Sparrisrecepten du måste testa
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Hur nyttigt är det egentligen att ånga maten? Här har du 4 anledningar till att välja ångat istället för stekt.
När man ångar maten så bildas inte de maillardreaktioner som är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg som tydligt sker vid stekning. Det är dessa som gör att ytan vid stekning av till exempel kött eller fisk blir mörkare. Det smakar gott men är inte så hälsosamt. Vid ångning sker inte den reaktionen och det är därför mer hälsosamt att ånga än att steka.
När man ångar exempelvis fisk eller tofu med grönsaker så bevaras näringen i maten på ett bättre sätt än vid stekning.
Läs ocskå: Allt du behöver veta om näringslära
Vid ångning behöver man inte tillsätta fett som är vanligt vid stekning. För den som behöver eller vill hålla igen på kalorierna kan det därför vara bra.
Ångning är skonsamt för den med känslig mage. För dessa personer kan stekt mat vara jobbigare för magen.
Läs också: Bra mat för tarmen
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.
Varför ska man välja svensk mat och vad är det värsta en lantbrukare kan råka ut för?
Här tipsar vi om olika kombinationer där osten spelar huvudrollen.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Fredag och vi tipsar om billiga och supergoda recept.
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.