Guide

Gryner

Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.
Tips! Här hittar du alla våra recept med matgryn!

Olika typer av gryner

  1. 1. Bulgur

    1. Bulgur

    Bulgur är ett fiberrikt och näringsrikt gryn tillverkat av vetekorn som ångkokats, torkats och sedan krossats. Finns även som fullkorn.

  2. 2. Quinoa

    2. Quinoa

    Quinoa är en ört som vuxit vilt i Anderna under tusentals år. Den är näringsrik, fri från gluten och har lågt GI-värde. Finns i flera olika färger och storlekar, vanligast är dock vit, röd och svart.
     

  3. 3. Mathavre

    3. Mathavre

    Mathavre är hela korn av havre med nötig smak. Mycket näringsrikt med innehåll av bland annat järn, magnesium, zink, B-vitaminer, antioxidanter och kostfiber.

  4. 4. Couscous

    4. Couscous

    Couscous är egentligen en gryträtt från Nordafrika, men när vi pratar om couscous i Sverige är det oftast de små grynen av durumvete vi syftar på. I tillverkningsprocessen blandas durumvetet med vatten för att därefter formas till små korn.
     

  5. 5. Matvete

    5. Matvete

    Matvete är vete där man tagit bort en liten del av det yttre skalet men lämnat grodden kvar. Grynet innehåller dubbelt så mycket protein som ris och smakar lite nötigt.

7 goda recept med gryner

  1. Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

    1. Zucchini- och quinoabiffar

    Betyg 4.7 av 5.
    106 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Dessa biffar på quinoa, zucchini, soltorkade tomater och fetaost är perfekta till både vegomiddagen och picknicklunchen. Servera zucchinibiffarna i pitabröd tillsammans med en smarrig fänkålstzatziki, rödlök, tomater och sallad.

    Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd
  2. Stekt bulgur med kyckling och färska bönor

    2. Stekt bulgur med kyckling

    Betyg 4.6 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Stekt bulgur med kyckling, broccoli, färska bönor och ägg är one pot cooking när den är som bäst. Smaka av med chili för lagom hetta och toppa slutligen med sesamfrön, koriander och lime. Lika god till middag som i matlådan dagen efter!

    Stekt bulgur med kyckling och färska bönor
  3. Havreotto med champinjoner

    3. Havreotto med champinjoner

    Betyg 3.6 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Risotto på svenska, med mathavre och lagrad herrgårdsost. Välj de champinjoner som finns att tillgå, det går faktiskt även bra med svamp på burk! Havreotton är ett utsökt tillbehör till mustiga grytor, men även till en bit kött eller kyckling.

    Havreotto med champinjoner
  4. Bulgur- och halloumifritters med pestokräm

    4. Bulgur- och halloumifritters med pestokräm

    Betyg 3.7 av 5.
    38 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Enkla och saftiga halloumibiffar med bulgur, morötter och ett sting av chili som är klara i ett nafs – det är bara att riva, blanda och sätta in i ugnen! Servera biffarna tillsammans med en pestokräm och krispiga salladsblad.

    Bulgur- och halloumifritters med pestokräm
  5. Couscoussallad med halloumi och rostad sötpotatis

    5. Couscoussallad med halloumi och rostad sötpotatis

    Betyg 4.6 av 5.
    65 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Couscoussallad är en fräsch rätt som är enkel att variera. Här gör vi den med pärlcouscous, sesamrostad sötpotatis, krispiga hasselnötter och stekt halloumi. Servera den somriga salladen med en smakrik paprikahummus.

    Couscoussallad med halloumi och rostad sötpotatis
  6. Bowl med mathavre, ärthummus och rostade kikärter

    6. Bowl med mathavre, ärthummus och rostade kikärter

    Betyg 4.6 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En skål med mathavre, krispiga kikärtor och hummus på svenska ärtor är gott när man vill ha en lite nyttigare lunch eller middag. Istället för betor kan du ta groddar eller andra grönsaker som finns i kylen.

    Bowl med mathavre, ärthummus och rostade kikärter
  7. Buddhabowl

    7. Buddhabowl

    Betyg 4.6 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En ovovegetarisk bowl fullspäckad med godsaker! Färgstarka grönsaker som rödbetor, morötter, grönkål och avokado sätter smak på denna buddhabowl med matvete som bas. En smarrig ingefärsdressing och knapriga honungsmandlar blir pricken över i.

    Buddhabowl
Visste du att…
  • Vete är det spannmål som odlas mest både i Sverige och i världen?
  • Efter vete är de vanligaste svenska sädesslagen korn, havre och råg
  • Sveriges spannmål är bland de renaste i Europa tack vare strikta regler för växtskyddsmedel?
  • Ur näringssynpunkt är hela gryn och korn bättre än malda? Det beror på att kroppen måste jobba hårdare för att bryta ner kolhydraterna från de omalda grynen, och då blir också näringen kvar i magsäcken längre samtidigt som de hela kornen utgör föda för de goda bakterierna i tarmen.

Artiklar (1550)

Matskola

Gör egna kroppkakor

Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Enkelt & fräscht

Vårens godaste sallader

Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!

Värmande tröstmat!

Comfort food

Comfort food ska vara generöst, ostigt och krämigt, helt enkelt tröstmat när den är som bäst! Vi bjuder på recepten som värmer både kropp och själ.

Recept

Sparris på nya sätt

Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!