Sparris - oväntade fakta
Efterlängtad primör
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Säsong
En av vårens höjdpunkter är alla härliga primörer som vi bara inte kan få nog av! Oavsett om du föredrar att avnjuta vårens grönsaker med endast smör och salt eller är sugen på att testa något nytt för att förhöja smakerna så har vi recepten för dig.
Oväntade kombinationer med sparris.
Primörer är de första skördarna av säsongens grönsaker, till exempel färskpotatis, sparris, ramslök, knippmorot, rabarber och rädisor. Dessa kommer tidigt på våren och försommaren och ger oss späda och krispiga råvaror att njuta av.
Vårsäsongens späda sparris är lika god ångad som råstekt eller grillad. Njut med smör eller varför inte en “hollandaise” på löskokt ägg?
Tack vare sin outvecklade stärkelse är färskpotatis mer stunsig och smörig än sina vintersyskon. Den är fantastisk att äta som den är, i en somrig sallad eller i skivor på smörgåsen.
En korsning mellan broccoli och blomkål som gör sig fantastiskt bra på grillen eller i en sallad tillsammans med fänkål, gurka och crème fraiche.
Grillad eller försiktigt kokt i lättsaltat vatten är säsongens första knipplök en ren delikatess. Den passar också bra som fyllning i en frittata.
Bland de mer undanskymda primörerna finns årets första vitkål, spetskål och blomkål. Alla är de goda grillade och serverade med en örtig vinägrett.
Små, lättkokta rödbetor med smör och salt är ett av försommarens glädjeämnen. Ta också tillvara på blasten!
Är det här definitionen av krispighet? Säsongens första sockerärtor mognar i juni och smakar bäst som de är, utan någon som helst tillagning.
Morötter finns året om, men det är ändå något särskilt med de nätta exemplar som skördas från början av juni och framåt.
En av de allra första vårgästerna som gör sig bäst som de är tillsammans med rumsvarmt smör och salt.
Rabarberns syra gör den till en perfekt partner till söta efterrätter och bakverk. Testa också att pickla rabarber för ett sötsyrligt tillbehör till grillat.
Här får du tips på 15 recept där primören verkligen kommer till sin rätt.

Perfekt ugnsbakad torsk med vit sparris och ramslökshollandaise är en höjdare att laga när primörerna är som bäst. Den vita sparrisen kokas tills den har en krispiga kärna kvar och hollandaisesåsen får sin fina gröna färg av den mixade ramslöken.

Här är en grön och smakrik soppa med nässlor och ärtor som är perfekt att laga när späda nässelblad börjar kika upp ur marken. Servera nässelsoppan med krämigt kokt ägg, en klick lättvispad grädde och ett gott bröd. Om du inte har tillgång till nässlor går det utmärkt att byta ut dem till färsk bladspenat.

Grön sparrisrisotto med musslor är en vacker rätt som kombinerar havets sälta med vårens primörer. Den perfekta risotton görs genom att sakta låta buljongen koka in i riset under omrörning, och att låta risotton vila några minuter när den kokat klart. Rör ner musslorna och de sparristopparna precis innan servering.

Grilled cheese med nässlor är en vårig twist på klassikern. Den går fort att tillaga och är omtyckt av alla. Serveras tillsammans med en primörsallad och blir då en perfekt lunch eller lyxig kvällsmacka.

Denna krämiga taramasalatadipp, gjord på saltad torskrom, passar perfekt tillsammans med färska, krispiga primörer. Taramasalata är en vanlig rätt vid grekisk meze och blir en elegant förrätt eller tilltugg till mingel och fest.

Cannelloni fyllda med ramslök och ricotta är en enkel och vårig vegorätt. Ramslök och bladspenat gör den vackert grön och ostsåsen tillför en krämig konsistens. En middag som passar både till vardag och fest.

Smör- och citronslungad sparris med parmesan och mandel är en vårig rätt där sparrisen får glänsa! Koka den späda sparrisen till perfektion och blanda den sedan med sockerärtor, dill och ett smör smaksatt med citron. Perfekt som tillbehör till middagen.

Njut av rostade primörer med halloumi till middag. Här rostas bland annat potatis, morötter och sparris i ugn tills de blir mjuka och goda. Grönsakerna blandas med en ljuvlig basilikaolja smaksatt med pressad vitlök. Servera med gyllene stekt halloumi och en syrlig citronyoghurt där hackad persilja bidrar med sin fina smak.

Fixa förrätten på grillen! Grön sparris är en sann vårprimör och oerhört mumsig att grilla. Den som vill bryner först smöret, låter det kallna och blandar sedan med citron, salt och peppar. Pikant parmesanost och knapriga pinjenötter fulländar smakerna.

Morötter passar bra ihop med asiatiska smaksättare som ingefära, lime och sesamolja. Grilla morötterna läckert söta och bjud som tillbehör till kyckling, fläskkött eller fisk. Bäst blir rätten med knippmorötter, men späda vintermorötter går också bra.

Härlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.

En perfekt grillkväll ordnar du enkelt genom att grilla kyckling, grilla citron och blanda ihop en somrig örtsås. Servera snyggt med grön couscous och stekta grönsaker. Avsluta med den sötsyrliga saften från dina grillcitroner – mums!

Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

Vill du få känslan av hollandaise men med minimal arbetsinsats? Då är den här enkla såsen ett måste! Servera tillsammans med sparris eller andra späda, ångade grönsaker.

Vill du ha ett enkelt men magiskt gott tillbehör till drinken eller på buffébordet? Då ska du servera krispiga rädisor dippade i ramslökssmör och frasiga brödsmulor. Ett recept som slår det mesta!
Efterlängtad primör
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Grönt är skönt
Vår i luften betyder goda, gröna och enkla vårrecept.
Allt du behöver veta
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Primördags!
Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept
Tid för sparris!
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Äntligen vår!
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Gott ogräs
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Skål i bål
Recept på svalkande bål att servera under säsongens festliga stunder.
Marinad!
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.