Hoppa till sidans innehåll

Krönika

Sluta

hälsostressa!

Dagens hälsoideal – att vara smal, träna hårt och räkna kalorier – skapar en hälsostress. ICAs chefsdietist Christina Karlsson slår ett slag för vetenskapen och det sunda förnuftet!

Sociala medier domineras av människor som är smala och vältränade, ofta på gränsen till övertränade. Många bloggare rekommenderar en kosthållning som bygger mer på trender och personlig erfarenhet, än på kunskap och vetenskaplig grund. Inspirerande? Säkert för vissa. Men för väldigt många skapar dagens hälsoideal en hälsostress – ”jag borde också”.

Det finns numera belägg för en ätstörning som kallas ortorexi och som visar sig som ett behov av att ständigt äta lite nyttigare, ständigt träna lite mer. Hela livet och alla tankar kretsar kring mat och träning, och minsta lilla avsteg från den kontrollerade maten måste kompenseras med ökad träning. Men är det ett hälsosamt liv? 

Missförstå mig inte, vi behöver fysisk aktivitet. Vi är faktiskt byggda för det. Vi behöver också bra matvanor med fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och bra fetter. 

Vi har aldrig haft tillgång till så mycket bra mat som i dag. Ändå väljer vi att frivilligt begränsa oss till det som för dagen anses hälsosamt i medierna – men där vetenskapen inte alltid håller med. Allt för att passa in och inte avvika från den rådande hälsonormen. Vi väljer också att tro på de mest fantastiska påståendena om dyra fröer och fetter som ska göra underverk. ”Ät bara detta så blir du hälsosam och lycklig!” Många gånger fokuseras ensidigt på ett ämne i maten, men det har aldrig gjort oss mer hälsosamma. Det är alltid helheten som har betydelse. 

Vi på ICA lutar oss mot Livsmedelsverkets nordiska näringsrekommendationer. De baseras på vetenskap och fungerar förebyggande mot övervikt och välfärdssjukdomar. De täcker också in alla de vitaminer och mineraler vi behöver utöver fett, protein och kolhydrater. Men de sticker inte ut i sociala medier och det skrivs sällan säljande kokböcker kring dem. Vad är då ett hälsosamt liv? I min mening är det ett balanserat liv tillsammans med familj och vänner, där god mat får ta plats och där den fysiska aktiviteten upplevs som lustfylld. För hälsa handlar om att må bra, både i kroppen och i själen.

Christina Karlsson,
Chefsdietist på ICA