Fiffiga tips!

Så gör du rent våffeljärnet

Nygräddade frasiga våfflor, ja tack! Men vem vill ta hand om disken? Du kan ta det lugnt, med dessa tips blir ditt våffeljärn rent i ett nafs. Vad sägs om en diskvåffla?
Tips! Här hittar du alla våra recept på våfflor.

Olika rengöringsmetoder för ditt våffeljärn

Olika typer av våffeljärn kan behöva olika sätt att rengöra dem. Om du har ett belagt våffeljärn räcker det ofta att torka med lite hushållspapper, var rädd om ytan. Är ditt järn av äldre modell utan yta kan andra metoder vara effektivare. Eller om ditt våffeljärn blivit riktigt geggigt och ingrott kan det behöva lite extra kärlek. 

 • Ett våffeljärn, sett uppifrån, som rengörs med hushållspapper.

  Gör rent järnet med hushållspapper

  Efter sista våfflan, när du dragit ur sladden, lägger du helt enkelt några lager hushållspapper i järnet och stänger det igen. Låt vara så en stund och torka lite extra vid behov.

 • Ett våffeljärn som görs rent med hjälp av en diskvåffla.

  Gör rent järnet med en diskvåffla

  Du rengör helt enkelt järnet genom att göra en så kallad ”diskvåffla”. Diskvåfflan drar själv ut smuts och smak, och ska inte ätas. Bland 1 dl vatten, 4 matskedar salt och 2 deciliter vetemjöl. Grädda smeten precis som en vanlig våffla. Om ditt järn är väldigt smutsigt kan du behöva upprepa proceduren. Torka av med en fuktig trasa efteråt. Klart!

 • Ett ihopslaget våffeljärn sett uppifrån.

  Bränn bort smutsen

  Bränn bort allt smuts! Låt våffeljärnet grädda sig själv i några minuter tills smutsen bränns till små kol-bitar (se till att vädra ordentligt och stäng av brandvarnaren). Stäng av och torka ur när våffeljärnet svalnat.

 • Ett våffeljärn som rengörs med hjälp av formbröd.

  Gör rent järnet med formbröd

  Om du gräddat riktigt smöriga våfflor kan detta knep vara bra att ta till. Lägg 1-2 st. formbrödskivor i våffeljärnet och grädda de som toast – brödet drar åt sig fukt och fett som annars kan vara svårt att få bort utan diskmedel.

Varför firar vi våffeldagen?

Ordet våffeldag har sitt ursprung från den kyrkliga högtiden vårfrudagen, även kallat Marie bebådelsedag, då Jungfru Maria enligt evangelierna denna dag fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Därav firas våffeldagen just 9 månader innan jul.

Men hur går vi från vårfrudagen till våffeldagen? Jo man tror helt enkelt att våffeldagens ursprung är lite som viskleken och ordet har förändras pågrund av felaktigt uttal. Från vårfrudag till vafferdag till vaffeldag, som är en äldre variant på ordet våffla.

Vårfrudagen har historiskt sett även fått markera vårbrukets början då våfflor passade bra i säsongen då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern.

Förvirrande? Vi håller med! Hursomhelst är vi glada över uppkomsten av våffeldagen som idag är en av våra mest älskade matdagar!

Artiklar (591)

Frågor & svar

När är våffeldagen?

Här är svaren på alla frågor om vår älskade våffeldag som infaller 25 mars varje år.