Morotspasta med sås på linser och blomkålsris
Grönhydraten morotspasta är tunt hyvlade morotsremsor som finns färdiga att köpa eller så hyvlar du själv. I den här vegetariska rätten så serveras morotpastan med en matig rosmarindoftande tomatsås med både linser och grönhydraten blomkålsris. Det blir en snabblagad helgrön middag med mycket smak.
Ingredienser
4 portioner
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong (vatten och fond eller buljongtärning)
1 1/2 dl röda linser
1 citron
2 tsk honung
salt
svartpeppar
2 förp morotspasta (à 250 g)
1 förp blomkålsris (à 250 g)
150 g fetaost
Till garnering
rosmarin
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1426 KJ / 340 kCal
Fett16 g
Salt3.1 g
Kolhydrater30 g
Protein14 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Jag blev oerhört positivt överraskad av detta recept. Dels hur simpelt det var och hur gott det blev - jag la dock till lite chili första gången eftersom när jag smakade av så upplevde jag, trots citronen som först skrämde mig, att både morötterna och blomkålen är sötare grönsaker än vad man tror. Jag menar att den är nästan lika god utan feta osten (om man håller igen) och jag har även provat den som ren vegetarisk sås (ja utan feta) men då utan blomkålsriset vilket också blir ett oerhört gott recept. Men då vill du kanske hälla i en dl linser mer så att såsen inte blir allt för rinnande. Detta recept kommer att vara en stammis i mitt kök och jag menar att det kan vinna över även den mest förhärdade köttälskaren :)
Gunilla
2015-01-18