UNDER 45 MIN | Enkel 15 min i köket

Blomkålsgratäng med bacon

Att ugnsgratinera blomkål gör verkligen att denna grönsak kommer till sin rätt! Sältan får du från baconet, och fräschör från gräslöken när den strös över den färdiga gratängformen. Såsen, som är gräddebaserad, fångas perfekt upp från det kokta riset, och man kommer vilja fiska upp varje droppe!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 32, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina blomkålen.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Häll av blomkålen i ett durkslag och lägg den i en ugnsform. Sätt in formen mitt i ugnen några minuter.
  4. Stek baconet krispigt i en stekpanna. Rör ner grädden och mjölken blandad med majsstärkelsen i pannan och låt koka ca 1 minut. Häll såsen över blomkålen och sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
  5. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Hacka gräslöken och strö över gratängen.
  7. Servera gratängen med riset.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri pasta eller välj ris.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och mjölkdrycken mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: välj äggfri pasta eller välj ris.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g fryst blomkål
  • 2 förp tärnat bacon
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
Att ha hemma
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt
  • peppar
  • 4 port ris eller pasta

Näringsvärde
Per portion

Energi 3127 kJ / 746 kCal