UNDER 45 MIN | Medel

Blåbärssylt

Ta vara på sommarens blåbär genom att koka ihop din egna blåbärssylt. Tillsätt endast socker, vatten och natriumbensoat. Använd egenplockade blåbär så blir det här en billig sylt att ha själv eller ge bort som present.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 liter portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rensa bären. Koka upp bären med vattnet i en kastrull/gryta. Låt koka ca 10 minuter utan lock.
  2. Ta från värmen och häll i sockret, rör om. Låt koka ytterligare 5 minuter på svag värme.
  3. Ta från värmen och skumma ev av.
  4. Blanda ut natriumbensoaten med ca 1 dl av sylten. Blanda ner detta i syltkoket.
  5. Häll upp sylten på väl rengjorda, varma glasburkar. Häll ända upp till kanten. Sätt på lock och förvara sylten kallt.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per dl.

Tips

Om bären plockats när det regnat mycket kan de innehålla mer vätska än i vanliga fall. Minska i så fall mängden vatten som ska tillsättas.

Ingredienser

Portioner: 1 liter
  • 2 liter blåbär (à 0,5 kg) eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat

Näringsvärde
Per portion

Energi 1084 kJ / 259 kCal