När är våffeldagen, varför firar vi våffeldagen och var kommer våfflor ifrån? Här är svaren på alla frågor om vår älskade våffeldag som infaller 25 mars varje år.
Tips! Se hit för alla våra
våffelrecept.
Våffeldagen inträffar 25 mars varje år.
Våffeldagen är en av våra mest firade matdagar då det äts enorma mängder våfflor i hela Sverige. Vårt grundrecept på frasvåfflor är vårt mest besökta recept den 25 mars!
Ordet våffeldag har sitt ursprung från den kyrkliga högtiden vårfrudagen, även kallat Marie bebådelsedag, då Jungfru Maria enligt evangelierna denna dag fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Därav firas våffeldagen just 9 månader innan jul.
Men hur går vi från vårfrudagen till våffeldagen? Jo man tror helt enkelt att våffeldagens ursprung är lite som viskleken och ordet har förändras pågrund av felaktigt uttal. Från vårfrudag till vafferdag till vaffeldag, som är en äldre variant på ordet våffla.
Vårfrudagen har historiskt sett även fått markera vårbrukets början då våfflor passade bra i säsongen då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern.
Förvirrande? Vi håller med! Hursomhelst är vi glada över uppkomsten av våffeldagen som idag är en av våra mest älskade matdagar!
Sedan sena medeltiden i Grekland har våfflor och våffeljärn funnits i någon form. Men våfflan som vi känner till den idag är ett arv från sena 1800-talets Belgien, Tyskland och Frankrike.
Våfflor gör man med en våffelsmet (tips - grundrecept på våfflor) alternativt med en färdig våffelmix. Våffelsmeten gräddas sedan i ett våffeljärn tills de är gyllenbruna. Tiden våfflan gräddas kan variera beroende på våffeljärnet, men omkring 1 - 2 minuter.
Det går, men de blir ju inte lika goda och frasiga som nygräddade. Se isåfall till att frysa våfflorna separat eller portionsvis så de inte fryser ihop till en jättevåffla. Värm i ugnen när det är dags att äta!
Här är några vanliga anledningar till varför våfflorna fastnar i våffeljärnet och vad du kan göra åt det:
De flesta syltsorter passar till våfflor! Till exempel är jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, drottningssylt och blåbärssylt några goda alternativ att toppa våfflan med.
För att göra belgiska våfflor behöver man ett belgiskt våffeljärn som ger en fyrkantig och lite högre form än ett traditionellt svenskt våffeljärn.
Man kan absolut grädda pannkakssmet i våffeljärnet, men det blir våfflade pannkakor och inte riktiga frasvåfflor.
Om du saknar våffeljärn kan du göra våfflor i en grillpanna eller i en smörgåsgrill. Här kan du läsa hur du går till väga!
Det mesta funkar att dricka till våfflor! Till exempel är mjölk, juice, must och lemonad några goda alternativ.
Ja dessa mättande våfflor med halloumi och chark passar att äta till middag, gärna med en härlig sallad till!
Nej det är bara olika språk! Vaffel är även ordet för våffla på norska. Men på tal om waffle kan vi verkligen rekommendera vårt amerikanska brunchrecept på chicken waffle!
Allt från sylt och grädde till lax och pocherat ägg, här sätter bara kreativiteten gränser! Här har vi samlat några recept på söta och salta våfflor att inspireras utav.