Genom att bli medvetna om hur mat påverkar kvinnors hormonella balans kan vi förbättra måendet för hälften av befolkningen. Ledorden stavas goda fetter och tillräckligt med protein.
Alla kvinnor är i hormoncykler hela tiden vilket påverkar kroppen på olika sätt. Men hur mycket av kvinnors mående styrs av hormoner och hur påverkar maten hormonerna? Kvinnofrågor hamnar för ofta i skymundan. Därför ger Månadens skörd ordet till Mia Lundin, en av Sveriges främsta experter på kvinnors hormonella hälsa.
– Under de fertila åren sker en fantastisk månatlig symfoni i kvinnors kroppar där målet är att bli gravid genom att förbereda kroppen på en graviditet. Under den här tiden kan nervsystemet uppleva ”krig, nöd eller svält” och då är det inte läge att bli gravid. Om hormonerna är i oordning mår vi sämre både fysiskt och psykiskt.
Mia Lundin är specialistsjuksköterska på kliniken HerCare och författare av flera böcker om hormonell obalans. Hon förklarar att kroppen visar när kvinnan är i hormonell obalans genom till exempel oregelbunden mens, ökade PMS-symtom och rikligare blödningar. Svårigheter att sova och känna sig irriterad, ledsen eller orolig är andra symptom.
– För att man ska ha en normal hormonell produktion är det viktigt att man ger kroppen vad den behöver för att göra det fantastiska arbetet den gör varje månad. Vi mår som vi gör på grund av att signalsubstanserna påverkar oss. Precis som en bil behöver rätt bränsle för att fungera effektivt behöver din kropp de rätta näringsämnena för att tillverka signalsubstanser. För lite eller fel mat gör att den normala hormonella produktionen inte funkar som den ska.
Alla hormoner produceras från kolesterolet som är nödvändigt för alla celler i kroppen, därför behöver kolesterolet vara normalt för att vara i hormonell balans. Hormoner produceras med hjälp av vissa fettsyror och kolesterol, vilka finns i fettet.
– Det är jätteviktigt att få i sig goda fetter och protein. Ofta får veganer och vegetarianer inte i sig tillräckligt med protein och rätt fett för att stötta en normal hormonproduktion. Många vågar inte äta fett och äter snabba kolhydrater istället. Bra fetter finns i avokado, olivolja och fet fisk som makrill, lax och sill som innehåller omega 3, men även pumpakärnor, valnötter och chiafrön. Många upplever förbättringar i måendet snabbt när de ställer om kosten, ibland redan efter någon vecka.
– De vanligaste bristerna är D-vitamin och magnesium. Det viktigaste är att vara i solen och det är svårt när man är inomhus på vintern och det blir mörkt utomhus. D-vitamin finns i kött, fisk och ägg och bra magnesiumkällor är mörkgröna bladgrönsaker, bönor, nötter och frön. Om man har en riklig mens, vilket man kan få i förklimakteriet, så behöver man få i sig mer järn. Bra järnkällor är ekologiskt kött, spenat, purjolök, gröna ärtor, sardiner och äggulor.
– Orsaken till svår PMS är oftast långvarig stress som gör att halterna av GABA (gammaaminosmörsyra som är en hämmande signalsubstans i det centrala nervsystemet, reds. anm) och serotonin är låga. Det bästa för att öka serotoninet är förutom att stressa mindre; solljus, D-vitamin, magnesium, B-vitaminer och mat med högt innehåll av aminosyran tryptofan som kalkon och pumpafrön. Man behöver äta rätt hela månaden. Ju lägre serotonin man har desto mer ökar suget efter sött, snabba kolhydrater och även alkohol. Om man har mycket oro ska man inte sluta äta bullar utan man ska öka serotoninet så kommer sockersuget att försvinna.
På ica.se finns det många nyckelhålsmärkta recept med de ingredienser som Mia Lundin berättar om i intervjun ovan.
Våra nyckelhålsmärkta recept gör det enklare för dig som vill leva lite hälsosammare. Recepten är näringsberäknade av våra dietister och uppfyller kraven för nyckelhålsmärkning, alltså exempelvis mer grönsaker, bra fett och mindre salt. Att det är gott, det har våra kockar sett till!