granatapple-bg
Recept

Granatäpple

Under granatäpplets tjocka skal döljer sig geléaktiga kärnor som glittrande rubiner. Det är lite pilligt att peta ut fruktköttet och ta bort de vita m...ellanväggarna, men mödan är väl värd. Granatäpple är goda att äta som godis, på desserter eller i sallader.

Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Lär dig mer om granatäpple

Granatäpplet (Punica granatum) odlades redan på förhistorisk tid och ansågs av såväl egyptierna som judarna vara en helig frukt. Vi importerar granatäpplen från länderna runt Medelhavet under vinterhalvåret.

Innanför det skrovliga och läderartade skalet finns kärnor och ett sötsyrligt, geléaktigt kött. Det är det man äter. Peta bort de tunna mellanväggarna inne i frukten. De innehåller garvsyra och smakar illa.

Smaken är fräsch och påminner lite om vinbär.  Det är av granatäpple man gör grenadin - starkt rödfärgad saft som man bl a färgar drinkar med. Färgen på frukten kan variera, men blir alltid rödbrun när den är mogen.

Skär itu granatäpplet eller göra ett hål i skalet och bänd upp frukten. Peta ut fruktköttet och servera det ur en skål som godis. Dekorativt i sallader och på bakverk. Gott i desserter och frukt sallad. I Mellanöstern används frukten även som smaksättare i t ex sås till fisk och kötträtter.

Tips:

Tänk på att granatäpplefläckar är så gott som omöjliga att få bort!

Ursprung:

Israel, Turkiet, Egypten, Indien.

Säsong:

September till juli.

Förvaring:

2–4°C.