Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jultallrik med äppelkarré, brysselkål och halloumi

Testa något annat än julskinka i år eller byt ut söndagssteken! Låt fläskkarré i bit tillagas långsamt i ugnen omgiven av en god cider, äpple, ingefära och kanel. Servera med skyn och en otroligt läcker sallad med honungsstekt brysselkål, salt halloumi och syrligt granatäpple.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Långbakad äppelkarré

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Gnid in köttet med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Dela, kärna ur och skär äpplet i grova klyftor. Skala och skär löken i grova klyftor. Skala och skär ingefäran i bitar.
  4. Lägg köttet i en kastrull. Tillsätt alla ingredienser utom majsstärkelsen. Köttet ska vara täckt till hälften med vätska.
  5. Tillaga under lock ca 2 1⁄2 timme i ugnen, tills köttet är mört, vänd köttet varje timme.
  6. Sila av skyn. Ställ köttet kallt. 
  7. Koka ner skyn till cirka hälften. Red ev med lite majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. Hit kan förberedas. 
  8. 30 minuter före servering: Sätt ugnen på 150°C. Skär köttet i tunna skivor. Lägg dem tätt ihop i en ugnssäker form. Värm i ca 15 minuter. Värm skyn. Servera med brysselkålen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Honungsrostad brysselkål med halloumi och granatäpple

  1. Ansa och dela brysselkålen. Skär halloumin i stavar.
  2. Stek brysselkålen med snittytan ner i smör och 1 msk av oljan (för 6 portioner) på medelvärme någon minut. Krydda med 1 krm av saltet (för 6 portioner).
  3. Lägg på lock och låt steka 4–5 minuter på medelvärme, tills brysselkålen fått fin färg på snittytan och är nästan mjuka i mitten.
  4. Stek samtidigt halloumin runt om i en annan stekpanna i 1 msk av oljan (för 4 personer) tills den fått gyllene färg.
  5. Ringla honungen över brysselkålen och låt koka in ca 1 minut. 
  6. Tillsätt halloumi, persilja, citronskal, juice, resterande olja och salt. Toppa med granatäppelkärnorna. Servera till äppelkarrén skuren i tunna skivor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfri halloumi (Zeta). Uteslut smör och stek i enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt halloumiosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Uteslut smör och stek i enbart olja.

Tips

Ta bort grova lökbitar och hela kryddor från "äppelmoset" som blir kvar när skyn silas av från köttet. Mixa till ett kryddigt äppelmos och servera som tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 6
Långbakad äppelkarré
  • ca 1 kg benfri fläskkarré i bit
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 2 stora syrliga äpplen
  • 2 gula lökar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 hela kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 3 dl halvtorr cider
  • 3 dl vitt vin
  • ev majsstärkelse att reda med
Honungsrostad brysselkål med halloumi och granatäpple
  • 300 g färsk brysselkål
  • 1 paket halloumiost (à 250 g)
  • 1 msk smör
  • 3 msk olivolja
  • 1 1/2 krm salt
  • 2 msk honung
  • 1 dl finhackad persilja
  • finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl granatäppelkärnor (färska eller frysta)
Lägg till i inköpslistan