Rom är både elegant och gott. Men det finns mängder av olika sorter från olika fiskarter. Vilken typ av rom ska man välja och när? Vi guidar dig!
Sikrom, regnbågslaxrom, stenbitsom eller löjrom. Det är några sorter vi listar. Vi tipsar också om härliga recept med rom.
Formellt ingen rom utan ett vegetariskt alternativ gjort av havstång som tvättas, rensas, löses upp, formas till kulor, smaksätts och sedan färgas. Tångkaviar smakar salt och hav. Till utseendet påminner den om stenbitsrom och finns både i färgerna röd och svart.
Kommer från laxfisken regnbågslax. Större och rödare romkorn än andra romsorter med en kraftig smak av fisk, hav och salt. Kornen är cirka 5 mm i diameter.
Laxfisken sikens rom smakar milt av hav och sälta. Rommen är småkornig och naturligt ljust orange.
Kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart. Smakar milt av fisk och salt. Stenbitsrommen har en kornstorlek på cirka 1,5–2 mm.
En lite mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn. Rommen är naturligt orange men färg och kornstorlek varierar beroende på ursprung. Amerikansk löjrom finns inte i ICAs sortiment. Kalixlöjrom finns men i väldigt liten utsträckning.