Möt profilen

Yotam Ottolenghi, han som gjorde grönsaker sexigt

För Yotam Ottolenghi spelar det gröna på tallriken huvudrollen. Med hans bakgrund i Mellanöstern blir smakerna spännande, oväntade – och vansinnigt goda. Här bjuder vi på intressant läsning och några av Yotams goda recept.

Kreativ och lustfylld grön matlagning

Rökta rödbetor med yoghurt och karamelliserade makadamianötter, sötsur purjolök med getost och korinter eller quinoa- och ramslöksbiffar… Det räcker med att läsa rubrikerna till några av Yotam Ottolenghis recept för att förstå att det handlar om kreativ och lustfylld grön matlagning. Hans signum är de lite oväntade smakkombinationerna, och inte för inte har han fått epitetet "mannen som gjorde grönsaker sexigt".

Från journalist till kock

Uppfödd i Jerusalem satsade Yotam på studier i litteratur i Tel Aviv. Via en journalistisk karriär i Israel och en filosofiexamen i Amsterdam insåg han så småningom hur mycket bättre han trivdes hemma i köket och sökte därför in till brittiska kockskolan Cordon Bleu. I London blev han sedan kvar och öppnade med tiden den ena restaurangen efter den andra – alla omåttligt populära och med nyskapande gröna inslag.

Arabisk mix med twist

Yotams mat är en spännande blandning av hela Mellanöstern med smaker från Israel, Syrien, Turkiet, Libanon, Iran och Armenien. Och som om det inte vore nog; med en italiensk pappa, en tysk mamma och många resor till Asien får maten också en twist från både väst och längre österut.

– Att det sedan kommit att handla mest om grönsaker tror jag beror på min uppväxt i Jerusalem. Matmarknaderna där är fantastiska med odlare som kommer in till stan från landet med det ena läckrare än det andra.

– Det talas ofta om kockar som odlar på egen hand till sina restauranger. Det har aldrig varit aktuellt för mig; jag är inte så road av att gräva med händerna i jorden. Visst odlar jag en del örter, men resten handlar jag från utvalda odlare som gillar att experimentera. Man kan tro att det skulle vara svårt att laga mat från Mellanöstern om man bor i Europa. Men arabisk mat hittar hit fort. Kryddor som sumak och zaatar finns till exempel numera ofta i butiken.

Fokus på tillagning

Om Yotam inspirerat till många nya smaker har han numera större fokus på själva tilllagningen.

– Jag upptäckte med tiden nya tekniker för att laga vanliga grönsaker men som ger helt olika  karaktär åt maten. Ångkokning, bräsering, stekning och fritering, för att nämna några. Många är ju mycket medvetna om det när det gäller kött och fisk, men med grönsaker är det inte lika tydligt. Det vill jag gärna dela med mig av, säger han. Trots den gröna repertoaren är han noga med att inte kalla sig vegetarian.

– Jag är inte mycket för dieter och strikt ätande, och jag vill inte undvika något. Det är bara det att grönsaker är så mycket mer intressant än kött. Ta bara kött på bild som exempel. Det kan inte varieras så mycket för att se gott ut, men med det gröna på tallriken är möjligheterna oändliga.

Laga Yotams gröna recept!

  • Broccolisallad med söt tahini

    Broccolisallad med söt tahini

    Betyg 3.3 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Bella verde, sparrisbroccoli, broccolini… Till denna knapriga gröna sallad med en dressing på sesamdoftande tahini, honung och soja ska det helst vara broccolisorten med små buketter och långa stjälkar. Men visst går det fint med vanlig broccoli också.

    Broccolisallad med söt tahini
  • Frittata med blomkål

    Frittata med blomkål

    Betyg 3.4 av 5.
    154 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Sugen på att äta mer grönt och vegetariskt? Prova denna frittata, alltså matiga omelett, med mjäll blomkål, rosmarinfräst rödlök, basilika, parmesan och ägg. Frittatan är lika snygg och god till lunch, middag eller som del av en härlig skördebuffé.

    Frittata med blomkål
  • Baba ganoush på zucchini

    Baba ganoush på zucchini

    Betyg 3.1 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Baba ganoush är en läcker röra med ursprung i Mellanöstern som vanligtvis är gjord på aubergine. Här görs röran på zucchini och smaksätts sedan med ädelost och pinjenötter. Långt ifrån originalet, men himmelskt god! Bjud som tillbehör eller med en bit bröd.

    Baba ganoush på zucchini
  • Zucchini med tomatsås och fetaost

    Zucchini med tomatsås och fetaost

    Betyg 3.7 av 5.
    59 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Tänk att några skedar fänkålsfrön kan ge så mycket smak till tomatsåsen som du ringlar över olivoljestekt zucchini och toppar med smulad fetaost. Tillsammans med en bit bröd har du här en otroligt fräsch vegetarisk rätt, eller matigt tillbehör.

    Zucchini med tomatsås och fetaost
  • Grön bönsallad med matvete och valnötter

    Grön bönsallad med matvete och valnötter

    Betyg 3.3 av 5.
    65 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Haricots verts är brytbönor som skördats tidigt. Koka dem nätt och jämnt mjuka och blanda med nyttigt matvete och en gudomlig dressing med spännande ingredienser som tahini, lönnsirap och torkad mynta. Toppa med valnötter och körvel – läckert värre!

    Grön bönsallad med matvete och valnötter
Bild på Yotam, en brittisk kock, krögare och matskribent.

Yotam Ottolenghi

"I mina recept anger jag alltid vad man kan ersätta udda ingredienser med" En engelsk kock, krögare och matskribent med rötter i Mellanöstern som vurmar för kreativ och lustfylld vegetarisk matlagning.

Född
1968 i Israel
Gör
Delägare i flera delikatessbutiker och restauranger i London, samt författare till flera bästsäljande kokböcker, inklusive Ottolenghi, Plenty, Jerusalem och SIMPLE.
Övrigt
Är en fena på pilates, med instruktörsutbildning.
Om kokboken "Jerusalem"

Make hummus - not war

För tre år sedan skrev Yotam Ottolenghi den uppmärksammade självbiografiska kokboken "Jerusalem" tillsammans med sin gode vän Sami Tamimi.

Båda är uppvuxna i Jerusalem, och i boken blandas Yotams judiska influenser med Samis arabiska. Och kanske är den en påminnelse om hur mycket mat faktiskt kan förena. Hummus är till exmpel något som äts dagligen i hela Mellanöstern - oavsett religion.

Artiklar (1556)

Inspiration

Vegetarisk vardagsmat

Vi har samlat 10 otroliga veganska och vegetariska recept, perfekta till vardagen. Det blir allt från sötpotatishummus till ostig vegansk lasagne. Låt dig inspireras, laga och njut!

Helt utan kräftor!

Vegansk kräftskiva

Här finner du allt du behöver inför en vegansk kräftskiva, utan kräftor såklart.

Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.

Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.

Grillat!

Grillat i pitabröd

Vi tipsar om vad du kan grilla och lägga i bröd, allt från svamp till tacokryfddat kött.