Blåbärssylt

Ta vara på sommarens blåbär genom att koka ihop din egna blåbärssylt. Tillsätt endast socker, vatten och natriumbensoat. Använd egenplockade blåbär så blir det här en billig sylt att ha själv eller ge bort som present.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2011

Ingredienser
1 liter
2 l blåbär eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar (2 l blåbär motsvarar 1 kg)
1/2 dl vatten
6 dl syltsocker
1 krm natriumbensoat
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat per dl.
Receptet är uppdaterat sept 2020.
Gör så här
Tips
Om bären plockats när det regnat mycket kan de innehålla mer vätska än i vanliga fall. Minska i så fall mängden vatten som ska tillsättas.
2 liter blåbär motsvarar ca 1 kg.
2 liter blåbär motsvarar ca 1 kg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1084 KJ / 259 kCal
Fett1 g
Salt0.01 g
Kolhydrater60 g
Protein1 g
Kommentarer
2L blåbär har aldrig varit 1kg. 1L är ca 7 hg.
Alf kennet
2023-08-18Jag har haft tur och plockat en massa blåbär i år. Jag lagt i strösocker och syltsocker men inte natriumbensoat. Sylten är alldeles för "rinnig" det vill säga lättflytande. Jag vill gärna ha det lite mer tjockflytande . Har någon något förslag? Kan man lägga i lite Maizena? Tack på förhand! Ed
Edip
2023-08-10Hej Edip! Vad härligt att höra att du har hittat mycket blåbär i skogen! Vi rekommenderar inte att ha i majsstärkelse (Maizena) men du kan koka om sylten med lite mer syltsocker i. Tänk bara på att då blir sylten sötare. Om du inte vill ha sylten sötare så kan du koka upp sylten och tillsätta pektin. Vi rekommenderar att läsa på förpackningen för hur mycket pektin som ska tillsättas. Ett tredje alternativ är att koka upp sylten och låta den koka ett tag så att vattnet dunstar och sylten blir tjockare. Hoppas att våra tips hjälper dig! Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-08-11Jättebra tack
Lena
2023-08-01