Blomkål - vacker, god och nyttig
Alla borde älska blomkål! Matnyttig information och mumsiga recept.
Det finns väl ingen genväg till bättre hälsa? Jo, kanske. I alla fall finns det ett enklare sätt att få i sig grönsaker. Byt ut kolhydrater som pasta, ris och potatis till våra supergoda grönhydrater gjorda på exempelvis blomkål, morot eller zucchini.
Tips! Läs mer om grönhydrater på ICA Gott liv.
För att göra det enklare att få i sig sin dagliga dos av frukt och grönt, har vi tagit fram produktserien ICA Gott liv Grönhydrater – hälsosamma och energisnåla alternativ till kolhydrater som ris, pasta och potatis. Vi har blomkålsris, morotspasta, zucchinipasta och vegetarisk pytt. Grönhydraterna består enbart av grönsaker och de kan antingen ätas råa eller kokas 2-3 minuter.
För att ge dig inspiration har våra ICA-kockar skapat goda, gröna rätter med våra grönhydrater. Hoppas det smakar!
Testa en grön variant av vardagsklassikern spaghetti och köttfärssås: svampbolognese! Här serverar vi den med en blandning av fullkornsspaghetti och morotspasta och toppar med flagad parmesan och rostade pinjenötter. Buon appetito!
Morotspasta svampbologneseNy, grön favorit: spenat- och basilikafrittata! Med en förpackning vegetariskt pytt är frittatan dessutom enkel att svänga ihop. Servera med krämig fetaostkvarg och en sallad.
Spenat- och basilikafrittata med rotfruktspytt och fetaostkvargDen här glutenfria pizzan har en saftig botten gjord på blomkålsris, mozzarella och parmesan. Härligt! Vi toppar den med bland annat tomat, portabello, babyspenat och kronärtskockscrème – men har du en annan favorittopping passar pizzabotten lika bra där!
Pizza på blomkålsbotten med portabelloIngen dag är en dålig falafel-dag! Och faktum är att det är ganska lätt att svänga ihop hemma: om du köper färdig falafel är det bara tillbehören du behöver tänka på. Krämig myntayoghurt och sambal oelek-kryddade grönsaker, till exempel!
Falafel med spenat- och myntayoghurtLivsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!
Alla borde älska blomkål! Matnyttig information och mumsiga recept.
Gott, nyttigt och billigt! Fem middagar för dig som vill äta mer grönt till vardags.
Se recept med falafelbollar, grönsaksbullar, sojakorv och sojafärs.
Våra mest populära vegetariska biffar och fräscha tillbehör.
Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.
Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.
Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.