Hoppa till sidans innehåll

Personligt

Sophie

- en gyllene designer

Internationella kvinnodagen till ära har vi träffat Sophie Mattsson Gyllenhammar - en framgångsrik kvinna som glimmar lite extra. Sophie är smyckesdesigner och skapare av varumärket Sophie by Sophie. Vi tog reda på vad som inspirerar henne och när hon mår som bäst.

Vilken typ av kvinna designar du dina smycken för?

– Ända från början har Sophie by Sophie handlat om starka kvinnor som vågar sticka ut, som gillar att synas. Jag beundrar kvinnor i alla åldrar, och vänder mig både till den unga tjejen och till den coola kvinnan över 90. I Sverige är man väldigt åldersfixerad, det är så synd. Vad härligt det vore om folk slutade hänga upp sig på åldrar, det skulle göra oss mycket friare.

I den här typen av intervjuer är ”Hur gammal är du?” en standardfråga, men då hoppar jag den

– Ha, ha, helt okej för mig.

Vad är på gång i ditt yrkesliv?

– Företaget håller på att expandera. I dag säljs Sophie by Sophie i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och England. Nu jobbar vi aktivt för att ta oss vidare ut i världen.

Vad inspirerar dig?

– Konst, musik, film, litteratur, naturen, resor, människor – allt och alla som finns runtomkring mig.

Vem är din förebild?

– Min mamma. Hon lever inte längre, men jag känner fortfarande en kontakt. Mamma gav mig kärlek, support och lyste som en stark stjärna i mitt liv. 

I vilka stunder mår du som bäst?

– Min man och våra tre barn är grunden i livet, och när vi alla är tillsammans mår jag som bäst. Yrkesmässigt kan jag vakna på morgonen och känna eufori inför att få skissa idéer, laborera och skapa. 

Och när mår du som sämst?

– När jag är stressad. Men jag har blivit bättre på det där, att inte stressa. Det är liksom inte värt det. När det är väldigt mycket försöker jag att stanna upp, andas djupt, rensa hjärnan och landa i mig själv igen. Jag har faktiskt blivit mindre stressad sedan jag startade eget. Tidigare, när jag var anställd i PR-branschen, behövde jag ständigt anpassa mig i mötet med andra. I dag kan jag styra över min egen tid. Det är säkert en mognadsgrej också, att jag har blivit mamma och levt längre.

Slutligen, vad betyder smycken för kvinnor i dag?

– Smycken är ett sätt att uttrycka sin personlighet, visa andra vem man är. Tidigare var smycken något man önskade sig i present och hoppades att få av någon annan. I dag kan vi köpa dem själva!