Ät mer grönt

ICAs grönhydrater - ett hälsosamt alternativ till kolhydrater

Det finns väl ingen genväg till bättre hälsa? Jo, kanske. I alla fall finns det ett enklare sätt att få i sig grönsaker. Byt ut kolhydrater som pasta, ris och potatis till våra supergoda grönhydrater gjorda på exempelvis blomkål, morot eller zucchini.
Tips! Läs mer om grönhydrater på ICA Gott liv.

För att göra det enklare att få i sig sin dagliga dos av frukt och grönt, har vi tagit fram produktserien ICA Gott liv Grönhydrater – hälsosamma och energisnåla alternativ till kolhydrater som ris, pasta och potatis. Vi har blomkålsris, morotspasta, zucchinipasta och vegetarisk pytt. Grönhydraterna består enbart av grönsaker och de kan antingen ätas råa eller kokas 2-3 minuter. 

Recepttips med våra grönhydrater

För att ge dig inspiration har våra ICA-kockar skapat goda, gröna rätter med våra grönhydrater. Hoppas det smakar!

  • Morotspasta svampbolognese

    Morotspasta svampbolognese

    Betyg 3.2 av 5.
    129 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Testa en grön variant av vardagsklassikern spaghetti och köttfärssås: svampbolognese! Här serverar vi den med en blandning av fullkornsspaghetti och morotspasta och toppar med flagad parmesan och rostade pinjenötter. Buon appetito!

    Morotspasta svampbolognese
  • Spenat- och basilikafrittata med rotfruktspytt och fetaostkvarg

    Spenat- och basilikafrittata

    Betyg 3.8 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ny, grön favorit: spenat- och basilikafrittata! Med en förpackning vegetariskt pytt är frittatan dessutom enkel att svänga ihop. Servera med krämig fetaostkvarg och en sallad.

    Spenat- och basilikafrittata med rotfruktspytt och fetaostkvarg
  • Pizza på blomkålsbotten med portabello

    Pizza på blomkålsbotten med portabello

    Betyg 3.4 av 5.
    114 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Den här glutenfria pizzan har en saftig botten gjord på blomkålsris, mozzarella och parmesan. Härligt! Vi toppar den med bland annat tomat, portabello, babyspenat och kronärtskockscrème – men har du en annan favorittopping passar pizzabotten lika bra där!

    Pizza på blomkålsbotten med portabello
  • Falafel med spenat- och myntayoghurt

    Falafel med spenat- och myntayoghurt

    Betyg 3.1 av 5.
    95 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ingen dag är en dålig falafel-dag! Och faktum är att det är ganska lätt att svänga ihop hemma: om du köper färdig falafel är det bara tillbehören du behöver tänka på. Krämig myntayoghurt och sambal oelek-kryddade grönsaker, till exempel!

    Falafel med spenat- och myntayoghurt
Livsmedelsverket rekommenderar

500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

  • 1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
  • 1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
  • 1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

Artiklar (1553)

Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.

Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.