Hoppa till sidans innehåll

Vad är skillnaden mellan persika och aprikos? Och vad skiljer körsbär från bigarråer? Stenfrukter kommer i många olika former och färger, men vilka är de och vad kan de olika frukterna användas till? Vi guidar dig genom hela listan!

Styling Charlotta Norlén Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du ICAs egna sortiment av härliga stenfrukter

Olika sorters stenfrukt

  • KÖRSBÄR

    KÖRSBÄR

    En liten stenfrukt med ett stort undersläkte. I Sverige odlas främst det ofta svartröda och söta sötkörsbäret samt surkörsbäret som finns i två olika varianter: moreller med mörkt färgat fruktkött och klarbär med ljust färgat fruktkött. Även det större bäret bigarrå är en variant av sötkörsbäret.

  • APRIKOS

    APRIKOS

    Kommer ursprungligen från Kina och tros ha odlats i över 4 000 år. Har ett sammetsmjukt skal och ett sött fruktkött. Kärnan används bland annat till framställning av likör.

  • NEKTARIN

    NEKTARIN

    Den saftiga frukten är från början en mutation av persikan och finns idag i flera olika färger och former. Nektarinen har ett glatt skal, saftigt gulfärgat eller vitt fruktkött och rund eller platt form beroende på sort.

  • PERSIKA

    PERSIKA

    En gulröd stenfrukt med ludet skal och saftigt fruktkött. Frukten härstammar från Kina och finns i rund samt platt form, då kallad paraguayos. Persika odlas främst i Sydeuropa, Sydafrika och Kalifornien, men kan även odlas inomhus eller skyddade utomhus i södra Sverige.

  • PLOMMON

    PLOMMON

    Den ovala stenfrukten tros vara en korsning mellan slån och den asiatiska arten körsbärsplommon och finns idag i tusentals olika sorter. I Sverige skördas plommon från sensommar till höst och de vanligaste sorterna har ett blåaktigt eller gulrosa, glatt fruktskal och ett saftigt fruktkött med söt smak.

12 goda recept med stenfrukter

  • Sallad med burrata och grillad nektarin

    Sallad med burrata och grillad nektarin är en enkel och vacker rätt att servera som förrätt eller tillbehör till en måltid. De grillade söta nektarinerna tillsammans med krämig burrata är en perfekt kombination. Servera med en sötsyrlig dressing, kryddig rucola och saftiga björnbär.

    - Sallad med burrata och grillad nektarin

    Spara

  • Melonad med persika

    Släck törsten med en läskande melonad! Du gör den enkelt genom att mixa vattenmelon och persika till en slät pure som blandas med socker, vatten och citron. Resultatet blir en vackert röd-orange drink som är försvinnande god.

    - Melonad med persika

    Spara

  • Clafoutis med körsbär

    Clafoutis är en härlig fransk efterrätt som liknar en lyxigare ugnspannkaka fylld med färska bär. Vi har valt att baka vår clafoutis med söta körsbär och serverar den gärna tillsammans med lättvispad grädde.

    - Clafoutis med körsbär

    Spara

  • Minipizzor med plommon, taleggio och pistagenötter

    Är de små får man ta två, eller flera! Minipizzor är det perfekta snackset till fördrinken eller på buffébordet. I det här receptet toppas de små pizzorna med söta plommon och taleggio. Strö över pistagenötter och ringla honung på pizzorna innan servering.

    - Minipizzor med plommon, taleggio och pistagenötter

    Spara

  • Mango lassi med persika

    Mango lassi är en svalkande och söt yoghurtdryck som passar utmärkt till kryddig och stark mat. I det här receptet har vi valt att utöver mango även använda saftiga persikor som smaksättning.

    - Mango lassi med persika

    Spara

  • Grillade persikor med kardemummagrädde och nötter

    Att grilla desserten är ett genidrag! Detta dessertrecept bjuder på somriga smaker där grillade persikor serveras med kardemummakryddad vispgrädde och honungsglaserade nötter.

    - Grillade persikor med kardemummagrädde och nötter

    Spara

  • Nektarinsalsa

    Salsa på ett nytt sätt – med nektarin och tomat! Ett måste på sommaren när det finns gott om härliga nektariner. Den sötsyrlig nektarinsalsan passar perfekt som tillbehör till maten, till exempel i tacon.

    - Nektarinsalsa

    Spara

  • Grillat surdegsbröd med ricotta, aprikoser och rosmarin

    Att en rostad smörgås kan smaka så gott! Servera surdegsbröd med krämig ricotta, grillade aprikoser, honung och dina favoritnötter och vips har du den bästa sommarmackan.

    - Grillat surdegsbröd med ricotta, aprikoser och rosmarin

    Spara

  • Chèvre biscuits med persika och honung

    Servera chèvre biscuits som krispiga snittar eller tilltugg! Tunt skivad baguette rostas i ugn och toppas med chèvre och honungsmarinerad persika. Kombinationen av sött och salt är ljuvlig.

    - Chèvre biscuits med persika och honung

    Spara

  • Körsbärssallad med getost och dragon

    Sötsyrliga körsbär passar perfekt i en sallad tillsammans med getost, dragon, rostade hasselnötter, fänkål och ruccola. Ringla över en ljuvlig dressing med olivolja, färskpressad citronjuice, hackad dragon och honung och ät salladen som den är eller som gott tillbehör till middagen!

    - Körsbärssallad med getost och dragon

    Spara

  • Persikosallad med grillost och avokado

    Fräsch och lättlagad persikosallad som också rymmer grillad hjärtsallad, avokado och grillost. Jalapeñodressingen ger det rätta stinget och för extra crunch toppas salladen med rostade pecannötter.

    - Persikosallad med grillost och avokado

    Spara

  • Nektarin och hallon i glas med råkräm

    Somrig efterrätt med smaker från ett av de somrigaste bären nämligen hallon. Den lena råkrämen med vaniljsmak matchas fint fram i kombination med nektariner och det lilla extra krispet står havreflarnen för.

    - Nektarin och hallon i glas med råkräm

    Spara