ÖVER 60 MIN | Medel

Frysta stjärnanismarinerade apelsinklyftor

Detta recept på frysta apelsinklyftor som marinerats med stjärnanis tar visserligen sin lilla tid, men är väl värd att vänta på! Stjärnanis, granatäpplen och mynta bidrar med smaker som för tankarna till varmare breddgrader trots att apelsinklyftorna är kalla som glass! De iskalla klyftorna av citrusfrukt passar bra som uppfriskande dessert.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp socker, vatten, stjärnanis och kanelstång i en kastrull.
  2. Skala apelsinerna och ta bort så mycket av det vita hinnorna som det går. Dela apelsinen i klyftor och picka apelsinklyftorna med en gaffel på båda sidor, så det går hål på skinnet.
  3. Lägg apelsinklyftorna i den varma lagen och låt det svalna. Låt apelsinerna marinera i ca 12 timmar i kylen. 
  4. Ta upp apelsinklyftorna från lagen. Lägg dem en och en på en bricka med bakplåtspapper på. 
  5. Ställ brickan i frysen i 4 timmar eller tills klyftorna fryst.
  6. Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna och ta bort de vita hinnorna. Används frysta granatäppelkärnor ska de tinas. Strimla myntabladen.
  7. Ta ut apelsinklyftorna ur frysen ca 10 minuter innan de ska serveras. Servera klyftorna frysta på ett litet fat. Toppa med granatäppelkärnor och myntastrimlor.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 3 1/2 dl vatten
  • 3 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 apelsiner
  • 1 granatäpple eller frysta, tinade granatäppelkärnor (1 äpple motsvarar 1 dl kärnor)
  • 1/2 kruka mynta

Näringsvärde
Per portion

Energi 200 kJ / 48 kCal