Allt blir godare med lite sås. Därför har vi listat våra bästa såser som passar bra till nyårsfesten, vare sig ni ska äta kött, fisk eller vegetariskt.
Mer till nyår? Se alla våra
nyårsrecept!
Text: Anna-Sara Nilsson
Dela med vänner
Godare nyår med dessa såsrecept
1. Den bästa såsen
139
20
Är hemkokt buljong ett måste? Och är ekat vin i såsen ett absolut no no? Och vad blir godast i – torkade eller färska örter? Om du är på jakt efter en riktigt god rödvinssås kan du sluta leta nu. Det här receptet är noga utprovad och matchar vilken köttbit som helst!
Hummersås både låter och smakar lyxigt. Men du behöver inte köpa en hummer för att få den rätta smaken, att koka hummersås på fond går minst lika bra. Denna härligt gräddiga sås innehåller lite konjak och passar perfekt till fisk som lax och torsk, både helstekt och ugnsbakad.
Att göra en egen sås från grunden behöver inte alls vara krångligt. Med detta recept kan du göra en enkel grönpepparsås som passar till allt ifrån oxfilé till kyckling. Såsen kokas ihop på grönpepparkorn, vispgrädde och en skvätt konjak, vilket ger en pikant och lite lyxig smak.
En klassisk sås till oxfilé är pepparsås. Här rostas vitpepparn i ugnen innan den mortlas och blandas med grönpeppar och rosépeppar i kastrullen. Tillsammans med schalottenlök, rödvin, konjak och grädde kokar du snabbt ihop en enkel pepparsås som passar till både fest och vardag.
Klassisk bearnaisesås som är underbart god. I det här receptet är momenten något förenklade så du snabbt får ihop din favoritsås. Extra god smak får du på bearnaisen när du använder estragon, hackad dragon i vinäger. Smaka av med worchestersås, tabasco, salt och vinäger tills du når perfektion.
En härligt tjock och blank citronsmörsås som passar utmärkt till fisk, skaldjur och lamm. Den här goda emulsionssåsen får en syrlig friskhet från citron – ringla över sparris så har du en fantastiskt vårig förrätt som smälter i munnen.