Få koll på näringsdeklarationen
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Många kvinnor upplever tydligt att de är i klimakteriet och genomgår en tid av mer eller mindre besvärliga symptom. Intresset för hälsan under den här perioden av livet är stor och nyfikenheten på vad kosten kan bidra med för bättre hälsa ökar. Här reder vi ut vad man med hjälp av maten kan göra för att må bättre och minska risken för sjukdom under klimakteriet.
Under livet genomgår kvinnor flera hormonella faser, som i puberteten, vid graviditet och i klimakteriet. Östrogen är ett könshormon som bildas i äggstockarna. Det samspelar med andra hormoner och har stor påverkan på flera av kroppens funktioner, såsom skelettet och centrala nervsystemet. När östrogenhalten i kroppen minskar i klimakteriet så får det därför stor påverkan, både för den fysiska och mentala hälsan. Vissa drabbas mer än andra av olika klimakteriebesvär som värmevallningar, sömnsvårigheter, humörsvängningar, nedstämdhet, hjärt- och kärlsjukdom och benskörhet. Detta kan i sin tur påverka exempelvis orken under dagtid, tron på sig själv och arbetsförmågan. Oavsett hur stora besvären upplevs så är de i grunden uppkomna av samma anledning; en förändrad hormonell balans.
Den minskade östrogenproduktionen leder till att de celler som bygger upp skelett och de som bryter ner kommer i obalans och de senare kommer att överväga. Då ökar risken för benskörhet och därmed även risken för frakturer. Genom starkare skelett och muskler så kan risken att drabbas av benskörhet minska. Självklart är träning viktigt men kroppen kan inte byggas av luft så hur mycket vi än tränar utan att samtidigt ge den mat som den behöver så kommer inte önskad effekt uppnås. Kosten spelar därmed en betydande roll.
Proteinintaget är viktigt för att förse musklerna med byggstenar för uppbyggnad. Kyckling, fisk, skaldjur, kött, baljväxter, ägg och magra mejeriprodukter är bra proteinkällor. De magra mejeriprodukterna som ost, yoghurt och mjölk är också betydelsefulla för starka ben. Med tanke på den nedbrytning av skelettet som sker under klimakteriet så är det viktigt att försöka bibehålla och öka skelettmassan. Kalcium är den viktigaste mineralen för skelettet men för att kalcium ska kunna tillgodogöras så krävs vitamin D. Många kvinnor får därför tillskott av kalcium i kombination med D-vitamin. Men det är ändå viktigt att äta en kost som är rik på dessa två näringsämnen och det är här mejeriprodukterna, särskilt de som berikats med vitamin D, kommer in i bilden. Men kalcium finns också i andra livsmedel som exempelvis kalciumberikade alternativ till mejeriprodukter, fisk med ben som sardiner och sill, sötmandel och bladgrönsaker som fryst spenat. Vitamin D är ganska svårt att få i sig tillräckligt av via kosten eftersom källorna är få, men utöver de berikade mejeriprodukterna så är fet fisk och ägg bra källor. Det finns också ett visst vetenskapligt stöd för att sojaprodukter skulle kunna bidra till bättre bentäthet.
Östrogen har en skyddande effekt på vår hjärt- och kärlhälsa så därför kan den minskade nivån i kroppen öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. När mängden östrogen minskar så sätts en rad processer igång, vilket kan leda till att risken för det metabola syndromet, d v s det tillstånd då man har minst tre av diagnoserna bukfetma, insulinresistens, höga blodfetter och högt blodtryck ökar. Följden av detta är en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Genom hälsosamma mat- och motionsvanor och en hälsosam vikt ökar chanserna för att inte drabbas. Rikligt med grönsaker, gärna grövre som kål, broccoli och lök, som både ger gott om bra näringsämnen och stor mättnad men begränsat med energi, rekommenderas. Mer grönsaker på tallriken tränger också undan en del av exempelvis köttet vilket är eftersträvansvärt utifrån hjärt- och kärlperspektiv. Kött har sina fördelar men kan med gärna ersättas av fisk, kyckling och baljväxter vid flera av veckans huvudmål för en hälsosammare fettsammasättning. Att välja hälsosammare fetter, som finns i t ex fisk, nötter och vegetabiliska oljor i större omfattning på bekostnad av ohälsosammare fetter som finns i mejeriprodukter och kött liksom att äta rikligt av frukt och grönt är fördelaktigt för hjärt- och kärlhälsan.
Baljväxter, alltså bönor, ärtor och linser, är fantastiska livsmedel som de flesta skulle må bra av att bjuda in i sin kost. De kan faktiskt både bidra till ett stabiliserat blodsockret och sänkt kolesterolvärde. Det finns också forskning som visar att en kost rik på vitamin D, omega-3-fettsyror, antioxidanter, fytokemikalier kan hjälpa till vid hanteringen av onormal lipidmetabolism hos kvinnor i klimakteriet. Den typiska medelhavskosten med fisk, mycket grönsaker och olivolja kan vara ett riktmärke för den som vill äta mer av dessa näringsämnen.
När man pratar hjärt- och kärlhälsa så går det inte att undvika att ge rå om salt eftersom ett för stort saltintag kan driva upp blodtrycket. De flesta skulle må bra av att minska på saltet och råd som att undvika att salta extra vid bordet och vara sparsam med buljonger, fonder och soja som innehåller mycket salt kan vara hjälpsamma.
70% av alla kvinnor i klimakteriet drabbas av värmevallningar och svettningar – ett ofarligt men för många mycket besvärande symptom. Idag finns kläder som ska underlätta och även fysisk aktivitet kan minska problemen men vissa kan också vara hjälpta av att fundera över sin kost. Det finns studier som visar att mat som tillför lite östrogen, som sojabönor och groddar, kan underlätta värmevallningar. Det kan också vara fördelaktigt att undvika, eller i alla fall välja sina tillfällen, att äta mat som gör att man svettas mer. Det kan därför vara positivt att minska sitt intag av heta kryddor, te, kaffe, och alkohol. De sistnämna kan även påverka sömnen negativt. I klimakteriet besväras många av sämre sömn vilket påverkar livskvaliteten men också risken för det metabola syndromet. Men allt hänger ihop och en störd sömn kan exempelvis bero på övervikt, värmevallningar eller psykisk ohälsa.
Hur gärna man än skulle önska att det fanns så finns inget enskilt livsmedel som gör att alla obehagliga klimakteriesymptom försvinner. Men en sund och varierad kost i lagom mängd är eftersträvansvärt. Mycket grönsaker på tallriken, baljväxter helst varje dag och fisk några gånger i veckan är goda råd att starta med. Att begränsa intaget av sötsaker, snacks och alkohol är också bra både utifrån att hålla en hälsosam vikt och för att minska risken för sjukdom. Som alltid när det handlar om beteendeförändring så är det klokt att sätta realiserbara mål och att tänka att varje litet steg i rätt riktning gör skillnad. Maten kan nog inte göra allt men den kan bidra något för att minska klimakterierelaterade besvär så är det alltid något.
En matig sallad står på kvällens meny, med matvete som bas. Addera marinerade kronärtskockor, lök, melon och kikärtor bland annat. Smaksättningen utgörs av citron och dijonsenap.
Matvetesallad med melon och chilirostade kikärtorDessa dillrostade morötter är ett utmärkt tillbehör till syrlig ugnsbakad lax. Även den dillsmaksatta gräddfilen gör sitt jobb som tillbehör. Det hela serveras med kokt potatis och sallad.
Citronbakad lax med dillrostade morötterDen här pastarätten med musselsås är en riktigt snabblagad vardagsräddare! Fänkål sätter extra piff på färdig tomatsås som du blandar med en burk musslor. Helt enkelt en smakrik rätt när tiden är knapp. Smaklig spis!
Spaghetti med musselsås expressSmörstekt kyckling som tillsammans med rostad majs, sötpotatis och en avokadosallad dippas i en syrlig vitlöksyoghurt går sannerligen inte av för hackor. Maten kommer att tysta mun.
Kyckling med avokadosallad och rostad sötpotatisVissa dagar passar inget bättre än en krämig och len tomatsoppa. Denna görs den på linser, morötter och passerade tomater. Så enkelt men ack så gott!
Tomat- och morotssoppa med linserSmoothie med blåbär, äppeljuice och laktosfri kvarg kan det bli bättre? Protein som mättar från kvargen, kombinerat med vårt svenska superbär blåbär, som är packat med antioxidanter. Nyttigt och gott, bara att mixa juice, kvarg och bär - servera!
Blåbärssmoothie med kvargOm du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Vi har frågat experten hur du får i dig tillräckligt med vitamin D.
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Det finns en uppsjö av olika kosttillskott och ibland kanske vi äter det alldeles i onödan. Vi har frågat Paula Frösell, ICAs dietist, om vilka vitamintillskott som vi behöver och vilka vi faktiskt kan strunta i.
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.
8 snabba om vattenmelonen och så en massa bra och smarriga recept med vattenmelon.