Bild laddas
Ät mer grönt

Blomkål - vacker, god och nyttig

Alla borde älska blomkål! Den är inte bara vacker och god, utan även väldigt nyttig. Bäst är det om du äter den rå. Läs mer om denna trendiga grönsak och inspireras av smarriga recept.

Några receptfavoriter med blomkål

Under många år låg blomkålen överkokt och övergiven i skolbespisningens karotter. Men så fick mästerkockarna smak för blomkålen, och i dag presenteras den med snirkliga bokstäver på finkrogarnas menyer.

  • Helstekt blomkål med curry, chili och vitlök

    20
    1
    En hel solgul blomkål lyser upp middagsbordet vilken vardagskväll som helst. Med färg och smak från curry och chili så får blomkålen en kryddstark indisk smakprofil som matchas mot en fetaostkräm med både sötma och sälta. En lättlagad grön rätt där blomkålen i stort sett sköter sig själv i ugnen.
    Helstekt blomkål med curry, chili och vitlök
  • Sötstark kyckling med krispig blomkål

    28
    5
    Ibland är det tillbehören som glänser som starkast, och ikväll är exakt ett sånt exempel. Krispiga blomkål tillagas i ugnen, och ihop med den kryddiga kycklingen som fått kokas upp i en härlig sås så kan man inte annat än älska denna smakrika rätt!
    Sötstark kyckling med krispig blomkål
  • Italiensk blomkålspizza

    232
    13
    Haka på den senaste trenden – att baka pizza på blomkål! Perfekt för alla som vill äta mindre kolhydrater, är glutenintoleranta eller bara vill göra en riktigt mumsig pizza med fyllig smak. Vad du toppar blomkålspizzan med väljer du själv, men vi gillar italiensk topping. Här får du små härliga pizzor som passar som plockmat eller kanske en matig förrätt.
    Italiensk blomkålspizza
  • Lime- och ingefärsmarinerad blomkål och linssallad

    136
    0
    Ett gott och näringsrikt alternativ till ris, pasta eller potatis. Dessutom går det superfort att slänga ihop eftersom blomkålsriset kan ätas som det är. Med lime, ingefära, vitlök och sambal oelek får du ett fräscht och smakfullt tillbehör som passar till det mesta!
    Lime- och ingefärsmarinerad blomkål och linssallad
  • Blomkålscurry med kokos och koriander

    136
    4
    Blomkålscurry med kokos och koriander är ett spännande och nytänkande recept. Kryddorna för smaklökarna på en resa till det indiska köket. Här är det lök, vitlök och chili som fräses tillsammans med kryddorna i en gryta innan kokosmjölk och blomkål adderas. Rör ner koriander, toppa med kokos och servera med ris.
    Blomkålscurry med kokos och koriander
  • Fajitas med rostad majs, blomkålsris och kyckling

    105
    0
    Sugen på fajitas? Testa den här goda och nyttiga varianten! Stek majs, lök och kyckling i olja. Strör på lite tacokrydda och blanda ner blomkålsris. Servera gärna i tortillabröd med salsa, gräddfil, paprika och persilja.
    Fajitas med rostad majs, blomkålsris och kyckling
  • Blomkål i ugn med laxfilé

    55
    12
    Att laga hela måltiden på samma plåt i ugnen, det blir gott och är enkel matlagning. Blomkålen får härlig smak och gul färg av curryn och liten krämighet av vitosten och lax i ugn smakar alltid gott. Servera gärna med rostad mandel och mangold.
    Blomkål i ugn med laxfilé, curry och smulad vitost
  • Rostad blomkål med kapris och oliver

    27
    7
    Ugnsrostad blomkål får tio poäng av tio möjliga. Syrligheten och sältan i olivröran kompletterar blomkålens smaker helt perfekt. Servera tillsammans med ett potatis- och bönmos som gör magen mätt och glad. De saltrostade mandlarna på toppen blir pricken över i:et.
    Rostad blomkål med kapris och oliver

Vad är grejen med blomkål?

  • Möjligheternas grönsak

    Blomkål är en riktigt god, vacker och smakrik kål. Här kommer exempel på hur du kan tillaga den:  

    • Du kan rosta den hel eller i skiva
    • Du kan servera den som puré, soppa eller kräm
    • Den är också god råstekt, ugnsbakad och som råkost
    • Du kan använda den som glutenfri pizzabotten, riv den fint och blanda med ägg
  • Kan dämpa inflammationer

    Blomkål är inte bara en fröjd för ögat och munnen – den är även väldigt nyttig.

    Blomkål innehåller C-vitamin och kalium, även ämnet allicin. Allicin kan dämpa inflammationer och kontrollerar även åldringsprocessen i kroppen. Mest allicin får du i dig om du äter blomkålen rå! 

  • Visste du detta om blomkål?

    Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön, violett och rosa blomkål.

  • Blomkålsris - har du testat?

    ICA säljer blomkålsris, som enbart består av blomkål. Riset kan antingen kokas lätt, 2-3 minuter, eller ätas rå.

    Servera gärna blomkålsriset med morotssallad i tomat eller i en morotspasta med sås på linser och blomkålsris

Du kanske också gillar...

Ät mer grönt

ICAs grönhydrater - alternativ till kolhydrater

Ät mer frukt och grönt och byt ut pasta, ris och potatis till våra grönhydrater.
Bild laddas
Vegofeber!

Ät mer grönt med färska vegoprodukter

Se recept med falafelbollar, grönsaksbullar, sojakorv och sojafärs.
Bild laddas
Färgglada burgare!

Våra godaste vegoburgare!

Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.
Bild laddas
Krispigt och gott

Bästa vegobiffarna och fräscha tillbehör

Våra mest populära vegetariska biffar och fräscha tillbehör.
Bild laddas
Ät mer grönt!

Gröna vardagsrätter - 5 smarriga middagar

Gott, nyttigt och billigt! Fem middagar för dig som vill äta mer grönt till vardags.
Bild laddas
Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.
Bild laddas
Möt profilen

Yotam Ottolenghi

Läs om mannen som gjorde grönsaker sexigt och laga hans recept.
Bild laddas
Färgglada burgare!

Våra godaste vegoburgare!

Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.
Bild laddas
Grönt är det nya svarta

Vegetariskt på grillen

Att inte äta kött, hur man än gör det, har så många fördelar. Här är några!
Bild laddas