Hoppa till sidans innehåll

Att pickla lök och andra grönsaker som morötter eller olika sorters kål är ett gott sätt att få i sig grönt på. Med en 1-2-3 lag blir det dessutom riktigt enkelt att pickla. Vi berättar hur du gör, hur länge picklade grönsaker håller och bjuder på massa goda recept!

Alexandra Holm

Vad är en 1-2-3 lag?

En 1-2-3 lag består av en del ättiksprit, två delar strösocker och tre delar vatten, därav namnet. Att använda sig av en 1-2-3 lag är det vanligaste och enklaste sättet att pickla grönsaker på. Man kokar helt enkelt ihop de olika delarna och häller sedan lagen över de grönsaker man vill pickla.

Kan man pickla grönsaker utan ättika?

Japp! Det funkar bra att byta ut ättikspriten mot vitvinsvinäger eller risvinsvinäger.

Hur länge håller picklade grönsaker?

När du picklat grönsaker håller de i flera månader. Oöppnade burkar kan förvaras i skafferiet medan öppnade burkar med picklade grönsaker ska förvaras i kylen.

Recept med picklade grönsaker

 • Picklade grönsaker

  Picklade grönsaker

  Försköna din huvudrätt med en smak- och färgklick i form av picklade grönsaker. Fänkål, blomkål, morötter, palsternacka och rödlök sveps in i en klassisk 1, 2, 3 lag.

  - Picklade grönsaker

  Spara

 • Picklad blomkål

  Picklad blomkål

  Pickla egen blomkål i en kryddig lag med smak av kummin, fänkålsfrön, lagerblad och vitpeppar. Servera den picklade blomkålen som syrligt tillbehör till middagen. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

  - Picklad blomkål

  Spara

 • Picklad rödlök

  Picklad rödlök

  Picklad rödlök är ju klassikern bland picklat som de flesta av oss nog testat vid det här laget. Det enda du behöver är ättika, rödlök och socker. Skiva löken i tunna ringar som du sen lägger i lagen och låter stå över natten. Det är riktigt vackert och smakligt. För lite extra sting kan du addera en gnutta chili i lagen. Gott till såväl burgare som tacos!

  - Picklad rödlök

  Spara

 • Picklad mango med jalapeño

  Picklad mango med jalapeño

  Dags att uppdatera dina tacotillbehör? Testa picklad mango med jalapeño. Den picklade mangon tillför syra, hetta och sötma till din tacos. Förvara i kylen i en väl rengjord burk och spara resterna till nästa tacokväll.

  - Picklad mango med jalapeño

  Spara

 • Picklad broccoli

  Picklad broccoli

  Man kan pickla de flesta grönsaker! Prova att göra picklad broccoli, ett syrligt och krispigt tillbehör som passar till de flesta maträtter. Broccolin picklas tillsammans med chili som tillför hetta.

  - Picklad broccoli

  Spara

 • Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom

  Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom

  Är du på jakt efter en vansinnigt god förrätt? Servera picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom, perfekt när du vill lyxa till det lite. Regnbågsrommen går fint att byta ut mot någon annan typ av rom eller tångkaviar för ett mer prisvärt alternativ!

  - Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom

  Spara

 • Snabbpicklad morot

  Snabbpicklad morot

  Ett väldigt enkelt sätt att förhöja smaken på olika grönsaker och rotfrukter är att låta dem dra i en sötsyrlig ättikslag. Det räcker med knappt en halvtimme för att ge smak. Och lite pickles, här i form av morot, lyfter såväl sallader som burgare och wraps.

  - Snabbpicklad morot

  Spara

 • Snabbpicklad chili

  Snabbpicklad chili

  Picklad chili är ett gott tillbehör som tillför hetta och syra till allt från guacamole till hamburgare. Här gör vi den snabbpicklad i en lag som kokas av socker, risvinäger, salt och vatten.

  - Snabbpicklad chili

  Spara

 • Ingefärspicklad gurka

  Ingefärspicklad gurka

  En snabbinlagd gurka kan enkelt varieras med olika smaksättare. Den här picklade gurkan får en spännande asiatiskt twist med gari - inlagd ingefära. Prova gärna gurkan till sushi eller andra asiatiska rätter.

  - Ingefärspicklad gurka

  Spara