Din hälsa

4 skäl att ånga maten

Hur nyttigt är det egentligen att ånga maten? Här har du 4 anledningar till att välja ångat istället för stekt.

  1. 1. Inga maillardreaktioner uppstår

    När man ångar maten så bildas inte de maillardreaktioner som är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg som tydligt sker vid stekning. Det är dessa som gör att ytan vid stekning av till exempel kött eller fisk blir mörkare. Det smakar gott men är inte så hälsosamt. Vid ångning sker inte den reaktionen och det är därför mer hälsosamt att ånga än att steka.

  2. 2. Näringen bevaras

    När man ångar exempelvis fisk eller tofu med grönsaker så bevaras näringen i maten på ett bättre sätt än vid stekning.

    Läs ocskå: Allt du behöver veta om näringslära

  3. 3. Inget onödigt fett

    Vid ångning behöver man inte tillsätta fett som är vanligt vid stekning. För den som behöver eller vill hålla igen på kalorierna kan det därför vara bra.

  4. 4. Bra för den känsliga magen

    Ångning är skonsamt för den med känslig mage. För dessa personer kan stekt mat vara jobbigare för magen.

    Läs också: Bra mat för tarmen

Artiklar (1597)

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?

Må bra med 5 varje dag

5 varje dag

Därför ska du äta frukt & grönt varje dag.

Suveräna tips!

Allt man kan göra med gurka

Gurka på ögonen, som törstsläckare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.