Hoppa till sidans innehåll

Vårt svenska blåbär är fullproppade med nyttigheter. Och bäst av allt – det växer helt gratis i skogen!

Text: Therese Elgquist & Camilla Thörnqvist
Här hittar du alla recept med blåbär!

 • Vita amerikaner

  Vilda svenska blåbär växer som ris och bären är mörkt lila inuti. Odlade blåbär växer på buskar, är större och har vitt fruktkött. De kallas ofta för amerikanska blåbär.

 • Plockas på sommaren

  Blåbärsplantan blommar mellan maj och juni och bäret är moget för att plockas från juli till augusti, lite beroende på nederbördsmängd och antal soltimmar.

 • Antioxidanter i mängder

  Svenska blåbär är en riktig hälsohjälte, de innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppens celler mot fria radikaler vilket kan minska risken att drabbas av vissa sjukdomar.

 • Svenska blåbär = bäst

  Det vildväxande blåbäret innehåller mer antioxidanter än det amerikanska blåbäret. En grundregel när det gäller antioxidanter i frukt och grönt är att ju starkare en färg är, och ju mindre något är, desto mer antioxidanter innehåller grönsaken/bäret/frukten.

 • Bra för magen

  Blåbäret kan hjälpa till att balansera tarmfloran och sägs därför fungera bra som huskur vid problem med exempelvis matsmältning eller diarré.

 • Mångsidigt bär

  Blåbär går bra att äta direkt, koka sylt på, frysa in eller torka och strö över müslin. Släng i en näve blåbär i salladen eller varför mixa en fräsch och mättande smoothie med blåbär och kokos! Blåbär och getost är också en oväntat god kombo.

 • Koka te

  Gör eget te av blåbärsblad genom att plocka bladen när blåbärsriset eller busken blommar, låta torka och sedan förvara i en lufttät burk. Koka upp vatten och sila över 1–2 teskedar torkade blad.

 • Odla själv

  Vilda blåbär är svårt att odla själv. Men det finns sorter som trivs bra i trädgården, som den amerikanska blåbärsbusken. Northcountry, Northblue och Goldtraube är några sorter som är tacksamma att odla. Blåbärsbuskens grunda rotsystem gör att den även går bra att odla i kruka.