Kanel är väl kanske en av våra mest populära kryddor. Hand upp alla som älskar kanelbullar eller att ha kanel på gröten. Här får du veta allt om kanel och så tipsar vi om våra bästa kanel-recept.
Alla recept med
kanel.
Vad kan du inte använda kanel till? Kanel gör sig ju utmärkt i en kanelbulle (skräll), på gröten, i en smoothie eller varför inte i en god drink? Och just det: glöm för allt du är värd inte att kanel gör sig utmärkt i en Tikka Masala.
Kanel väger som ett fluffigt moln.... Skämtåsido! 1 dl väger cirka 50 gram och 1 tsk mald kanel väger cirka 7 gram, medan 1 tsk kanel väger cirka 2 ½ gram.
Ja det skulle vi vilja påstå! Den 4 oktober varje år firar vi ju kanelbullens dag och det har vi väl ändå kanelens uppkomst att tacka för?
Bra fråga! Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter. Det som ibland brukar benämnas som "äkta" kanel är Ceylonkanel, men den vanligaste typen av kanel som säljs och konsumeras i Sverige är kassiakanel.
För det första är kanel gott, det tycker många. Och när det vi äter smakar gott så skapar det ett välbehag inom oss så sett bara ur det perspektivet så gör kanel oss gott. De är positivt även om själva kanelbullen kanske i sig själv inte så hälsosam. Men ingen mat är farlig i lagom mängd! Så till just kanelen. Det finns en hel del forskning, både på kanel och kumarin, som är ett ämne som finns i kanel.
Kanel har använts inom örtmedicinen under hundratals år pch fakturm är att faktiskt tycks finnas positiva hälsoeffekter med den, såsom antiinflammatoriska och kolesterolsänkande, men det finns även studier som vill påvisa att kanel kan ha en positiv påverkan på blodsockret hos typ 2-diabetiker. När det gäller ämnet kumarin så finns mycket forskning på det dess effekter inom cancermedicin men också möjligheterna med de svampdödande effekterna som kumarin kan ha..
Det finns två olika typer av kanel; kassia och Ceylonkanel. Den förstnämnda är den som vanligen används i Sverige och den innehåller ett ämne, kumarin, som vid större intag under längre tid kan påverka levern. Rekommendationen är max 1 tsk (=drygt 2 gram)/dag för vuxna och 0,5 tsk/dag för barn.
Ett enstaka intag som överskrider det är troligen inte skadligt utan det är ett frekvent intag över tid som kan få negativa effekter på levern. Ceylonkanel innehåller betydligt mindre kumarin och betraktas som riskfritt så rekommendationen gäller främst kassiakanel. Men man ska inte vara rädd för kanel (undantaget är möjligen barn som inte bör äta kanel regelbundet), det är en ganska intensiv krydda som vi oftast tar ganska lite av. Dessutom äter vi det inte varje dag.