med frysta bananer behövs varken ägg eller grädde. Glassen smaksätts med limejuice och honung. Ät den på en gång! Jordnötsglassen är god till en fruktsallad.
Banan- och jordnötsglassGlass till frukost? Varför inte! Satsa på en ”nice cream”, alltså en hälsosam glassvariant med frysta bananer som bas. Här bidrar även avokado och mango med krämighet och extra hälsonytta. Några nävar färsk spenat ger snygg färg och fina vitaminer därtill.
Avokadoglass med spenatKokosvatten är precis vad det låter som, vattnet som finns inuti en färsk kokosnöt. Det söta kokosvattnet tillsammans med ditt val av frukter och bär blir här till lika svalkande som snygga isglasspinnar. Isglassen går lika bra att göra med saft eller juice.
Glasspinnar på kokosvattenSkräm barnen på Halloween med dessa nyttiga isspöken! De är gjorda av rödbetor, apelsiner och äpplen som du kör i en råsaftcentrifug och sedan fryser in. Om barnen frågar efter en till glass kan du tveklöst svara ja. Den är ju nyttig!
IsspökenYoghurtglass med smak av hallon och mango är en uppfriskande och syrlig efterrätt som du gör på turkisk yoghurt, frysta hallon, fryst mango, lime och florsocker. Superenkelt att göra och otroligt gott! Garnera med resterande bär och citronmeliss.
Yoghurtglass med smak av hallon och mangoStarta dagen med ett fräscht alternativ till juice och smoothie och toppa med dina favoritnötter, eller varför inte kokos? Den snabbmixade ”glassen” passar även utmärkt att servera som nyttig vardagsdessert eller som mellanmål efter träningspasset!
Snabb glass med avokado, mango och hallonHär är en dessert som har det mesta: få ingredienser, enkel att göra, läskande god och nyttigare än många glasskusiner. Med frysta jordgubbar blir den dessutom iskall direkt!
Yoghurtglass med apelsin och jordgubbePå under 15 minuter har du en exotisk, kalorisnål och jättegod glass färdig att servera som dessert! Mixa ihop mango med kvarg och vaniljsocker, lägg upp i glas och servera gärna med jordgubbar till.
Exotisk snabbglassGlass helt fri från grädde, mjölk, raffinerat socker och ägg – är det möjligt? Det är det – se bara här på dessa läckra sandwichbitar med mandelbotten. Fyll med len kokosglass, ena delen smaksatt med björnbär, andra delen med lime. Perfekt att ha på lut i frysen!
Sandwichbitar med björnbär och limeGodaste glassen utan mjölk, grädde, raffinerat socker och ägg kan vara den här. Mixa en mumsig smoothie på banan, lingon och jordgubbar. Frys in i valfri form. Konsistensen på dessa smoothie pops blir lite som isglass, men ju längre de får tina desto krämigare.
Smoothie pops med lingon och jordgubbarLätt beroendeframkallande ”nice cream” med mycket sommarkänsla i både smak, färg och svalkande effekt. Basen är fryst banan, frysta hallon och jordgubbar, som snabbt mixas ihop till en glassliknande konsistens. Hugg in direkt – den är bäst nygjord.
Hallon- och jordgubbsglassSkala och skär banan i skivor. Frys in minst två timmar. Mixa den frysta bananen med hasselnötsdryck, honung och vaniljpulver. Vänd ner jordnötter i bananglassen. Servera med lite chokladsås och hackade nötter om du vill. Klart!
BananglassPrecis som en skål yoghurt med granola och bär. Fast i glassform! För vem säger att yoghurt och flingor måste ätas i skål? Förbered kvällen innan så har du fantastiskt goda frukostglassar klara till morgonen.
FrukostglassBarnsligt gott och - ganska hälsosamt på köpet! Bananglassen doppas i smält choklad och strösslas med kokos, hackade nötter eller torkade bär. Löjligt lyxigt att plocka fram ur frysen till mellis eller dessert.
Bananglass på pinneEn mättande och fräsch snabbglass med extra näringsboost från chiafrön. Med fryst mango får du den rätta glassiga konsistensen. Apelsinjuice bidrar med ytterligare sötma och också en fräsch syra. Vaniljkvarg ger en glassig smak och färsk ingefära piggar upp.
Snabb mangoglass med kvargHär är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan mutor och hot.
Står du och häller honung rätt ner i strupen pga förkylning? Läs då den här artikeln.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Från klassisk kanel till trendiga chiafrön – här är knepen som hottar till grynen!
Självklart ska du unna dig en efterrätt! Här är några nyttigare och fruktiga favoriter.