Mat som sänker blodtrycket
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Nyfikenheten tar slut här och nu. Här kommer du få svar på alla frågor du någonsin haft om kryddnejlika.
Här hittar du allt om julens kryddor!
Var kommer kryddnejlika ifrån, vad har kryddnejlika egentligen för smak och hur kan man använda kryddnejlika i matlagningen?
Kryddnejlikans lite mer snofsiga namn är Syzygium aromaticum.
Kryddnejlika förknippas för många med julen. Den tar fin plats i bland annat pepparkakor och glögg. Andra passande maträtter för kyddnejlikan är i olika grytor och indisk mat då den förekommer i den indiska kryddan garam masala. En del tycker också om att krydda riset med kryddnejlika.
Kryddnejlika odlas främst i tropiska och subtropiska områden runt om i världen. Ursprungligen kommer kryddnejlikaträdet, Syzygium aromaticum, från Moluckerna, som är en ögrupp i Indonesien.
Nej kryddnejlika är nejlikans elaka faster. Skojar! Ja kryddnejlika och nejlika är samma sak.
Kryddnejlika har en distinkt smak som kan beskrivas som kryddig, varm, och något söt med en antydan av pepprighet.
Fira in advent och jul med hemmagjord glögg. Att koka egen glögg är enkelt där vinet får den klassiska smaken av julkryddor som ingefära, kanel, pomerans och nejlika. Servera gärna glöggen varm med klassiska tillbehör som mandel och russin.
GlöggRödlöks- och äppelchutney är ett sötsyrligt och fantastiskt gott tillbehör till julens prinskorvar. Chutneyn håller i ett par veckor i kylen och passar också utmärkt till annandagens kalkonstek.
Rödlök- och äppelchutney med nejlika och ingefäraRödkål inlagd i en 1-2-3 ättikslag blir ett finfint tillbehör till julmaten. Den picklade kålen blir vackert karmosinröd och med kanel och nejlika i inläggningen förstärks julsmakerna. Inläggningen håller sig minst en vecka i kylen och blir så god att du kommer vilja göra den även långt efter jul.
Picklad rödkål och rödlök med kanel och nejlikaMunkar med pepparkakssmak är liksom två goda ting i samma bakverk. Pepparkaksmunkarna kryddas med klassiska pepparkakskryddor som nejlika, ingefära och kardemumma. Fritera munkarna med pepparkakssmak snabbt och rulla dem i en sockerblandning med pepparkakssmak och fikabrödet är fixat.
PepparkaksmunkarVilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.
Här listar vi recept och berättar oerhört viktig kanelfakta.
Var kommer saffran från och varför är det så sablarns dyrt med saffran?
Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
Stjärnanis är en krydda som inte bara fångar ögat med sina stjärnformade frukter utan också förgyller maträtter med sin distinkta smakprofil. Låt oss utforska några fakta om denna förtrollande krydda!
Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!