Ingen midsommar utan sill! Vi visar steg för steg hur enkelt du gör en klassisk inlagd sill med 1-2-3-lag som får smak av rödlök, kryddpeppar och lagerblad Dessutom tipsar vi om andra recept och smaksättningar av 5-minuterssill.

Styling Charlotta Norlén Foto Lennart Weibull
Tips: här hittar du alla recept på inlagd sill!

Så gör du inlagd sill

  • Du behöver: 2 förp inläggningssill à 240 g, 2 rödlökar, 1 stor morot eller 2 små, 1 dl ättiksprit (12 %), 2 dl strösocker, 3 dl vatten, 15 kryddpepparkorn, 2 lagerblad.

  • Skala rödlök och morot och skär i tunna skivor.

  • Koka upp ättiksprit, strösocker, vatten, kryddpeppar och lagerblad. Låt svalna.

  • Skölj sillen och skär i bitar.

  • Varva sill med grönsaker i en väl rengjord burk med lock.

  • Häll på den kalla lagen och sätt på locket. Låt stå i kyl minst 1 dygn före servering.

Recept på smaksatt sill

  • Lingonsill med pepparrot

    Lingonsill med pepparrot

    Låt lingon och pepparrot sätta smak på sillen! Här gör vi lingonsill med rödlök, vinäger, lingondryck, socker, salt och pepparrot. Med färdig inläggningssill är det hur enkelt som helst att smaksätta egen sill.

    - Lingonsill med pepparrot

    Spara

  • Sill med ramslök och citron

    Sill med ramslök och citron

    Smaksätt egen sill till midsommar! Vad sägs om en klar sill med smak av ramslök och citron? Somrig, fräsch och otroligt god. Förbered sillen en eller ett par dagar innan den ska serveras så är det bara att plocka fram ur kylen när det är dags.

    - Sill med ramslök och citron

    Spara

  • Kryddsill med citron

    Kryddsill med citron

    Smaksätt egen sill – snabbt och enkelt. Till denna kryddsill används 5-minuterssill som kryddas i en lag med kryddpeppar, stjärnanis, nejlika, kanel och citron. Perfekt till julbordet!

    - Kryddsill med citron

    Spara

  • Västkustsill

    Västkustsill

    Föredrar du krämig sill? Gör egen västkustsill, även kallad skaldjurssill, där sillfiléerna läggs in med rom och räkor i en krämig sås av crème fraiche och majonnäs som får smak av citron, dill och gräslök. Ett sillrecept som passar fint till både jul, påsk och midsommar.

    - Västkustsill

    Spara

  • Sill med gin, enbär och gurka

    Sill med gin, enbär och gurka

    Med sina syrliga och något bittra toner blir gin och enbär en oslagbar smakkombination tillsammans med gurka, citron och 5-minuterssill. Sa vi att den dessutom går snabbt att svänga ihop och är utmärkt att göra i förväg?

    - Sill med gin, enbär och gurka

    Spara

  • Citron- och pepparsill

    Citron- och pepparsill

    En fräsch, krämig sill med smak av äpple, citron och peppar. Servera den på buffén som den är, eller bryt mindre bitar av knäckebröd och toppa med sill, äpple och salladslök.

    - Citron- och pepparsill

    Spara

  • Senapssill med färsk dragon

    Senapssill med färsk dragon

    Twista till den klassiska senapssillen med färsk dragon! De gröna dragonbladen ger en spännande och örtig touch till den krämiga sillen. Krämigheten kommer från såväl olja som grädde. Variera sillen genom att använda olika senapssorter.

    - Senapssill med färsk dragon

    Spara

  • Krämig sill med äpple, pepparrot och gräslök

    Krämig sill med äpple, pepparrot och gräslök

    Sill är ett måste till årets alla högtider. Gör egen krämig sill med majonnäs och crème fraiche som bas. Äpple bidrar med sötma, pepparrot ger sillen en pepprig smak och tack vare gräslök får den också en mild löksmak.

    - Krämig sill med äpple, pepparrot och gräslök

    Spara

  • Inlagd sill med aquavit, dill och gurka

    Inlagd sill med aquavit, dill och gurka

    Gör succé med hemmagjord inlagd sill! Denna variant smaksätts med aquavit, dillfrön, gurka och hackad dill. Servera med kokt eller krossad potatis på midsommarbordet!

    - Inlagd sill med aquavit, dill och gurka

    Spara

  • Pepparrotssill med forellrom

    Pepparrotssill med forellrom

    Med 5-minuterssill går det fort att göra en egen krämig inläggning. Kombinera med klassisk smak av pepparrot. Bjud gärna den goda pepparrotssillen på små bitar av kavring. Toppa med forellrom för extra lyx.

    - Pepparrotssill med forellrom

    Spara

  • Nobissill

    Nobissill

    Äntligen sill. Men definitivt inte den gamla vanliga. Låt först sillen rinna av. Lägg den sen i en härligt krämig nobissås som du själv stolt rört ihop av ägg, olja, rödvinsvinäger och örtkryddor. Toppa sillen med hårdkokt ägg och hackad gräslök.

    - Nobissill

    Spara

  • Yuzusill med jordnötter

    Yuzusill med jordnötter

    Prova sill på ett nytt sätt: yuzusill! Här har sillen fått smaker inspirerade av Ostasien, där 5-minuterssill smaksätts med salladslök, mynta, yuzu eller lime, och soja, samt toppas med jordnötter.

    - Yuzusill med jordnötter

    Spara

  • Inlagd sill

    Inlagd sill

    Inlagd sill är en klassiker till midsommar, påsk och på det svenska julbordet. Denna inlagda sill är lättlagad, ofantligt god och en verklig fröjd för smaklökarna vid matbordet.

    - Inlagd sill

    Spara