Matskola!

Så gör du sylt

Sommarens smaker smalade i en burk! Vi visar steg för steg hur du förvandlar säsongens bär till ljuvlig sylt. Du kan då lätt smaka på sommaren året runt.
Tips: alla våra recept på sylt.

Gör egen sylt - steg för steg 

Vi gör egen hallonsylt och visar er hur ni enkelt kan göra detsamma. Om ni utgår från receptet ger det er ca 1,2 liter sylt. Det går utmärkt att byta ut mot andra sommarbär!

  1. En skål med färska hallon, en skål med socker och en träslev

    1. Du behöver:

    1 kg rensade sköljda bär, 900 g syltsocker.

  2. Häller över sockret och bären i en kastrull

    2. Blanda

    Blanda ihop bär och socker i en kastrull.

  3. Kokar upp sylt i en kastrull

    3. Koka upp

    Låt sakta koka upp under omrörning så bären släpper sin vätska. Koka sedan ytterligare 5 minuter, rör då och då. Skumma av under tiden.

  4. Häller upp den vklara sylten i glasburkar

    4. Fyll glasburkar

    Häll upp sylten i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut dem direkt. Låt svalna. Förvara svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

  5. Rostad brioche med ricotta och hallonsylt

    5. Klart!

    Servera gärna sylten med toast eller rostad brioche med ricotta. Mums!

TIPS!

Så gör du rent burkarna

Blanda 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten och rengör burkarna med. Ta bort gummipackningarna och ställ in glasburkarna på ett galler i en kall ugn och värm till 100° C. Låt stå ca 15 minuter tills de är helt torra. Ta försiktigt ut burkarna, viktigt att du inte tar inuti burken. Sätt på gummipackningarna, fyll direkt med sylten och förslut.

Artiklar (1547)

Söndagspreppen!

Somriga smaker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.

God morgon!

Sommarfrukost

Goda, somriga frukostrecept för lata morgnar.

Glad midsommar!

En härlig midsommarmeny

Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.