Grilla med smak av Mellanöstern
Vi bjuder på 8 smakrika grillrecept, det blir både kött, fågel, fisk och vego.
Vad är skillnaden mellan persika och aprikos? Och vad skiljer körsbär från bigarråer? Stenfrukter kommer i många olika former och färger, men vilka är de och vad kan de olika frukterna användas till? Vi guidar dig genom hela listan!
Vi guidar dig genom hela listan!
En liten stenfrukt med ett stort undersläkte. I Sverige odlas främst det ofta svartröda och söta sötkörsbäret samt surkörsbäret som finns i två olika varianter: moreller med mörkt färgat fruktkött och klarbär med ljust färgat fruktkött. Även det större bäret bigarrå är en variant av sötkörsbäret.
Kommer ursprungligen från Kina och tros ha odlats i över 4 000 år. Har ett sammetsmjukt skal och ett sött fruktkött. Kärnan används bland annat till framställning av likör.
Den saftiga frukten är från början en mutation av persikan och finns idag i flera olika färger och former. Nektarinen har ett glatt skal, saftigt gulfärgat eller vitt fruktkött och rund eller platt form beroende på sort.
En gulröd stenfrukt med ludet skal och saftigt fruktkött. Frukten härstammar från Kina och finns i rund samt platt form, då kallad paraguayos. Persika odlas främst i Sydeuropa, Sydafrika och Kalifornien, men kan även odlas inomhus eller skyddade utomhus i södra Sverige.
Den ovala stenfrukten tros vara en korsning mellan slån och den asiatiska arten körsbärsplommon och finns idag i tusentals olika sorter. I Sverige skördas plommon från sensommar till höst och de vanligaste sorterna har ett blåaktigt eller gulrosa, glatt fruktskal och ett saftigt fruktkött med söt smak.
Skillnaden mellan persikor och nektariner är skalet där persikan har en sammetskostym och nektarinen har en slät och glatt yta.
Gemensamt för frukterna är att både persikor och nektariner kan ha antingen gult eller vitt fruktkött, har en frisk och söt smak och att båda två passar utmärkt i sommarmat som sallader med färska grönsaker eller som tillbehör till varmrätter. Frukterna kan med fördel också användas i bakverk eller kokas till kompott, sylt och marmelad.
Sallad med burrata och grillad nektarin är en enkel och vacker rätt att servera som förrätt eller tillbehör till en måltid. De grillade söta nektarinerna tillsammans med krämig burrata är en perfekt kombination. Servera med en sötsyrlig dressing, kryddig rucola och saftiga björnbär.
Släck törsten med en läskande melonad! Du gör den enkelt genom att mixa vattenmelon och persika till en slät pure som blandas med socker, vatten och citron. Resultatet blir en vackert röd-orange drink som är försvinnande god.
Clafoutis är en härlig fransk efterrätt som liknar en lyxigare ugnspannkaka fylld med färska bär. Vi har valt att baka vår clafoutis med söta körsbär och serverar den gärna tillsammans med lättvispad grädde.
Är de små får man ta två, eller flera! Minipizzor är det perfekta snackset till fördrinken eller på buffébordet. I det här receptet toppas de små pizzorna med söta plommon och taleggio. Strö över pistagenötter och ringla honung på pizzorna innan servering.
Mango lassi är en svalkande och söt yoghurtdryck som passar utmärkt till kryddig och stark mat. I det här receptet har vi valt att utöver mango även använda saftiga persikor som smaksättning.
Salsa på ett nytt sätt – med nektarin och tomat! Ett måste på sommaren när det finns gott om härliga nektariner. Den sötsyrlig nektarinsalsan passar perfekt som tillbehör till maten, till exempel i tacon.
Att en rostad smörgås kan smaka så gott! Servera surdegsbröd med krämig ricotta, grillade aprikoser, honung och dina favoritnötter och vips har du den bästa sommarmackan.
Servera chèvre biscuits som krispiga snittar eller tilltugg! Tunt skivad baguette rostas i ugn och toppas med chèvre och honungsmarinerad persika. Kombinationen av sött och salt är ljuvlig.
Sötsyrliga körsbär passar perfekt i en sallad tillsammans med getost, dragon, rostade hasselnötter, fänkål och ruccola. Ringla över en ljuvlig dressing med olivolja, färskpressad citronjuice, hackad dragon och honung och ät salladen som den är eller som gott tillbehör till middagen!
Fräsch och lättlagad persikosallad som också rymmer grillad hjärtsallad, avokado och grillost. Jalapeñodressingen ger det rätta stinget och för extra crunch toppas salladen med rostade pecannötter.
Somrig efterrätt med smaker från ett av de somrigaste bären nämligen hallon. Den lena råkrämen med vaniljsmak matchas fint fram i kombination med nektariner och det lilla extra krispet står havreflarnen för.
... till gruppen stenfrukter räknas även råvaror som nötter, oliver och kaffebönor?
… nektarinen tros ha fått sitt namn från drycken nektar, som de grekiska gudarna enligt sägnen drack för att förbli unga?
… många stenfrukter passar utmärkt att lägga på grillen? Antingen hela eller på spett!
… stenfrukter som nektariner och aprikoser är källor till fibrer och vitamin E.
Ta reda på mer om ICAs egna varor!
Vi bjuder på 8 smakrika grillrecept, det blir både kött, fågel, fisk och vego.
Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Vad sägs om glass till frukost? Se våra frukostrecept som smakar efterrätt.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Funderar du på vad du ska laga till midsommar? Här tipsar vi om goda midsommarrecept!
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.