Till alla kanelälskare!

Kanel

Kanel är väl kanske en av våra mest populära kryddor. Hand upp alla som älskar kanelbullar eller att ha kanel på gröten. Här får du veta allt om kanel och så tipsar vi om våra bästa kanel-recept.
Alla recept med kanel.

Kanelfakta!

 

  1. 1. Vad ska jag använda kanel till?

    Vad kan du inte använda kanel till? Kanel gör sig ju utmärkt i en kanelbulle (skräll), på gröten, i en smoothie eller varför inte i en god drink? Och just det: glöm för allt du är värd inte att kanel gör sig utmärkt i en Tikka Masala.

  2. 2. Vad väger kanel?

    Kanel väger som ett fluffigt moln.... Skämtåsido!

    En matsked malet kanel: Väger ungefär 7 gram.
    En tesked malet kanel: Väger ungefär 2 gram.
    En kanelstång: Väger ungefär 2 gram, men vikten kan variera beroende på stångens storlek.

  3. 3. Har kanelen en födelsedag?

    Ja det skulle vi vilja påstå! Den 4 oktober varje år firar vi ju kanelbullens dag och det har vi väl ändå kanelens uppkomst att tacka för?

  4. 4. Vad är äkta kanel?

    Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter. Det som ibland brukar benämnas som "äkta" kanel är Ceylonkanel, men den vanligaste typen av kanel som säljs och konsumeras i Sverige är kassiakanel.

  5. 5. Är kanel nyttigt?

    För det första är kanel gott, det tycker många. Och när det vi äter smakar gott så skapar det ett välbehag inom oss så sett bara ur det perspektivet så gör kanel oss gott. De är positivt även om själva kanelbullen kanske i sig själv inte så hälsosam. Men ingen mat är farlig i lagom mängd! Så till just kanelen. Det finns en hel del forskning, både på kanel och kumarin, som är ett ämne som finns i kanel.

    Kanel har använts inom örtmedicinen under hundratals år pch fakturm är att faktiskt tycks finnas positiva hälsoeffekter med den, såsom antiinflammatoriska och kolesterolsänkande, men det finns även studier som vill påvisa att kanel kan ha en positiv påverkan på blodsockret hos typ 2-diabetiker. När det gäller ämnet kumarin så finns mycket forskning på det dess effekter inom cancermedicin men också möjligheterna med de svampdödande effekterna som kumarin kan ha..

  6. 6. Hur mycket kanel kan man äta?

    Det finns två olika typer av kanel; kassia och Ceylonkanel. Den förstnämnda är den som vanligen används i Sverige och den innehåller ett ämne, kumarin, som vid större intag under längre tid kan påverka levern. Rekommendationen är max 1 tsk (=drygt 2 gram)/dag för vuxna och 0,5 tsk/dag för barn.

    Ett enstaka intag som överskrider det är troligen inte skadligt utan det är ett frekvent intag över tid som kan få negativa effekter på levern. Ceylonkanel innehåller betydligt mindre kumarin och betraktas som riskfritt så rekommendationen gäller främst kassiakanel. Men man ska inte vara rädd för kanel (undantaget är möjligen barn som inte bör äta kanel regelbundet), det är en ganska intensiv krydda som vi oftast tar ganska lite av. Dessutom äter vi det inte varje dag.

  7. 7. Hur växer kanel?

    Kanel kommer från barken på kanelträd. Det finns över 250 olika arter av kanelträd, men de vanligaste som används för att göra kryddan är kassiakanel och ceylonkanel.

    Kanelträd är tropiska träd som kan bli ganska höga. De har blanka, gröna blad och små, vita blommor. Träden trivs bäst i varma och fuktiga klimat.

  8. 8. Vad är skillnaden mellan olika kanelsorter?

    Ceylonkanel, som ibland kallas äkta kanel, anses ha en finare smak än kassiakanel.
     

Goda recept med kanel

  1. Kanelbullar

    1. Kanelbullar

    Betyg 4.1 av 5.
    3871 personer har röstat
    Receptet har 235 kommentarer.

    Baka goda och saftiga kanelbullar med detta perfekta kanelbullerecept. Kanelbullarna blir stora, mjuka och får en god smak av sin fyllning som består av kanel, smör och socker.

    Kanelbullar
  2. Risgrynsgröt

    2. Risgrynsgröt

    Betyg 4 av 5.
    531 personer har röstat
    Receptet har 32 kommentarer.

    Risgrynsgröt är en given klassiker under vinterhalvåret. Låt gröten koka 30-40 minuter och servera med kanel och mjölk. Tomtegröten värmer gammal som ung och smakar lika gott till frukost som lunch och middag.

    Risgrynsgröt
  3. Sticky buns

    3. Sticky buns

    Betyg 5 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Kolasås, pekannötter och fluffig bulle med smak av kanel. Ett försvinnande gott bakverk som görs i långpanna så att det räcker till många sötsugna fikagäster.

    Sticky buns
  4. Friterad äppelpaj

    4. Friterad äppelpaj

    Betyg 4.2 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Friterad äppelpaj som på snabbmatsrestaurangen, ja det kan du göra själv hemma. Den här friterade äppelpajen gör ingen besviken, samma smak och härliga frasighet som på hamburgerrestaurangen.

    Friterad äppelpaj
  5. Lammcurry

    5. Lammcurry

    Betyg 2.8 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ljuvlig lammgryta som för med oss på en smakresa till Indien. Med lammfärs, curry, färsk ingefära och kanelstång får du till en mustig gryta. Ännu matigare blir det med tärnad potatis i. Grytan serveras med basmatiris och len yoghurt som svalkar gott om det hettar till. Använd gärna bitar av naanbröd att plocka upp maten på tallriken med, mums!

    Lammcurry
  6. Frikadeller med mandelcouscous

    6. Frikadeller med mandelcouscous

    Betyg 3.7 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Saftiga frikadeller av nötfärs med smak av oregano och kanel serveras tillsammans med utsökt mandelcouscous och mustig tomatsås. Ett fantastiskt gott, mättande och festligt recept som ger dig en utsökt matupplevelse.

    Frikadeller med mandelcouscous
  7. Kanelbulleparfait med kolarippel

    7. Kanelbulleparfait med kolarippel

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Kanelbulle + glass = sant! Prova denna vansinnigt goda parfait med kanelbullesmak och gömmor av kolasås med toner av kardemumma. Toppa glassen med pärlsocker och njut.

    Kanelbulleparfait med kolarippel
  8. Lammfärspiroger

    8. Lammfärspiroger

    Betyg 4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Lammfärspiroger någon? Dessa smarriga piroger, gör vi med en fyllning av bland annat kryddig lammfärs med smak av koriander, kardemumma och kanel. Servera gärna köttfärspirogerna med en het chilisås.

    Lammfärspiroger
  9. Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing

    9. Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing

    Betyg 4.8 av 5.
    58 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.

    Nudlar är perfekt som fräsch mat till vardags! Här serverar vi kokta risnudlar med kryddig stekt fläskfärs, krispig sallad, syrligt picklad morot och frisk nuoc cham-dressing.

    Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing
  10. Mjuk pepparkaka i långpanna med frosting

    10. Mjuk pepparkaka i långpanna med frosting

    Betyg 4.5 av 5.
    155 personer har röstat
    Receptet har 61 kommentarer.

    Bjud på en kryddig och mjuk pepparkaka i långpanna med brynt smörfrosting. Den mjuka pepparkakan med de klassiska pepparkakskryddorna gör du enkelt i långpanna. Före servering toppar du pepparkakan med frosting på brynt smör. Underbart gott!

    Mjuk pepparkaka i långpanna med frosting

Artiklar (1601)

Äppelpaj, rödbetskaka, kanelbullar...

Baka med kanel

Äpplets vapendragare och kanelbullens huvudrollsinnehavare. Det är inte svårt att förstå varför kanel är en av våra absoluta favoritkryddor. Här hittar du 9 urgoda recept!

Laga och baka med lakrits

Allt om lakrits

Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

FAQ

Stjärnanis - allt du behöver veta

Stjärnanis är en krydda som inte bara fångar ögat med sina stjärnformade frukter utan också förgyller maträtter med sin distinkta smakprofil. Låt oss utforska några fakta om denna förtrollande krydda!