Broccoli - Recept med broccoli i
Recept

Broccoli

Broccoli kokas vanligtvis i lättsaltat vatten, men går lika bra att gratinera i ugn eller lägga på grillen eller i woken. Här får du middagstips på tr...e goda broccolirätter − ugnsgratinerad broccolipaj, krämig broccolisoppa eller smaskig broccoligratäng. Gott!

Typ av rätt
Ingredienser
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Lär dig mer om broccolin

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) har utvecklats ur den vilda kål, som växer vild i hela Medelhavsområdet. Den har varit känd i århundraden i Sydeuropa.Fullmogen broccoli är mörkgrön och spänstig. Sedan mattas färgen av och blasten gulnar.

Ett gott tillbehör med mild kålsmak och egen karaktär. Vanligast är att man kokar hela grönsaken i lättsaltat vatten - om stjälkarna är mycket kraftiga kan de skalas tunt och delas. OBS! Broccolin kokas bara 8-10 minuter så att spänsten behålls. Koka den gärna, men prova också att gratinera eller grilla broccoli. Servera kokt, varm broccoli som ensamrätt med smör eller som tillbehör till kött, korv eller fisk. Kall kokt broccoli med vinägrettsås eller majonnäs är också gott.

Tips: 

Woka broccolibuketter med färsk ingefära, lime, vitlök och chili. Servera som tillbehör till kött eller kyckling.

Ursprung:

Sverige, Italien, Spanien.

Säsong:

Året runt.

Förvaring:

2–4°C, skydda mot uttorkning, känslig för etylen.