Soppa med nässlor och ärtor

Här är en grön och smakrik soppa med nässlor och ärtor som är perfekt att laga när späda nässelblad börjar kika upp ur marken. Servera nässelsoppan med krämigt kokt ägg, en klick lättvispad grädde och ett gott bröd. Om du inte har tillgång till nässlor går det utmärkt att byta ut dem till färsk bladspenat.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2025

Ingredienser
4 portioner
4 ägg
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin (eller vitt matlagningsvin)
7 dl vatten
1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
ca 400 g frysta gröna ärtor
200 g nässlor , rensade och sköljda (eller bladspenat)
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl vispgrädde
Till servering
gärna bröd
Gör så här
00:07:00
00:05:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan bröd.
Energi1744 KJ / 416 kCal
Fett29 g
Salt2.9 g
Kolhydrater13 g
Protein15 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Tyckte soppan var god men koktiden lite för lång, soppan tappar i färg. Kan man byta ut den färska spenaten mot fryst, hackad spenat? Varför ange hur mycket vispad grädde man ska använda istället för hur mycket vispgrädde? Lätt att ta för mycket.
Ingrid
2025-04-26Körde receptet med ICA Spenat och ICCA frysta Ärter. Det blev äckligt, gråbrun ton i soppan och en märklig smak. Jag menar att recepter inte är provlagat. Dels för mycket ärter och dels för lång koktid.
Christer
2025-04-16