Livsstil

3 tips för att

sola säkert

Är himlen alldeles blå? Så klart att du ska kliva ut! Cancerfondens specialistsjuksköterska Britta Hedefalk tipsar om hur du njuter av solen på ett säkert sätt.

Varje år drabbas runt 10 000 personer av hudcancer. Av dem får drygt 3 000 den allvarligaste formen, malignt melanom, som varje år tar cirka 500 liv. Den främsta riskfaktorn är solning.

– På badplatsen finns en medvetenhet om solens strålning, och där är vi också ganska bra på att skydda oss. Men solen bränner precis lika mycket när vi promenerar, cyklar eller sitter på uteserveringen. Vi på Cancerfonden brukar kalla det ”ofrivillig solning”, säger Britta Hedefalk.

Ofrivillig solning, i kombination med att allt fler svenskar reser utomlands på vintern, har bidragit till att antalet fall av malignt melanom har fördubblats i Sverige sedan år 2000. Sjukdomen är lika vanlig bland kvinnor som bland män. Det som skiljer är var på kroppen sjukdomen bryter ut.

– När solen skiner tenderar män att ta av sig tröjan och kvinnor att ha på sig kort kjol eller klänning. Det gör att män ofta får tumörer på bålen och kvinnor på underbenen, klargör Britta Hedefalk.

Trots att strålarna kan skada, poängterar Britta Hedefalk att solen i grunden gör gott. Den bidrar ju med D-vitamin och gör oss på bättre humör! Det finns alltså ingen anledning till oro så länge du solar med försiktighet – här är tre enkla och säkra tips:

1. Håll dig i skuggan

Det bästa skyddet är att hålla sig i skuggan, särskilt mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast. Tips! ”Min soltid” är en suverän app som hjälper dig att beräkna hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Appen är framtagen av Strålskyddsmyndigheten och finns både för iPhone och Android.

2. Ha täckande kläder

Finns det ingen skugga bör du täcka kroppen med skyddande kläder. Tunna, svala bomullskläder funkar utmärkt! Glöm inte keps eller hatt, för att ge ansiktet nödvändigt skydd.

3. Smörj in dig

Som en sista åtgärd ska du smörja in dig, och då med en creme som skyddar både mot UVA- och UVB-strålning. UVA-strålning gör huden mörk, tjock och rynkig. UVB-strålning kan orsaka brännskador och skada cellernas DNA, vilket kan leda till hudcancer.

TIPS! Handla dina solskyddsprodukter hos Apotek Hjärtat

Håll koll på dina fläckar!

Ett vanligt första tecken på malignt melanom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form. Om det händer ska du genast uppsöka en läkare!

Visste du?

En tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Läs Cancerfondens råd om livsstil.