Bild laddas
Matskola!

Så gör du sylt

Sommarens smaker smalade i en burk! Vi visar steg för steg hur du förvandlar säsongens bär till ljuvlig sylt. Du kan då lätt smaka på sommaren året runt.
Tips: alla våra recept på sylt.

Gör egen sylt - steg för steg 

Vi gör egen hallonsylt och visar er hur ni enkelt kan göra detsamma. Om ni utgår från receptet ger det er ca 1,2 liter sylt. Det går utmärkt att byta ut mot andra sommarbär!

  1. Bild laddas

    1. Du behöver:

    1 kg rensade sköljda bär, 900 g syltsocker.

  2. Bild laddas

    2. Blanda

    Blanda ihop bär och socker i en kastrull.

  3. Bild laddas

    3. Koka upp

    Låt sakta koka upp under omrörning så bären släpper sin vätska. Koka sedan ytterligare 5 minuter, rör då och då. Skumma av under tiden.

  4. Bild laddas

    4. Fyll glasburkar

    Häll upp sylten i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut dem direkt. Låt svalna. Förvara svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

  5. Bild laddas

    5. Klart!

    Servera gärna sylten med toast eller rostad brioche med ricotta. Mums!

TIPS!

Så gör du rent burkarna

Blanda 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten och rengör burkarna med. Ta bort gummipackningarna och ställ in glasburkarna på ett galler i en kall ugn och värm till 100° C. Låt stå ca 15 minuter tills de är helt torra. Ta försiktigt ut burkarna, viktigt att du inte tar inuti burken. Sätt på gummipackningarna, fyll direkt med sylten och förslut.

Naturens godis

Sommarbär

Söta och syrliga recept med sommarens bär, mumma!
Bild laddas