Hoppa till sidans innehåll

Forskaren tipsar

Stress – vän

eller fiende

När vi sitter med andan i halsen och pulsen i topp kan det vara svårt att se vad stress är bra för. Vi har pratat med Mats Lekander, forskare vid Karolinska institutet, för att ta reda på varför vi stressar och hur det egentligen påverkar vår hälsa.

Många av oss ser nog stress som något dåligt. Vi förknippar det med utbrändhet, sjukskrivningar och att ha hjärtat högst upp i halsgropen. Men enligt Mats Lekander får vi inte glömma att stress är en grundläggande funktion för vår överlevnad. 

– Utan stress skulle vi inte stå här, säger han. Då skulle vi inte finnas, vare sig som art eller som individer. 

I grund och botten är stress något väldigt positivt och ett överlevnadssystem som vi har för att anpassa oss till olika utmaningar. Den får hjärtat att slå snabbare, musklerna att spännas och den gör oss redo för att springa snabbt, slåss eller bättre hantera smärta. Även i en vardagssituation är stressen absolut nödvändig. När vi ska gå upp på morgonen eller fokusera inför ett viktigt samtal till exempel, behövs den för att reglera blodtryck och energitillgång. 

Inte så farligt som man kan tro

Enligt Mats Lekander finns det ofta en överdriven oro kring stress och hur den kan påverka vår hälsa. Ett visst mått av vardagsstress är bara bra för oss, menar han, och farligt blir det först när vi varit stressade under en väldigt lång period. 

– Om man har särskilt starka aktiveringar väldigt ofta eller under lång tid tycks vi trötta ut stressystemen, säger Mats Lekander. Och då kan vi inte längre förbereda oss på samma sätt för utmaningar. Efter några veckors hög belastning kan man se förändringar i immunsystemet och att vi till exempel blir känsligare för förkylningsvirus. Men allvarliga risker får vi först vid långvariga aktiveringar.

Leder till dåliga vanor

På lång sikt kan ett sådant här beteende leda till utmattning, psykisk ohälsa och i viss mån även hjärtincidenter. Men problemet behöver inte nödvändigtvis vara stressen i sig, utan snarare de prioriteringar vi gör när vi är stressade. 

– Våra hälsobeteenden har en tendens att försämras vid högre stressnivå och högre belastning, säger Mats Lekander.

Det gör att man kanske sover sämre, inte äter ordentligt eller motionerar på samma sätt. Och det är ju såklart en länk till ohälsa. 

Det bästa rådet för att uppnå god hälsa kan därför vara att försöka ta hand om sig själv och ge kroppen chans till återhämtning.

– Det är kanske lättare sagt än gjort, men man bör framför allt undvika att låna tid från sömnen och tänka att man ska hinna mer genom att sova mindre. Dessutom ska man om möjligt hålla igång sin fysiska aktivitet och inte slarva för mycket med kosten. 

Ser vi till att sköta dessa delar kan vi kanske till och med bränna på lite extra i vardagen, menar han, och ändå minska risken för att stressen ska få negativa konsekvenser. Lite stress i lagom doser, är nämligen inget att stressa upp sig över.