Recept: Lyxig blomkålssoppa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Lyxig blomkålssoppa

Betyg
130 röster

Med en subtil tryffelsmak blir denna blomkålssoppa en utomordentligt lyxig måltid som passar både till vardag och fest! Mixa din kokta smarriga soppa slät och tillsätt sedan krämig ost och lite olja före du avnjuter den.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2009.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 500 g blomkål
  • 100 g potatis
  • 1/2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
  • 1 dl riven parmesanost (à 30 g)
  • rapsolja
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • 1 tsk tryffelolja (eller mer enligt smak)

Så här gör du

  1. Skala och skär löken i kvartar. Dela och skär blomkålen i små bitar. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.
  2. Fräs lök, blomkål och potatis i olja i 2 minuter. Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut. Häll i vatten, grädde och fond. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då.
  3. Mixa soppan slät med stavmixer. Passera ev genom en nätsil så blir den helt slät.
  4. Tillsätt osten och rör tills den har smält. Smaka av med salt och peppar. Droppa över lite tryffelolja vid servering. Tänk på att tryffelsmaken lätt tar över, så var försiktig!

För alla

Glutenfri.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Välj mjölkfritt ostalternativ eller uteslut den.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.