Så vill svenskarna äta våfflor
Hur äter vi våfflor baserat på hur vi regionalt googlar på våfflor i vårt avlånga land.
Våffeldagen infaller den 25 mars varje år. och kallas även vårfrudagen och Marie bebådelsedag. Men varför firar vi och var kommer egentligen våfflor ifrån? Här finns svar på alla dina frågor om den älskade våfflan.
Tips! Se hit för alla våra våffelrecept.
Den 25 mars är det våffeldagen. Är det dagens datum? Grattis, då är det bara att plocka fram våffeljärnet!
Våffeldagen inträffar 25 mars varje år.
Våffeldagen är en av våra mest firade matdagar då det äts enorma mängder våfflor i hela Sverige. Vårt grundrecept på frasvåfflor är vårt mest besökta recept den 25 mars!
Ordet våffeldag har sitt ursprung från den kyrkliga högtiden vårfrudagen, även kallat Marie bebådelsedag, då Jungfru Maria enligt evangelierna denna dag fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Därav firas våffeldagen just 9 månader innan jul.
Men hur går vi från vårfrudagen till våffeldagen? Jo man tror helt enkelt att våffeldagens ursprung är lite som viskleken och ordet har förändras pågrund av felaktigt uttal. Från vårfrudag till vafferdag till vaffeldag, som är en äldre variant på ordet våffla.
Vårfrudagen har historiskt sett även fått markera vårbrukets början då våfflor passade bra i säsongen då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern.
Förvirrande? Vi håller med! Hursomhelst är vi glada över uppkomsten av våffeldagen som idag är en av våra mest älskade matdagar!
Sedan sena medeltiden i Grekland har våfflor och våffeljärn funnits i någon form. Men våfflan som vi känner till den idag är ett arv från sena 1800-talets Belgien, Tyskland och Frankrike.
Våfflor gör man med en våffelsmet (tips - grundrecept på våfflor) alternativt med en färdig våffelmix. Våffelsmeten gräddas sedan i ett våffeljärn tills de är gyllenbruna. Tiden våfflan gräddas kan variera beroende på våffeljärnet, men omkring 1 - 2 minuter.
Det går, men de blir ju inte lika goda och frasiga som nygräddade. Se isåfall till att frysa våfflorna separat eller portionsvis så de inte fryser ihop till en jättevåffla. Värm i ugnen när det är dags att äta!
Här är några vanliga anledningar till varför våfflorna fastnar i våffeljärnet och vad du kan göra åt det:
De flesta syltsorter passar till våfflor! Till exempel är jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, drottningssylt och blåbärssylt några goda alternativ att toppa våfflan med.
För att göra belgiska våfflor behöver man ett belgiskt våffeljärn som ger en fyrkantig och lite högre form än ett traditionellt svenskt våffeljärn.
Man kan absolut grädda pannkakssmet i våffeljärnet, men det blir våfflade pannkakor och inte riktiga frasvåfflor.
Om du saknar våffeljärn kan du göra våfflor i en grillpanna eller i en smörgåsgrill. Här kan du läsa hur du går till väga!
Det mesta funkar att dricka till våfflor! Till exempel är mjölk, juice, must och lemonad några goda alternativ.
Ja dessa mättande våfflor med halloumi och chark passar att äta till middag, gärna med en härlig sallad till!
Nej det är bara olika språk! Vaffel är även ordet för våffla på norska. Men på tal om waffle kan vi verkligen rekommendera vårt amerikanska brunchrecept på chicken waffle!
Allt från sylt och grädde till lax och pocherat ägg, här sätter bara kreativiteten gränser! Här har vi samlat några recept på söta och salta våfflor att inspireras av.
Laga våfflor på egen våffelsmet - det blir en lyxig fika! Gör din våffelsmet med ägg för klassiskt krispiga våfflor. Se till att hetta upp våffeljärnet ordentligt och smörj med smör innan du gräddar våfflorna. Lägg sedan de gräddade våfflorna på galler så håller de sig frasiga.
Våfflor grundreceptPerfekt frasiga våfflor som kan varieras i oändlighet till frukost, brunch, lunch eller mellanmål. Ja, man får faktiskt äta våfflor till middag också! Bästa våffelsmeten ger frasvåfflor som inte är flottiga och som släpper fint från våffeljärnet. Lägg dem på galler tills det är dags att äta dem så håller de sig varma. Servera med sylt och grädde, eller något annat gott.
Grundrecept frasvåfflorFira våffeldagen, eller andra dagar på året, med belgiskt fras. En belgisk våffla gräddas i ett särskilt våffeljärn som ger en fyrkantig och lite högre form än en traditionell svensk våffla. Tillsammans med chokladsås och glass eller grädde är detta ren njutning!
Belgiska våfflorFrasiga veganska våfflor utan smör, ägg och mjölk. Frasvåfflorna blir goda och lätta och är perfekta till en våffelfika eller en vegansk brunch. Toppa gärna våfflorna med din favoritsylt och vispad växtbaserad grädde.
Veganska våfflorSugen på salta våfflor? Testa ost- och äggvåfflorna chaffles som görs på en smet med bara två ingredienser, nämligen ägg och riven ost. Ät våfflan precis som den är eller fyll med gott pålägg som här med skinka, avokado och krasse.
Chaffles - Ost- och äggvåfflorBelgiska våfflor med choklad är en dekadent och alldeles underbar dessert. Vi väljer att servera dessa chokladvåfflor med vaniljglass och hasselnötter för den ultimata lyxiga våffelupplevelsen. Grädda och njut!
Belgiska chokladvåfflorSka du göra våfflor till mellis? Stå dig längre på chiavåfflor med kvarg. Det blir en lite matigare våffelsmet som är perfekt till mellanmål. Servera med färska bär och vaniljkvarg eller kvarg med smak av vit choklad.
Chiavåfflor med färska bärEnkelt och gott recept på veganska våfflor. Receptet är glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt. Servera de mumsiga våfflorna nygräddade med sylt, bär och mjölk- och äggfri glass eller växtbaserad grädde!
Vegovåfflor utan glutenHur äter vi våfflor baserat på hur vi regionalt googlar på våfflor i vårt avlånga land.
Här är recepten och tipsen som gör dina våfflor både frasiga och nyttiga.
Våfflor med pocherat ägg, parmesanvåffla eller en frasig våffla med löjrom. Slurp!
Här bjuder vi på våra godaste våffelrecept med lite alternativa smaker.
Det går lika bra att göra tunna, fina våfflor i en grillpanna eller i en smörgåsgrill.
Här är tipsen som gör rent ditt våffeljärn i ett naffs. Vad sägs om en diskvåffla?
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
När är påsk? Varför firar vi påsk? Och vad äter man på påsk egentligen? Vi reder ut!