Köttfondue med mustig buljong

Köttfondue med mustig buljong är en mångsidig rätt att servera. Bara fantasin sätter gränser för kulinariska upplevelser - allt är lika gott att doppa! Goda såser och andra tillbehör sätter ytterligare sprätt på fonduen.

Ingredienser
4 portioner
Buljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1/2 tsk timjan
1 dl vitt vin
1 1/2 l köttbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
4 msk ljus soja
2 lagerblad
Till servering
kött (t ex filé eller entrecôte, skuret i kuber)
grönsaker (t ex svamp, broccoli, sparris, paprika, lök, eller blomkål skuren i bitar)
sås (aioli, chilibearnaise, tzatziki, harissa, pesto,rhodeisland, mangosalsa eller salsa verde)
tillbehör (t ex sallad, rostad klyftpotatis, bakad potatis, gnocchi eller gratäng)
Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Super gott, var bara försiktigt med att hälla i för mycket t-spirt. Vi höll på att bränna ner hela lägenheten
Isak
2024-11-30Jättegod
Caroline
2023-11-24Min buljong är över 20 år gammal. Efter varje måltid så silar jag och fryser in. Tar sedan fram den frysta och kokar sedan av allt som jag rensar bort på grönsakerna (har även en påse i frysen där jag lägger in "grönsaksrens" som också åker i). Kollar igenom kylskåpet och om jag hittar en lite selleri, palsternacka, kålrot eller morot kan även de åka med i. När jag sedan silar bort avkoket så lägger jag i brysselkålen som annars ofta blir hård. Sedan fyller jag på med vin och buljongtärning eller fond. Smakar av. Är det sedan lite salt kan jag lägga in några skivor potatis då sältan koncentreras efter varje kok. Behöver jag tillägga att jag är berömd för min fond? Min tonårsdotters älsklingsrätt. Utöver kött, kyckling och grönsaker brukar vi även bjuda på kycklinglever (inte allas favorit men min) och lax, helst med skinnet få för att hålla ihop (mångas favorit). Favoritsåsen till är en röd sås baserad på creme fraiche, tomatpasta, chipotle, vitlök, sweet chili sås och kryddor.
Per-gunnar
2023-01-26