Myter om mat
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Hur nyttigt är det egentligen att ånga maten? Här har du 4 anledningar till att välja ångat istället för stekt.
När man ångar maten så bildas inte de maillardreaktioner som är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg som tydligt sker vid stekning. Det är dessa som gör att ytan vid stekning av till exempel kött eller fisk blir mörkare. Det smakar gott men är inte så hälsosamt. Vid ångning sker inte den reaktionen och det är därför mer hälsosamt att ånga än att steka.
När man ångar exempelvis fisk eller tofu med grönsaker så bevaras näringen i maten på ett bättre sätt än vid stekning.
Läs ocskå: Allt du behöver veta om näringslära
Vid ångning behöver man inte tillsätta fett som är vanligt vid stekning. För den som behöver eller vill hålla igen på kalorierna kan det därför vara bra.
Ångning är skonsamt för den med känslig mage. För dessa personer kan stekt mat vara jobbigare för magen.
Läs också: Bra mat för tarmen
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Gurka på ögonen, som törstsläckare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.