Stekt strömming med jordärtskockspuré och krispiga rotfrukter | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Stekt strömming med jordärtskockspuré och krispiga rotfrukter

Finns det något godare än krispigt stekt strömming? Här vänds strömmingsfiléerna i gräddfil och senap innan de paneras i rågmjöl. Knapriga rotisar och en len puré på jordärtskocka matchar strömmingen perfekt.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Puré: Skala, halvera och lägg jordärtskockorna i kallt vatten med färskpressad juice från hälften av citronen för att undvika missfärgning.
  2. Koka upp mjölken med 1/3 av smöret i en kastrull. Häll av jordärtskockorna och lägg dem i kastrullen. Låt småkoka under lock tills de är mjuka. Rör om då och då.
  3. Rotfrukter: Skala och skär morot och kålrot i tunna strimlor. Blanda färskpressad juice från resten av citronen, dill, pepparrot och olja i en bunke. Krydda med salt och peppar. Blanda ner morot och kålrot i dressingen.
  4. Strömming: Blanda gräddfil och senap i en bunke. Lägg i strömmingsfiléerna och blanda runt. Häll ut rågmjölet på en tallrik. Ta upp filéerna och lägg ihop två och två. Panera i rågmjölet. Stek i smör i en stekpanna 2–3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll av skockorna och mixa till en jämn puré med resten av smöret. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera den stekta strömmingen med puré och sallad.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: panera fisken med t ex glutenfritt ströbröd i stället för rågmjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och gräddfil. Stek i laktosfritt smör eller använd olja.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning och ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Stek i mjölkfritt matfett eller använd olja.

Ingredienser

Portioner: 4
Jordärtskockspuré
  • 1 kg jordärtskockor
  • färskpressad juice från 1/2 citron
  • 5 dl mellanmjölk (1,5 %)
  • 3 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Krispiga rotfrukter
  • 2 morötter
  • 1/2 kålrot (1/2 kålrot motsvarar ca 300 g)
  • färskpressad juice från 1/2 citron
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Strömming
  • 16 strömmingsfiléer (16 filéer motsvarar ca 600 g)
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 3 msk grov skånsk senap
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • smör till stekning
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan